Vita:Habsburg–Tescheni Leó Károly főherceg

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk témája miatt a Hadtudományi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Kavics (vita), értékelés dátuma: 2009. március 14.
Hadtudományi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index


Kibővítés kerestetik (lengyelül tudók segítségét kérem)[szerkesztés]

Kicsit befürödtem ezzel a Leó fiúval. A dátumok és a családfán túlmenően nagyon keveset (semmit) sem találtam arra nézve: mit csinált (csinált-e valamit) az első világháborúban 8eléggé fiatalka volt akkor még), mire jutott a lengyel hadseregben, mit csinált a két vh között Lengyelországban? A források többsége lengyel nyelvű. A hivatkozott linkekből ezt-azt ki tudtam bogarászni, de ez kevés. Lengyelül értő (ráérő és érdeklődő) wikis kollégáktól köszönettel vennék némi ellenőrzést, javítást, kiegészítést!

Kiemelek egy bekezdést innen: Cikk címe: OD ZIARENKA DO BOCHENKA, itt esik szó a 30-as, 40-es évekről, szintén megérne egy ellenőrzést, jól értettem-e:

„Arcyksiążę Leon Karol Habsburg zamieszkał na stałe w Bestwinie od 11 grudnia 1933, zmarł tamże w dniu 28 kwietnia 1939 zapisując się dobrze w pamięci mieszkańców. Żoną jego była Maria Klotylda z domu Montjoue. Ostrzeżona przez lokalny oddział AK o zbliżaniu się Armii Czerwonej, rodzina jego w roku 1944 wyjechała do Wiednia. Księżna Maria Klotylda zabrała ze sobą tylko dwie walizki, dzieląc ogromny majątek pomiędzy pałacową służbę. W czasie wojny pałac spełniał rolę lazaretu dla rannych żołnierzy rosyjskich, ulegając stopniowej degradacji - piękne meble i wyposażenie uległy rozproszeniu a starannie pielęgnowane ogrody dewastacji.”

Más: Van egy sanda gyanúm, hogy az itt látható, lengyel katonai egyenruhás portré, amely a forrás ([1]) szerint Leó Károly arcképe, esetleg nem is őt, hanem a bátyját, Károly Albertet ábrázolja, aki lengyel ezredes lett. Meg tudja-e valaki biztonsággal állapítani, milyen rangú a fényképen látható lengyel tiszt?

Köszönettel veszek minden közreműködést! Akela 2007. július 13., 14:10 (CEST)Válasz

Az idézet fordítása: „Habsburg Leon Karol főherceg állandó lakhelye 1933. december 11-étől Bestwinában lett, itt is halt meg 1939. április 28-án, a lakosság emlékezetében jól őrizte. Felesége Mária Klotyld (Maria Klotylda) volt a Montjoue házból. Az AK (Armia Krajowa = a londoni lengyel kormány szervezte Honi Hadsereg) helyi egységa figyelmeztette a Vörös Hadsereg közeledtéről, és 1944-ben a családja Bécsbe költözött. Mária Klotolda csak két bőröndött vitt magával miután a hatalmas birtokot szétosztotta a palota személyzete között. A háború alatt a palota orosz sebesültek kórházának szerepét töltötte be és fokozatosan lepusztult - a gyönyörű bútorokat szétszórták, a gondosan kezelt kertek elzüllöttek.”

Én azt hiszem, hogy a Leon Karol semmi említésre méltó tettet nem hajtott végre, mert semmi érdemlegeset nem találtam róla lengyelül. A gótai almanach persze más tészta. Ott az is érdem, ha valakinek az ősei voltak nagy emberek. Nem vagyok biztos benne, hogy lakóhelye Bestwina volt, mert létezik Bestwin is Nagy-Lengyelországban, de valósznűbb az, amit fentebb adtam, mert az valószínűleg a családi birtokon, vagy közelében volt.

A család többi tagja érdekesebb, pl. a [2] arról tudósít, hogy a 3 SAT tv-ben 2002-ben levetítettek egy kétrészes dokumentumfilmet, melyet a lengyelországi habsburgokról készítettek és a cikk riport a film lengyel rendezőjével. Leírja, hogy 1939-ben a lengyel habsburgok megtagadták a Volksliste aláírását (itt kellett nyilatkozni a német nemzetiségükről) és emiatt meghurcolták őket, stb. --Kaboldy 2007. július 23., 13:33 (CEST)Válasz