Vita:Hanglemez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Crystal Clear app kguitar.png Ez a szócikk témája miatt a Könnyűzenei műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Misibacsi (vita), értékelés dátuma: 2009. június 10.
Könnyűzenei témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Teendők[szerkesztés]

Kicsit soványka még a cikk, pl. nem tudtam meg, hogy az egyes lemezeknél hány perc a játékidő.

Jó lenne a gyártással is kiegészíteni, nagyobb lemezcégeket megemlíteni (persze csak módjával), gyártott darabszámok, stb. misibacsi vita 2008. január 28., 10:48 (CET)


Hiányolom, hogy a cikk nem említi meg a 'Vinyl' elnevezést, ami pedig a világ többi országában - de legalábbis azok nagy részében - használatos a szóban forgó fekete korongra, és idén ünnepli 60. születésnapját.

A bakelitet 1907–1909-ben Dr. Leo Baekeland fejlesztette ki. Előtte miből készültek a hanglemezek?

Amennyire én tudom, előtte volt pl. viaszhenger a fonográfhoz. Dojcsár József Writing.png üzenet 2008. június 4., 18:28 (CEST)

A hangszedőről is kellene írni a cikkben, mert a hangszedő szócikk nem tartalmaz erről infót (csak amit ma beleírtam: hogy a "gitár-hangszedőtől jelentősen eltér", de egy lexikonban erről többet kellene írni). misibacsi*üzenet 2009. június 10., 14:32 (CEST)

Bakelit[szerkesztés]

A Michael Pollick: What is Bakelite? lábjegyzet itt nem releváns. Egy árva szó sincs a hivatkozott cikkban hanglemezről. Azt írja: fonográfhengereket készítették belőle. (Mondjuk ez se nagyon értem.)

A Bakelite History és Bakelite; Columbia Aencyclopedia dokumentumoknak még ennyi közük sincs a hanglemezekhez. --Bitman vita 2009. január 22., 07:44 (CET)

Az első végre állít valamit. A második megint fonográfra vonatkozik, ha jól látom. :-) --Bitman vita 2009. január 22., 07:48 (CET)