Vita:Genetikai sodródás

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Syp 16 évvel ezelőtt

Hát vagy az evolúciógenetika terminológiája nagyon egyedi, vagy én nem értek valamit, de a második mondat nekem nagyon fura, és hiába van az enwikiből fordítva, szerintem akkor is értelmetlen.

"Főként kis méretű populációk esetében a véletlen mintavétel során bekövetkező mintavételezési hiba statisztikai hatása miatt egyes allélok (és azon fenotípusos jellemzők, melynek kialakulásáért felelősek) gyakorisága megnőhet vagy lecsökkenhet az egymást követő generációk során. E folyamat idővel evolúciós léptékű változásokhoz vezethet."

De mi köze annak, hogy én a véletlen mintavételemmel kis populációkban nem tudok jól mérni allélgyakoriságot ahhoz, hogy az evolúció hogy működik? Arról lehet szó, hogy 1-1 rendhagyó allél egy kis populációban borítja az arányokat, hasonlóan ahhoz, amikor egy véletlen mintavétel során pont belenyúlok valami nagyon ritkába... Ha valami ilyesmiről van szó, azt nem ártana pár mondatban kifejteni a szócikkben, mert így picit érthetetlen. Köszi! SyP 2008. február 27., 21:28 (CET)Válasz