Vita:Etikett (viselkedéskultúra)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A protokollról akár szakdolgozat-terjedelmű cikket lehetne írni. Igyekszem terjedelemben és időben egyaránt a lehető legrövidebben megírni úgy, hogy a lényeget ne hagyjam ki. Moony 2009. január 12., 08:53 (CET)

Kérlek, szóljatok rám, ha a cikk dagályos, terjedelmes, senkit nem akarok untatni egy semmitmondó cikkel. Várom a kritikákat. Köszönettel: Moony, 2009. február 18., 18:35 (CET)

Moony kérésére - egyéb elfoglaltsága miatt - ideiglenesen én folytatom a Protokoll (illem) szócikket. Ronasdudor 2009. március 05., 18:05 (CET)

Ronasdudortól visszavettem a cikk szerkesztését, de természetesen ő és bárki más és bármikor írhat a szócikkbe. - Moony 2009. március 27., 12:44 (CET)

Nem tudom, illik-e a szócikkbe írni az alábbiakat, ezért hadd legyen itt olvasható: az elhunyt búcsúztatása nagy lelki fájdalommal jár, ezért fontos, hogy senki és semmi ne zavarja meg a gyászolókat. A felkért búcsúztató ne testhez simuló fekete térdnadrágot viseljen a búcsúbeszéd felolvasásakor, hanem fekete kosztümöt vagy nadrágkosztümöt, a nadrágnak természetesen takarnia kell a bokát. (Személyes tapasztalatom volt az egyik budapesti temetőben 2009. március 31-én...) -- Ronasdudor 2009. április 02.,09:53 (CEST)

Sziasztok! Lehetne egy apró kérésem? Tudtok a cikkhez egy wikikonform bevezetőt írni? Jót tenne a cikknek. Előre is köszi! :-) Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyőrség 2009. április 19., 16:26 (CEST)

Lektor sablon indoklása[szerkesztés]

A cikkel a legkomolyabb bajom a térbeli, időbeli és szempontok szerinti reflektálatlansága. Miközben a bevezető igyekszik legalább célozni arra, hogy a protokoll- és illemszabályok világa nem homogén, nem egységes, erősen relatív szempontok szerint működik és nagyon kultúrafüggő, a cikk törzse úgy tesz, mintha ennek ellenére léteznék a protokoll. Először is tisztázni kéne, hogy kortárs viselkedési szabályokkal foglalkozik-e, aztán hogy melyik kultúrkörben, azután azzal, hogy minden esemény más-más szintet képvisel a formalitását tekintve stb. stb. Nincs megkülönböztetve magánérintkezés és hivatalos esemény, azonkívül a megfogalmazása olyan, mintha egy tantónéni/tantóbácsi tartana eligazítást egy osztályfőnöki órán. Ez így nem enciklopédiacikk, annak a minimális követelménye az volna, hogy kívülről tekintsen a témájára, ne pedig egy protokollfőnök sirámait/jótanácsait adja elő. BennóEmblem-very-very-evil.svgfogadó 2009. május 5., 14:58 (CEST)

Köszönöm a kritikát, igyekszem rendbe szedni a cikket. --Moony vita 2009. május 5., 15:04 (CEST)

Érdemes belenézni az enwiki Etiquette cikkének felépítésébe, ők például kultúrkörönként külön cikkben foglalkoznak az etikettel. Minden olyan témában nehéz jó cikket írni, aminek már a meghatározása is erősen felfogás/társadalmi helyzet/neveltetés/kultúrkörhöz tartozás stb. kérdése. A formátlan viselkedés is viselkedés. BennóEmblem-very-very-evil.svgfogadó 2009. május 5., 15:09 (CEST)

Ugyancsak illenék kitérni a nemi alapú megkülönböztetéssel élő viselkedési szabályok erőteljes feminista kritikájára, melyek nyomán számos jobb társaságban egyáltalán nem tanácsos élni velük stb. BennóEmblem-very-very-evil.svgfogadó 2009. május 5., 15:18 (CEST)

Vagy-vagy[szerkesztés]

Javasolom áttekinteni, hogy miről szóljon a szócikk: a protokollról (nemzetközi kapcsolatok egyik szakkifejezése) vagy az illemről (évszázados társadalmi szokványok gyűjteménye). És ha ebben kivilágosodtunk, akkor a címet javasolom egyszerűsíteni arra, amelyikről a cikket írod. Üdv, – Burumbátor Hyde Park Corner 2009. május 5., 15:39 (CEST)

Mindkettőtöknek[szerkesztés]

Kedves Bennó és Burumbátor!

Köszönöm a tanácsot, azt hiszem, maradok a protokollnál, az illemet és az etikettet "dobom". Üdvözlettel: Moony vita 2009. május 5., 16:13 (CEST)

Helyes! :) Görög Ibolya fogja nézni a cikkedet? Mer' akkor belehúzunk, segítünk... :) BTW, akkor átnevezem, ok? – Burumbátor Hyde Park Corner 2009. május 5., 16:18 (CEST)

Re: Valószínűleg nem olvassa el, de mivel a mai napig a protokoll az élete, lehet, hogy megnézi a sok jó cikk mellett a blődlijeimet. Egyébként az egész anyag az ő és Ottlik Károly munkáira épül. Bennónak mindenben igaza van, abban talán egy picit nem ért egyet - igazat adok neki -, hogy a cikk tanár/diák- (nem így írja, de ez a lényeg) viszonyban van. Görög Ibolya a felszólító módot nem parancsként, hanem figyelem-felkeltésként, valóban tanári módon használja minden művében. Ezt vettem át én, de lehet hogy rosszul. Köszönettel: Moony vita 2009. május 5., 17:26 (CEST)

Hát ez tényleg nem olyasmi, amin ne lehetne segíteni. Nyilván más a hangvétele egy népszerűsítő-felvilágosító munkának, mint egy enciklopédiacikknek, de hát bármikor át lehet írni. Ami benne van, az már nem hiányzik, ami nincs benne, azt meg bele lehet írni. ;) BennóEmblem-very-very-evil.svgfogadó 2009. május 6., 18:09 (CEST)

Bevezető átírása[szerkesztés]

Méghozzá jelentősen, az epikus stílus helyett valamiféle lexikonszerűséget kellene belőle formálni. – Icône étoile d'or à cinq branches.svg Zimmy Gnome-envelope.svg 2009. május 6., 16:05 (CEST)

Egyebek[szerkesztés]

Nekem nagyon tetszik a téma, de azért örülök, hogy nem nagyon kell ilyeneknek megfelelnem :) Ha egy lányon hosszú szoknya van, akkor mellőzheti a nejlonharisnyát? (elvből nem hordom, szerintem marhára egy hülye találmány...) az életkorbeli megkülönböztetés nem fontosabb, mint a nemek szerinti? én idős bácsinak mindig előre köszönök, többnyire középkorúaknak is, ha legalább egy generáció korkülönbség megvan.

Érdekelne még az eltérő kultúrák protokollja is, érdekes lenne beleírni. Pl. egyiptomi utazásom előtt kicsit utánanéztem egy könyvben az ilyeneknek, és vannak fontos dolgok. Pl. mecsetben leveszed a cipőt; talpat sose fordítasz már ember felé – mondjuk ez szerintem európaiaknál is bunkóság –, olvastam azt is, hogy egyesek vallási okból nem fognak kezet ellenkező neművel, emiatt megvártam, hogy az arab fiúk nyújtsanak kezet először (de mindig nyújtottak). – Award-star-silver-3d.pngAlenshaAward-star-silver-3d.png sms 2009. május 6., 17:54 (CEST)

A szerkesztő ma bedobta a törülközőt. Olvasható saját szerkesztői lapján meg itt, a vitalapon (kicsit az enyémen is). Danke a főadminnak. – Burumbátor Hyde Park Corner 2009. május 6., 18:03 (CEST)

ó, a francba :( ki az a főadmin? – Award-star-silver-3d.pngAlenshaAward-star-silver-3d.png sms 2009. május 6., 18:09 (CEST)

Kettőt találgathatsz... Burum, ha ez szerinted jó vicc, lelked rajta. Nem üldöztem el senkit, és nem is állt szándékomban ilyesmi. M. pontosan tudja, hogy a művét illette a kritika, mégpedig a fejlődésben lévő művét. Éppen tőled nem vártam volna ilyen hangulatkeltést. :( Tiszta szerencse, hogy nem lettem mindjárt hóhér, mert leírtam, amit gondolok a cikk jelenlegi állapotáról... Amúgy kösz. BennóEmblem-very-very-evil.svgfogadó 2009. május 6., 18:16 (CEST)

Fogalmam sincs, mi volt Moony baja Bennó megjegyzéseivel. Szerintem értékes és jószándékú hozzászólás volt. Aki ilyen mértékben nem képes elviselni a kritikát, az nem képes együtt dolgozni másokkal. – Icône étoile d'or à cinq branches.svg Zimmy Gnome-envelope.svg 2009. május 6., 18:21 (CEST)

Lehet, hogy a cikk Szerzője kissé érzékeny. Kezdő volt, akárcsak én. Februárban segítséget kért a cikk vitalapján, semmi... A hozzá hasonló korú lányok közül sokat ismerek, akik szeretik az epikát, de tény: ez enciklopédia, és nem regény, viszont a mentségére legyen mondva, olyan témához nyúlt, amely szabadabban kezeli a címszavakat. Nem foglalhatja össze a megjelenés-t úgy, hogy elegáns vagy szolíd, ebben a témában részletesen le kell írni a ruházatot, a parfümöt, az ékszereket stb. Az is bántotta, hogy szinte semmit nem tud arról, aki keményen, de jogosan bírálta. Nem kell kutatni semmit. Senki nem követett el hibát, az élet megy tovább, ma ő, holnap lehet, hogy én vagy valaki más köszöni meg, hogy itt lehetett. Sok sikert, Moony, köszönöm, hogy itt voltál. - Ronastudor vita 2009. május 6., 18:26 (CEST)
Nem gondoltam, hogy vicc. Nem mondtam, hogy bárki bárkit elüldözött. Akinek nem inge ne vegye magára. Nem keltek hangulatot, hangulat van. És szép lassan elgondolkodhatna minden résztvevő azon, hogy van-e a pökhendiségnek határa, van-e a csúsztatásnak értelme, van-e létjogosultsága mások kioktatásának olyan helyzetben, amikor a saját szememből kipotyogó gerendát sem veszem észre.
Tény, hogy ez a szerkesztő elment, ezt meg is indokolta. Nem volt gond a "segítő" hozzászólás tartalmával, már megint az a fránya stílus. De én nem is szóltam, hiszen ez itt egy szócikk vitalapja, és nem akarom összekeverni a kocsmafallal, ahová az ilyen jellegű megnyilvánulások valók volnának.
És nem kell engem senkinek a szájára vennie. Csak ha érti, amit mondok. Addig nem! – Burumbátor Hyde Park Corner 2009. május 6., 18:31 (CEST)
Akárhogy olvasgatom Bennó hozzászólását, semmilyen pökhendiséget nem tudok felfedezni rajta. Valóban vannak pökhendi beszólások a kezdők felé, de ez nem az. – Icône étoile d'or à cinq branches.svg Zimmy Gnome-envelope.svg 2009. május 6., 18:56 (CEST)

Szervusz, Zimmy!

Tökéletesen igazad van, a bevezető kissé terjengős volt, leszedegettem a vadhajtásokat. Üdvözlettel: Ronastudor vita 2009. május 6., 18:36 (CEST)

Örülök, sokkal jobb. – Icône étoile d'or à cinq branches.svg Zimmy Gnome-envelope.svg 2009. május 6., 18:56 (CEST)


Szervusz, Alensha!

Jogos az igényed, miszerint a cikkben legyenek benne az eltérő kultúrák protokolljai is. Ezzel egyetlen baj van: a terjedelem. A fenyegető ökölszabály: Ne írj terjengősen, ezt nem teszi lehetővé. M. meggondolatlan volt, amikor belekezdett, én pedig akkor, amikor elvállaltam, hogy egy darabig folytatom. Amit most javaslok, az nem Neked szól: próbálja meg valaki: írjon cikket a protokoll minden szabályáról, a különböző nemzetek kultúrájáról, vagy alakítsa át ezt a cikket, ami jelenleg a Wikipédián van. Nem tartozik ide, de hadd áruljam el: egy barátom kollégájának a felesége jelest kapott a hasonló témakörű diplomamunkájára. Egy másik vitalapon mint szerzőtárs, kértem, hogy töröljék a szócikket. Köszönöm a türelmedet. --Ronastudor vita 2009. május 7., 15:20 (CEST)

Rendezvényszervezés[szerkesztés]

A Protokoll (illem) szócikknek ebből a részéből Moony kérésére, az Adminisztrátorok értesítésével egy időben külön szócikk, a Rendezvényszervezés készült. Az ok: az eredeti szócikk terjedelme nagy volt, ezért hibaüzenetet kapott a Szerző.

A fenti üzenetet elfelejtettem aláírni. A dátuma: 2009. május 17. 11:34 (CEST). Elnézést kérek. --Ronastudor vita 2009. május 26., 13:14 (CEST)

Ellenőrzés kérése[szerkesztés]

Kérem a t. Szerkesztőket, szíveskedjenek ellenőrizni a szócikket! A hibákat kijavítottam, de több szem többet lát. Köszönöm a segítséget. – Moony vita 2009. augusztus 4., 11:42 (CEST)

Lektor[szerkesztés]

Átnéztem a szócikket és jelentős mértékben javítottam rajta. A lektor-sablont leveszem. Ha valakinek mégsem tetszene a cikk, kérem, javítsa, hiszen a Wikipédia szerkesztői egy közösséget alkotnak, saját cikk tehát nincs. Üdvözlettel: --Moony vita 2009. december 6., 09:08 (CET)

Azért néhányan átnézik a cikket, és bele is javítgatnak, ne szomorkodj, nem marad felügyelet nélkül, a végére kialakul. Üdv. a távolból: --Ronastudor a sznob 2009. december 10., 17:37 (CET)


Szellentés[szerkesztés]

Szellentés:magánügy - írja a cikk,kimenni ,akkor,amikor lehet-írja szintén Kicsit ellentmondás.Gondolok itt arra,hogy ha az "amikor lehet" később van,mint az "amikor kell" onnantól fogva a szellentés is bizony a társaságra is tartozni fog :) Formikofil vita

Átnevezés, összevonás[szerkesztés]

Megírtam a diplomáciai protokollról szóló szócikket, ezt pedig átneveztem erre az Etikett (viselkedéskultúra) címre, és összevontam az egyébként is nagyrészt azonos Etikett (nemzeti sajátosságok) szócikkel. A cikk továbbra is kevéssé enciklopédikus, forráshiányos, ráférne a további tatarozás, de ez már nekem nem az asztalom.Szilas vita 2016. december 2., 08:51 (CET)