Vita:Gestapo

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Malatinszky 11 évvel ezelőtt a(z) NPOV probléma témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Német témájú szócikkek (születő besorolás)
Hadtudományi szócikkek (születő besorolás)
Zsidósággal kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
Második világháború témájú szócikkek (besorolatlan)

NPOV probléma[szerkesztés]

Hadd szögezzem le mindjárt, hogy nem vagyok a Gestapo rajongója. Ezzel együtt a mi szerkesztői feladatunk nem a Gestapo elítélése, hanem a pártatlan tájékoztatás. A jóérzésű olvasó majd levonja a maga következtetését.

Ennek megfelelően nincs helye a cikkben olyan minősítéseknek, hogy ez volt az „egyik legkegyetlenebb” náci szervezet. Felmerül, hogy a Gestapo feladata elsősorban nem „a partizánok, kommunisták, zsidók és egyéb nemkívánatosnak nyilvánított személyek összegyűjtése és koncentrációs táborba küldése volt,” hanem a náci államrend védelme (aminek egyik eszköze valóban a rendszer üldözöttjeinek és ellenségeinek a koncentrációs táborba zárása volt). Szemet szúr továbbá az a mondat, miszerint a Gestapósok egy jelentős része később Stasi-ügynök lett (mert azt sugallja, hogy a nyugati zónákban ilyesmi nem fordult elő).

Malatinszky vita 2011. december 16., 18:34 (CET)Válasz

Köszönöm a segítséget, magam nem akartam foglalkozni a dologgal, ha annyira nem látható mások számára, ami nekem nyilvánvaló. Nyilván én sem vagyok Gestapo-rajongó, de mivel épp A tavasz tizenhét pillanata című sorozatot néztem, rákerestem pár dologra, így akadtam rá erre a cikkre.

A náci Németország bürokratikus-ideologikus-kaotikus államszervezete nehéz szakterület. Amilyen rövid időszak volt történelmi léptékben, olyan kevéssé feldolgozott, de azért a meglévő szakirodalom NPOV feldolgozása itt is elvárható, mint minden más témánál.

--Peyerk vita 2011. december 16., 18:47 (CET)Válasz

A tényszerű fogalmazás az lenne talán: "Feladata a törvényes rend védelme volt a 3. Birodalomban"

Szerintetek aki ezt leírja, mekkora blokkot kap?

A sorozat hol nézhető?

--Duhos vita 2011. december 16., 19:44 (CET)Válasz

A 6 DVD-hez dobozt nem készítettek, nyalábban lehet megvenni. Szerintem most is bármelyik nagyobb hipermarketben megtalálod a leárazott DVD-k között, az egész csomagot pár (2 vagy 3) ezer forintért. --Peyerk vita 2011. december 17., 01:07 (CET)Válasz

Talán pontosabb volna úgy, hogy „Feladata az államvédelem volt...”, elvégre a Gestapo nem foglalkozott például vagyonvédelmi vagy erkölcsrendészeti ügyekkel. Miért kapna blokkot az, aki ilyesmit leír?

A sorozat DVD-n kapható, de néhány részt a Tecsőn is megtalálsz.

Malatinszky vita 2011. december 16., 20:19 (CET)Válasz

A fentebb megnevezett részeket korrigáltam, meg párat azon kívül is. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. december 16., 20:23 (CET)Válasz

Köszönöm. Eltávolítottam az SN-sablont. --Malatinszky vita 2012. április 26., 17:10 (CEST)Válasz