Vita:Hangeltolódás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Ehhez milyen interwiki való? Ez? > en:Grimm's law = de:Lautverschiebung

ezek majd ha alakul a szöveg, akkor jók lesznek szavak linkjeinek, persze magyarul. Egyelőre azért nem tettem be a nemzetközi linkeket, mert még csak az első gondolatokra volt időm. Egyébként kérdésedre válaszolva a fogalom németül: die erste (germanische) Lautverschiebung, angolul: sound shift, consonant shift és vowel shift ismert

hhm, ok, engem csak az zavart meg, hogy mindösszesen csak egy konkrét (a "germán"/első) hangeltodásról volt szó a cikkben, ahhoz meg a Grimm-törvény jobban illett, mint a hangeltolódásokkal általában foglalkozó sound shift cikk. (A Grimm's law cikkre amúgy átirányítás az angol en:Germanic sound shift (= [germanische] Lautverschiebung) címszó. Persze ha ehhez képest a cikk még bővülni fog, akkor az általános címszavak valóban alkalmasabbak. --Cs. Ali # 2006. május 9., 17:04 (CEST) :)

A hangeltolódás nem csak a germán nyelvek sajátossága[szerkesztés]

Javaslom valahogy általánosítani a cikket és a germán nyelvek kategóriát is kivenni, ugyanis hangeltolódás nem csak a germán nyelvekben volt. (Lásd: A spanyol nyelv története.) – El Mexicano (taberna) 2007. szeptember 6., 13:50 (CEST)

Na meg ez a mondat:

A folyamat eredményeképpen a germán nyelvek „leváltak” a többi indoeurópai nyelv hangrendszeréről és megindult saját nyelvi fejlődésük. Ez tekinthető tehát a germán nyelvek születésének.

Ugyanez elmondható ugyanígy a szláv nyelvekre, az indoiráni nyelvekre, az újlatin nyelvekre, stb. Mivel eleve a hangváltozások miatt alakultak ki az indoeurópai nyelvcsalád különböző csoportjai. – El Mexicano (taberna) 2007. szeptember 6., 13:56 (CEST)

Teljesen igaz, ezt készítettem volt elő, a cikkről le kéne szakítani egy általános hangeltolódást, csak sajna az most még szubcsonk, valójában az érdemi része csakis a germán hangeltolódásokkal foglalkozik. – Bennó Pffffft-kalpagos.gif (beszól) 2007. szeptember 6., 13:59 (CEST)