Vita:Gyermekvédelem

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Karmela 12 évvel ezelőtt a(z) Kérdés témában

Kérdés[szerkesztés]

Bocs hogy a magyart amit irok nem kitünö. Édesanyám magyar volt és 1921-ban belgiumban jött (a gyerekvonaton). Itt belgiumban találkozott a nevelöszülökkel (Bouchout-ba, Antwerpen környéken). Most mindenütt keresek valamit információt, de sajnos nem tálálok sokat arról. A http://www.vjrktf.hu/honisme.htmhttp://www.vjrktf.hu/honisme.htm találtam amit itt irok:

A belga/hollandiai magyar gyermeküdültetés az 1920-as években Számosan élnek közöttünk, akik hallottak már a gyermekvonatokról. Testvérük, édesanyjuk, édesapjuk, nagyszüleik, esetleg szomszédaik közül valaki annak idején, akár már 1920-ban, ott ült a Hollandiába tartó Liga vonatán. 1922. január 22-én, az akkor 10 éves nagymamámat, Baranyi Ilonát is kikísérte édesanyja a Keleti pályaudvarra, hogy az Országos Gyermekvédő Liga XV. transzportjával elindíthassa a messzi Hollandiába. Nagymamám több mint két évet töltött az amszterdami – ahogy Ő emlegette – „hollandi papi és mami” házában, ahol felerősödött, megtanulta a nyelvet, iskolába járt, barátokat, valamint az egész további életére kiható élményeket szerzett. A dobozra, melyben hollandiai levelezését és emlékeit őrizte, a következőket írta rá: „Az 1922–23 és 24-ik év eleje, gyermekkorom legboldogabb időszaka. Örök hála és köszönet Hollandia népének. Ha nagyon szomorú voltak és vagyok gondolatban mindig ide térek vissza.” Nagymamán egy volt, a közül a több tízezer gyermek közül, akiket 1920 és 1930 között, Hollandián kívül Belgiumba, Svájcba, Angliába, Svédországba, sőt Finnországba is elvittek, hogy ott pár hónapra, vagy akár évekre, nevelőszülők gondjaira bízzák őket. Az első, Hollandiába tartó Liga vonat 1920. február 8-án indult el a Keleti pályaudvarról, melyet többek között Huszár Károly miniszterelnök is elbúcsúztatott. Hazánk ekkoriban az első világháború egyik veszteseként, éppen a megkötendő béke feltételeit várta, melynek átvételére már el is indult az Apponyi Albert vezette küldöttség Párizsba. Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátummal Magyarország elvesztette területének mintegy kétharmadát, gazdasági erőforrásainak, rétjeinek, erdőterületeinek, kiépített vasútvonalainak nagy részét. Az országban infláció, munkanélküliség és lakásínség alakult ki. Hollandia trónján az 1920-as években az Orániai-ház leszármazottja, Wilhelmina királynő ült. A holland állam az első világháborúban meg tudta őrizni semlegességét, így gazdasági ereje, lakosainak életszínvonala sem változott különösebben a háború előtti időszakhoz képest. A holland római katolikus családok már az első világháború kezdete, vagyis 1914 óta fogadták a szomszédos Belgiumból érkező elesett gyermekeket. 1917-ben már az első német, és egy évvel később pedig az első osztrák gyermekvonat is megérkezett Hollandiába.

Remélem hogy valaki tud segíteni, hogy több információt találok. Nagyon köszönöm!

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 94.227.144.167 (vitalap | szerkesztései) 2012. április 8., 23:24‎ 94.227.144.167 (CEST)

A kérdésedet átmásoltam a Wikipédia:Tudakozóba. Az esetleg csak később befutó válaszok miatt időnként nézd meg majd ezt a címet: Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-04-08#1921: magyar gyermekek üdültetése Belgiumban és Hollandiában, gyermekvonat --Karmela posta 2012. április 9., 08:03 (CEST)Válasz