Vita:Fogyasztáselmélet (mikroökonómia)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt ND 18 évvel ezelőtt a(z) angol makroökonomia cikkből témában

Csakhogy a fogyasztási (vásárlási) döntések többsége nem racionális indíttatású/befejezésű, ahogy ezt tanítják is a marketing tantárgyban. Eszerint az emberek 70-80%-nyi esetben a "gyomruk" alapján (megérzés, has, zsigerek, stb.) vesznek meg valamilyen jószágot.

Azután hol tükröződik az a tény, hogy az emberek erős korlátok között fogyasztanak - nemcsak a vásárlóerejük szerint korlátozva. Ahogy az eladás se mindig szabad akaratból, hanem kényszer hatására történik, és ez az árakban is megmutatkozik.

Miért a mikroökonomia tárgykörébe tartozik ez a szócikk?


Szia!

Beismerem, sajnos nem sokat értek a marketinghez. Az viszont tény, hogy a mikroökonómia tudományán belül az egyik - talán legjelentősebb - részt fogyasztáselméletnek hívják. De abban természetesen igazad van, hogy a fogyasztással más tudományok is foglalkoznak - és nyilvánvalóan más szemszögből is vizsgálják, például elvetik azt a mikroökonómiában általános feltételezést, miszerint az emberek racionális döntéshozók.

Amennyiben a marketingen belül is a "fogyasztáselmélet" a megnevezése a fogyasztással foglalkozó résznek, akkor természetesen igazad van. De én az angol, illetve német Wikipédiában a de:Haushaltstheorie, illetve en:Consumer Theory címszavak alatt csak mikroökonómiai fejtegetést találtam.

Üdv: ND 2005. május 21., 21:23 (CEST)Válasz

Ez a fogyasztás elmélet zavart meg.

http://en.wikipedia.org/wiki/Consumption_function

angol makroökonomia cikkből[szerkesztés]

One of the challenges of economics has been a struggle to reconcile macroeconomic and microeconomic models. Starting in the 1950s, macroeconomists developed micro-based models of macroeconomic behavior (such as the consumption function). Dutch economist Jan Tinbergen developed the first comprehensive national macroeconomic model, which he first built for the Netherlands and later applied to the United States and the United Kingdom after World War II. The first global macroecomomic model, Wharton Econometric Forecasting Associates LINK project, was initiated by Lawrence Klein and was mentioned in his citation for the Bank of Sweden Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel in 1980.

Szia!

Nehéz lenne ezzel összehozni:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_marketing_topics#Marketing_strategies_and_paradigms


Kompromisszumot ajánlok :-)

A jelenlegi "Fogyasztáselmélet" cikket átnevezem "Fogyasztáselmélet (Mikroökonómia)"-vá. A sima "Fogyasztáselmélet" cikkbe pedig ezt írom:

Az egyének, illetve háztartások fogyasztását több tudomány is vizsgálja, így számos - egymástól megközelítésében, tartalmi állításaiban és következtetéseiben is különböző - fogyasztáselmélet született.

Lásd a következőket:

És akkor ezek külön-külön cikkekbe kerülnek. Így szerintem mindkettőnknek elfogadható. ND 2005. május 21., 22:18 (CEST)Válasz


Jól kitaláltad. Üdv.