Vita:Half-Life (videojáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Videojátékokkal kapcsolatos szócikkek (jól használható besorolás)
Vg icon.svg Ez a szócikk témája miatt a Videojáték-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Deni42 (vita), értékelés dátuma: 2010. március 28.
Videojátékokkal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Sci-fi témájú szócikkek (jól használható besorolás)
Nuvola apps konquest.png Ez a szócikk témája miatt a Sci-fi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Misibacsi (vita), értékelés dátuma: 2009. június 8.
Sci-fi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Cscr-former.svg
Ez a cikk kiemeltszócikk-jelölt volt. Itt találod meg, miért nem kapta meg a kiemelt státuszt. A régebbi jelöléseket itt gyűjtjük össze.

A Half-Life Története (szócikkből kivágva)[szerkesztés]

Kivettem, a szócikkben össze van foglalva a történet, szerintem kellő terjedelemben. Ha bővíteni szeretnéd, akkor tedd úgy, hogy valami kohézió is maradjon.

Mellesleg az alábbi szöveg fordításként is jogsértő, mert az eredeti szerző tudtommal nem engedélyezte a felhasználását:

This guide, its content, and its design is copyright Chan Karunamuni, except where cited.

-- nyenyec  2006. szeptember 5., 20:39 (CEST)


--Techno kol 2006. szeptember 5., 20:31 (CEST)


(Ha szeretnéd ezt a szöveget képpekkel mellékelve megnézni akkor keresd fel a honlapomat! Techno-Kol Honlapja) A szöveg teljes egészében a kanadai Chan "Ventro" Karunamuni �Half Life Saga� ismertetőjének fordítása

Kronológiai sorrendben:


1.0. A Combine birodalom elfoglalja a Xen világát:

A Combine birodalom meghódítja a Xen bolygót és átveszi felette a teljes kontrollt, amelynek végeredményeképpen az egész bolygó lakosságát rabszolga sorba taszítja. A Combine szokásos technikáját használja, hogy megtörje a Xen népét, azaz a bolygón lévő domináns fajt módosítják genetikailag, így egy szuperkatonát (ezek a Vortigauntok) hoznak létre, amely alkalmazkodik a bolygón lévő viszonyokhoz miközben a fejlett Combine technológiát használja. Ezek a katonák hatékonyan tudják a bolygót lerohanni. A Combine megvesztegeti a Xen faj egy tagját, kinevezi vezérnek, akinek az a feladata, hogy a bolygó egész lakossága hódoljon be a neki. Ez a vezető a �Nihilanth� (őt kellett legvégül a HL 1-ben likvidálnunk). Az, hogy Nihilanth egy Vortigant-e vagy nem, nem derül ki. Érdekes továbbá az is, hogy a Nihilanth-al ellentétben, Dr. Breent nem kényszerítette a Combine az együttműködésre. Talán Nihilanth már az előtt is a bolygó vezetőihez tartozott, mielőtt a Combine lerohanta azt, így egyéb keményebb eszközökkel kellett őt az együttműködésre rábírni.


Visszakanyarodva a Földre: Gordon Freeman eközben molekuláris fizikából a doktori munkáját készíti. Black Mesában (Új Mexiko) teleportális kísérleteket folytatnak Eli Vance és dr. Kleiner vezetése alatt. A kísérlet során kristályokat és organizmusokat teleportálnak a Xenről, majd ezeket vizsgálják. A kísérleti anyag feltárása gyors ütemben folyik.


Ismét a Xen: A Combine felfedezi a portált a bolygón, amelyet a Földről nyitottak meg. Felveszik a kapcsolatot Wallace Breen-el (az nem ismert, hogy hogyan), aki a az egész intézmény vezetője. Rábeszélik � hatalmat és gazdagságot ígérve � arra, hogy a segítse elő a Combine-t abban, hogy a Földet az ő �univerzális egységükbe� olvasszák. Eközben rámutatnak arra, hogy segítségükkel az emberiség kijuthat a világűrbe és a csillagokhoz. Breen beveszi azt a csalit, hogy a Combine az emberiségnek csak segíteni akar (és nem rabszolgasorba taszítani, ami gyakorlatilag a végső szándékuk a Földdel).

A Combine felkészül, hogy megszállja a Földet.


1.1 A Black Mesa esete � Half life 1:


Breen feloldja a Black Mesában található portál biztonsági rendszerét, úgy hogy folyamatos rezonanciákat idéz elő a Black Mesában található �idegen anyagok� szektorban, melynek során egy egészen speciális kísérletet végeztet el. G-Man ismeri Breen tervét és megpróbálja ezt megakadályozni, de nem sikerül. Az így szabaddá vált portálon keresztül lehetővé válik, hogy a Combine a Xen rabszolgákból álló támadó erőit a Földre küldje, Black Mesát elfoglalják és így a fő inváziót előkészítsék.

G-Man eközben előkészít egy csapásmérő egységet, hogy a portált Black Mesában lezárják, így amerikai csapatok érkeznek a helyszínre, hogy megküzdjenek az idegenekkel. A harc eredményét ismerjük: hatalmas felfordulás, melynek során emberek és idegenek küzdenek egymással különböző technológiákat bevetve.

Mindeközben G-Man felfigyel egy HEV ruhába bújtatott emberre: ez Gordon Freeman, egy frissen odahelyezett tudós az idegen anyagok laborjában. Freeman különösen ügyesen harcol a Xen, valamint az U.S katonák ellen. G-Man végleg Freemanre fókuszál, amikor az eljut a Xen-re is és ott legyőzi a Nihilanth-ot, ezzel felszabadítva a bolygót.

Mielőtt azonban ez megtörténik Gordon azt teszi, amihez a legjobba ért, követi az utasításait: tudattalanul, hogy mit okoz hozzájárul a Combine-hadjárathoz azzal, hogy egy Lambda műholdat a világűrbe küld (emlékeztetőül: a HL 1-ben ezt lőttük fel). Ez a szonda az, melyre a Combine-nak szüksége van ahhoz, hogy újabb portálokat tudjanak nyitni máshol is.


Black Mesa egy nukleáris robbanásban elpusztult (lásd Opposing Force), de a Combine megszerezte amit akart: egy stabil portált, azaz átjárót a Földre, valamint a műholdat, amivel további átjárókat képesek nyitni.


A Half Life 1 végén G-Man felajánlja Freeman-nek, hogy vagy meghal, vagy pedig neki dolgozik a jövőben. A Half Life 2 abból indul ki, hogy ő az utóbbit választotta. Miután eldöntötted a játékban, hogy G-Man-nek dolgozol, ő egy úgynevezett �hosszú idejű teleportációba� helyez téged � időzárba rak -, hogy ha szükség van rád, onnan előhívhasson.


1.2 A portálviharok


Black Mesa felrobbant az első játék végén egy hatalmas láncreakcióban, amely azonban hozzájárult ahhoz is, hogy a Combine további átjárókat nyisson a Földön, aminek következtében a Xen-ről mindenféle földönkívűli faj teleportál a Föld különböző pontjain.


�Headcrabs� rajok bújnak elő az élelmiszerboltokból, mialatt mások úszómedencékben és házakba materializálódnak. A Földön kitör a totális káosz. A felszabadított Vortiogaunt csapatok a Földre menekülnek a Combine elől.

Egy gigantikus népvándorlás indul meg, melynek során az emberek a nagyvárosokba vonulnak annak reményében, hogy a katonák és szögesdrótok megvédik őket a megjelent szörnyektől. Ennek eredményeként az idegenek a városokon kívüli földterületeket teljesen a hatalmukba kerítik.

A Combine közben a fő inváziót készíti elő. Mivel a Xen-ről sokan a Földre menekültek úgy gondolják, hogy egyszerre mérnek csapást az emberekre és a Xen lakókra is.


1.3 A Combine átveszi az uralmat a Földön


A megnyitott átjárókon keresztül Combine csapatok érkeznek a Földre: leszállóhajók, Strider-ek stb. A Combine ugyanazt a technikát használja, mint a Xen esetében: szuperkatonákat állítanak elő úgy, hogy emberi DNS-t kombinálnak Combine technológiával.

A fő bázist City 17-ben építik fel, de más városban is épülnek ilyen bázisok (Citadellák). Ezek a hatalmas építmények a Combine elnyomás központjai: itt állítják elő a Combine harci járműveket, valamint a hadsereget.

Mialatt az emberek a Combine-al harcolnak, még mindig fennáll a Xen fenyegetés. A felszabadított Vortigauntok szövetkeznek az emberi ellenálló erőkkel, mivel revansot akarnak a Combine-on venni.

A portálokon keresztül a Xen-ről nem csak a Vortigauntok érkeztek, hanem a Xen �vad� élőlényei is (ezeket a földi vadállatokhoz lehetne hasonlítani) mint pl. a Headcrabs-ek stb., amelyek mindenre támadnak, ami mozog, legyen az ember, vagy Combine katona.

A Combine terv következő fázisa a következő: Dr. Breent megteszik a Föld kormányzójává, ahogy azt megígérték neki. Breen átadja a bolygót a Combine-nak abban a reményben, hogy azok csak jó dolgokat visznek itt véghez, valamint hozzásegítik az emberiséget a hallhatatlansághoz. Habár Breen sok ember halálát nézi végig, azt hiszi, hogy ez csak egy átmeneti állapot mindaddig, amíg a Föld a Combine univerzális egységhez csatlakozik.

Breen szabadon kapitulál a Combine előtt az invázió utáni 7. órában.

Breen személye nagyban segít az emberiség körében azt a hazugságot elterjeszteni, hogy a rabszolgaság az egy �pozitívumot� jelent mindenkinek, mivel a Combine azt gondolja, hogy a Föld csúcsvezetője mégiscsak egy ember, aki közülük való.

Az emberek nagy része a Földön elpusztul, sokan vidékre menekülnek a Combine fennhatóságot elkerülni. Kis ellenállási gócpontok alakulnak, azonban ezek a nem biztonságos területeken operálnak, ott ahol a Xen flóra és fauna (a vad állatvilág) már felütötte a fejét.

Mindeközben a Combine által elvarázsolva és a masszív népirtásokat figyelmen kívül hagyva Breen úgy gondolja, hogy ezek lázadó tevékenységek, melyek a �nagyszerű� emberi terveket hátráltatják, ezért likvidálni kell minden lázadót.

A városokat átnevezik City 1,2,3�.. City 17 stb. Az ENSZ szervezetét feloszlatják és New Yorki központját lerombolják (Eli Vance laborjában látható egy kép erről)


1.4 A Combine hatalom megszilárdulása


Wallace Breen a City 17-ben található Citadella legfelső emeletére költözik, hogy onnan irányítsa a lázadók elleni harcokat, mindeközben a másik oldalon megpróbálja a városokban élőket meggyőzni arról, hogy egy új, jobb fejezet nyílik az emberiség történetében. Minden kontrollt átvesz a média fölött, hatalmas képernyőket állítanak fel a városokban, az újságokat, TV adásokat cenzúrázzák és maximálisan felügyelik azok tartalmát.


Wallace küldetése egyszerű: az emberekben nem szabad az átalakulási folyamat során (integráció a Combine birodalomba) nyugtalanságot kelteni. Breen elhiszi, hogy az emberiségnek igenis áldozatokat kell hoznia a nemes ügy érdekében, azaz a cél szentesíti az eszközt. Ténylegesen elhiszi, hogy az emberek javára szolgál, hogy a Combine-t követni kell és erről mindenkit meg kell győzni bármilyen eszközzel.

A Combine uralom megszilárdulása ahhoz vezet tehát, hogy egy önkényuralmi rendszer alakul ki, melynek során az emberek totálisan megfélemlítve élnek az elszigetelt városokban.

A kontrollált lakosság elleni támadásokkal, valamint a frissen alakult polgári védelemmel együtt az ellenállókat Breen megtöri, megnyomorítja és �Stalker-ré� azaz emberi rabszolgákká alakítja. (ezeket a játék utolsó részében a Citadellában lehet látni, a megnyomorított, sántikáló figurák). Egyidejűleg a Combine megpróbálja a Vortigauntokat ismét megtörni, de kevés sikerrel.

A Combine végső célja az emberiség rabszolgasorsba taszítása. A fontos személyeket Nova Prospekt-be szállítják, ahol speciális tartályokba helyezik őket, úgy kísérleteznek rajtuk. A Combine mindent meg akar tudni az emberekről, mielőtt teljesen kizsigereli őket és végül teljesen elpusztítják.

A Combine vezetőség Breen háta mögött kieszközöl néhány dolgot: egy föld alatti energiamezőt kapcsolnak be, amely megakadályozza, hogy az emberiség szaporodjon (pontos adatok nem ismertek). A nők nem tudnak teherbe esni, új gyerekek nem születnek, így a jelenlegi generáció az utolsó az emberiség életében.

Az ivóvízbe biológiai anyagokat kevernek, melynek a hosszú távú memóriára vannak hatásai, a múltat az emberek lassan, de biztosan elfelejtik, így könnyebben behódolnak. Legvégül a Combine hozzákezd az óceánok kiszárításához, hogy új lakható területeket nyerjenek.


1.5 Az ellenállás


Az emberiség fellázítása Gordon első hivatalos megbízatása és egyben a második feladata, amelyet G-Man-től kapott. G-Man előhívja Gordont az időzárból. Amint felfedezik Gordon jelenlétét, a Combine első számú feladatának tekinti, hogy élve, vagy holtan előkerítsék ill. elfogják.

Freeman győzelmet arat Nova Prospektben, ami indítója volt egy átfogó ellenállási mozgalomnak. A Combine és Breen tajtékzik a dühtől és megpróbálja az ellenállást minden eszközzel elnyomni. A citadellát támadási állapotba helyezik.

G-Man felügyeli Freeman misszióját és ahol kell segít neki (többször is megjelenik a játékban).


A játék végén Freeman elpusztítja a citadellát, így teljesítette feladatát, G-Man visszahelyezi az időzárba.


Mit jelent ez az egész a Combine számára? A Combine-nak meg kell próbálni újra a Földet bevennie, amennyiben nem hagyott fel ezzel a tervével. Valószínűleg meg fogják próbálni, mivel példát statuálnának ezzel más bolygók számára is, hogy legyőzhetetlenek.


Egy dolog azonban biztos: A Combine birodalmat nem győzték le, rengeteg katonája van még más bolygókon és dimenziókban.


Mit ért el Gordon Freeman? Véget vetett a Combine uralomnak a Földön és másodjára okozott nekik kárt. Így megmutatta, hogy az emberiség képest csapást mérni rájuk és hogy nem mindenhatóak.


Miért adta Gordonnak G-Man ezt a feladatot? � Jó kérdés. G-Man személye nem teljesen tisztázott. Valószínűleg egy ügynöke a Combine által meghódított világok ellenállóiból verbuválódott szövetségnek, aki emberi alakban jelenik meg mindig Freeman előtt. Ez a lázadó szövetség már régóta küzd a Combine ellen és rendelkezik a legfejlettebb technológiákkal, amelyek segítségével a teleportálás, valamint más fejlett eszközök birtokában vannak. G-Man talán rájött, hogy Freeman az egyetlen, aki a Combine birodalomra csapást tud mérni és ezért alkalmazza saját szolgálatában.

G-Man valószínűleg nem egy másik Gordon Freeman, aki a jövőből visszajött.


Névmagyarázat:


Combine (Társulás): a Combine egy kíméletlen birodalom, amely más bolygókat megtámad, hogy annak nyersanyag forrásait kimerítse, technológiáját a magáéba olvassza. Mint faj a Combine a meghódított világok keveréke és kereszteződése. Minden faj legelőnyösebb tulajdonságait a fejlett géntechnológiájuk és bioimplantátumaik segítségével saját testükbe építették, így gyakorlatilag egy �uralkodó szuperfajt� hoztak létre. A Combine technológiailag nagyon fejlett, eszközeik hatékonyak és kifinomultak.


Combine katonák a Földön: az első számú haderőt képezik. Ezeket a katonákat speciálisan a földi harcokra fejlesztették ki úgy, hogy elfogott emberi katonákat módosítottak genetikusan (agyi és testi bioimplantátumokkal), mely minden szempontból előnyös: könnyen mozognak az emberi helyeken, kezelni tudják az összes földi fegyvert, mert gyakorlatilag humanoidok.


Polgári védelem: Fő feladatuk a rend és elnyomás fenntartása a városokban. Ezek az emberek önként csatlakoztak a Combine elnyomáshoz, annak a reményében, hogy jobb ellátást és életminőséget kapnak (étel, szállás stb.). Ezek hétköznapi emberek, biológiai implantátumuk nincs, egyszerűbb fegyvereik vannak.


Combine polgár: hogyan néz ki egy igazi Combine-polgár? A játékban kétszer lehet látni őket (műholdas kapcsolton keresztül beszélnek Breen-el, elég rosszul lehet kivenni őket sajnos). Amit látni lehet az, hogy kövérek és meztelenek mint egy csiga, mivel ők már semmilyen tevékenységet nem végeznek, mivel más, meghódított fajokat dolgoztatnak.

Vetési Lajos


(Ha szeretnéd ezt a szöveget képpekkel mellékelve megnézni akkor keresd fel a honlapomat! Techno-Kol Honlapja)

A half life ot novenber 19 en adtak ki Dudás Balázs vita 2018. július 12., 00:11 (CEST)

Half life videojatek[szerkesztés]

Megkell Dudás Balázs vita 2018. július 12., 00:09 (CEST)