Vita:Földtudomány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Terrestrial globe.svg Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Torini (vita), értékelés dátuma: 2011. június 13.

Elhelyeztem egy sor kisebb pontosítást:

P/c 2007. április 30., 19:59 (CEST)

a földtudományokon (earth sciences) kívül vagy belül még a földrajz (főleg a természeti földrajz) is foglalkozik a földdel, nem beszélve a talajtudományról (soil sceince), amely azután a föld(2)-vel is foglalkozik - ::--)) a térképészetet is elől kellene emlegetni. az angolban én csak ezt találtam: the earth sciences (sometimes considered a part of the physical sciences) include geology , paleontology , oceanography , and meteorology

firk 2004. augusztus 7., 15:47 (CEST)

Kimaradtak. Beleírod? --grin 2004. augusztus 7., 23:56 (CEST)

Én csak aért nem írtam be, mert nem vagyok biztos magamban, másrészt már többször eltévedtem és a szócikkbe beírt szövegebe véletlenül nevet írtam, amiért elnézést kérek, nyugodtan kitörölhetitek. a fenti probléma nem egyszerű, mert az angol hierarchia csúcsán a fizikai tudományok (nem természettudománmyok van), annak részei a földtudományok, azután ahamadik szint. a földtudományok mellett vannak az élettudományok, az ismert tagorlás szerint. miután sem a természettudomány, sem a műszaki tudományok nem kenyerem, erre jó szívvel nem vállalkozhatok.

Vádi[szerkesztés]

Bemásolva a főlapról, ott nagyon a levegőben lógott, a „A földtudományok témáinak nem teljes listája” címszó alatt:


Vádi: sivatagos területen, ahol igen ritkán, néha több év után csak egyszer van csapadék, az egyszerre hirtelen lehulló nagy mennyiségű víz széles, szakadékos medreket vág magának, amelyek aztán a hosszú ideig tartó szárazság miatt hamar kiszáradnak. Ezek a kiszáradt sivatagi folyómedrek a vádik.


Talán külön szócikkbe kellene tenni...

--Dhanak 2004. november 11., 00:59 (CET)

Lista[szerkesztés]

A "nem teljes lista" átfedéseket, alá és fölérendelt kategóriákat tartalmaz. Jó lenne, ha valaki hozzáértő helyretenné. Ahogy elnézem, létre kellene hozni a Földtudomány kategóriát, viszont tudni szeretnény, mi megy közvetlenül bele és mi csak közvetve (pl. Földrajz alá) mert a mostani szerkezet a kategorizálásoknál is kusza kissé, mi egyenesen a tudományban, mi a természettudományban van, sőt, a régészet pl. társadalomtudomány - biztosan a földtudományokhoz tartozik? - Serinde 2005. október 27., 09:59 (CEST)

megj: petrologia[szerkesztés]

a petrologia kozettant jelent, nem aromas szenhidrogenekkel foglalkozik.