Vita:Húzás (fémalakítás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Engineer barnstar.png Ez a szócikk témája miatt a Műszaki tudományok műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Szalax (vita), értékelés dátuma: 2014. február 15.
Műszaki tudományokhoz kapcsolódó szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Kategória[szerkesztés]

Én nem értek hozzá, de biztos, hogy ez a kohászat kategóriába való, ha egyszer hidegalakítás? Bináris ide 2008. január 1., 10:33 (CET)

Szerintem azért tartozik/hat a kohászat kategóriába, mert mi, a kohász (ma már ugyan más a nevünk) karon oktatjuk. Itt folyik a témával kapcsolatos tudományos tevékenység is. De kétségtelen, hogy némileg határterület, a gépészek is foglalkoznak a „mi” területeink egy részével, de ezzel azt hiszem, nem. De nem az a kohászat, amikor meleg a „vas”, vagy amikor a TV-ben látjuk, hogy szikraesőben dolgoznak a kohászok (ezzel az erővel a köszörülés is tartozhatna ide <ez persze humor, bocs>). A kohász karon (no kiírom a mostani nevét: Miskolci Egyetem, Műszaki Anyagtudományi Kar) oktatják a kémiát (minden kohász kicsit kémikus), a polimereket, a kerámiákat, foglalkoznak nanotechnológiával, szóval az oktatási-tudományos terület eléggé széles. Az igaz, hogy ettől – mint tudományterület vagy kategória – tartozhatna máshova. Ebben nem nagyon tudok állást foglalni. Köszönöm az észrevételt. Üdv Szalax vita 2008. január 1., 18:57 (CET)
Bocs, még folytatom egy kérdéssel. Írtam egy szócikket a forgácsolással kapcsolatos éltartamról, majd egyébként tervezem az egész(?) forgácsolás cikket is megírni, azt viszont tényleg nem tudom, milyen kategóriába soroljam. Most a Technika kategóriát jelöltem meg, de nem igazán tartom jónak. Voltaképpen a gépészmérnöki technológiák és tudományok sorába tartozna, de ilyen, sőt hasonló sincs (Mérnöki tudományok?) Szalax vita 2008. január 1., 19:14 (CET)

Szerintem létre lehetne hozni egy Fémmegmunkálás kategóriát, most már elég sok cikk van hozzá, nem? És az bemehetne a a kohászatba is meg a technikába is alkategóriának. Bináris ide 2008. január 1., 20:40 (CET)

Vagy esetleg a technikán belül a Kategória:Mérnöki tudományokba? Bináris ide 2008. január 1., 20:42 (CET)
A Fémmegmunkálás tetszik, találó! Ide tartozhat a forgácsolás is, a lemezmegmunkálás is (domborítás, mélyhúzás, folyatás stb.). Szerintem a Mérnöki tudományok alá kell tenni. Szalax vita 2008. január 2., 09:42 (CET)

Kész: Kategória:Fémmegmunkálás, nézd át. A Technika kategóriát is meg lehetne nézni, pl. van benne egy granuláció, az nem ide tartozik? A forrásoknál, de máshol is, ahol felsorolás van, csillagot lehet tenni a sor elejére, amiből felsorolásjel lesz, akkor nem kell üres sorokat kihagyni. Bináris ide 2008. január 2., 13:07 (CET)

Találtam egy en:Category:Metallurgy-t, az melyiknek felel meg magyarul? Bináris ide 2008. január 2., 13:21 (CET)

Metallurgy: kohászat. A granuláció nem ide való. Megnéztem a Fémmegmunkálást. Jó, de nekem ezek Kohászat IS. A Kohászattal egyébiránt voltak már belső viták is (az 1950-es években). Szigorúan véve a metallugy v. metallurgia az ércekből való folyékony (vagy nem folyékony) fém kinyerését, a fémek ötvözését, és a folyékony fázis leöntését jelenti. Ugyanakkor ide tarozik a fémek képlékenyalakítása is, az öntészet és a fémtan (metallográfia) is (pedig ez utóbbi már ugyancsak határterület). Hát ez van! Szalax vita 2008. január 2., 18:28 (CET)

Ezért van benne az egész Fémmegmunkálás a Kohászatban, mivel a kategóriák hierarchikusan épülnek fel. Bináris ide 2008. január 2., 18:23 (CET)

Így rendben van, elnézést, egy kissé kutyultam. Szalax vita 2008. január 2., 18:29 (CET)

Mielőtt nagyon bemelegedtek[szerkesztés]

Egyetértek a fentiekkel, de mielőtt nagyon bemelegedtek, jó volna átnevezni a Húzást Húzás (fémmegmunkálás)-sá, mert a húzás, mint mechanikai igénybevétel szintén előbb-utóbb szócikk lesz. (Ha más nem én megírom)– Kaboldy vita 2008. január 2., 09:47 (CET)

Jogos! Át is fogom nevezni, de egyelőre nem tudom, hogy lehet megoldani, hogy a hivatkozáskor ne kelljen ezt az ott szükségetelen kiegészítést használni (utánanézek). Ilyenbe már belefutottam egyébként. A Kovácsolás cikkhez kapcsolódva meg akartam írni egy rövid cikket a medvéről, a kalapácsok alkatrészéről (hallgatóknak szoktam mondani, a kohászat tele van állatokkal!), de természetesen a macikhoz kerültem. Így aztán letettem a Medve szócikk megírásáról (egyelőre). Szalax vita 2008. január 2., 10:13 (CET)

A cikk címe Medve (kovácsolás) lehet, és így hivatkozhatsz rá: [[Medve (kovácsolás)|]], aminek hatására egyébként a [[Medve (kovácsolás)|Medve]] fog megjelenni majd a lapforrásban. Ragozni így lehet:[[Medve (kovácsolás)|medvét]] Bináris ide 2008. január 2., 11:55 (CET)

Köszönöm a segítséget, sok keresgéléstől és kísérletezéstől kíméltél meg. Tudod, még új vagyok! Szalax vita 2008. január 2., 12:06 (CET)