Vita:Erdő Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Crystal personal.svg Ez egy életrajzi szócikk.
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Életrajzi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Nuvola apps iconthemes.png
Ebből a szócikkből szerepelt érdekesség a kezdőlapon a következő szöveggel:

Tudtad-e, hogy…

Rengeteg a cikkben a nem relevans informacio, es megtobb az ala nem tamasztott kinyilatkoztatas (pl. nem kedvelik...) szerintem ezek nem lexikonba valoak. Nem relevansak a linkek sem - van amely a legekevésbé sem szól Erdo Peterrol (meg csak nem is emlitik).

Muvei[szerkesztés]

1 orat dolgoztam ezzel a... vacakkal (kb. 35 mu), s menteskor elszallt. Sajnalom. Akit erdekel: [1] - onnan lehet atmasolni. --Steller 8-) 2005. szeptember 26., 14:13 (CEST)


Származása[szerkesztés]

Tudomásom szerint Erdő Péter, legalábbis apai ágon, zsidó gyökereket tudhat magáénak, ez elterjedt "adat" róla az Egyházon belül, erre vonatkozó cáfolattal nem találkoztam, az igaz, hogy hivatalos megerősítéssel sem. Szívesen hozzáadnám a zsidó származású magyarok kategóriához, de szerkesztő testvérem forrás hiányában nem engedi - jogosan. Akinek van erre vonatkozó adata, akár pro akár kontra, kérem, segítsen. Természetesen az érzelmi szelepeléseket, magánvéleményeket kérem mellőzni. Einstein442 vita 2009. szeptember 9., 19:55 (CEST)

Mindenképpen bele kellene tenni a szócikkbe egy kiegyensúlyozott leírást erről, mert közszájon forgó tényről van szó. Az emberek hallanak róla, eljönnek a WP-re tájékozódni, ahol a téma láthatóan meg van cenzúrázva, így rögtön mennek is tovább a nem-labanc weboldalra - ahol bőséges leírást találnak arról, hogy Erdő Péter a szanhedrin rendkívüli és meghatalmazott nagykövete hazánkban. Nem érthető, hogy miért jó az a WP-nek, ha a cenzúra miatt saját maga helyett a széljobb portáljaira tereli a látogatókat? 91.82.242.37 (vita) 2013. január 1., 12:10 (CET)
Amennyiben hiteles forrás van róla, minden további nélkül bent lehet. Sok közszájon folyó „tényről” derült már ki, hogy minden alapot nélkülöznek, de másoknak jó homokozók. Megint másokról meg kiderültek, hogy igazak. Cassandro OCR bow tie.svg Ħelyi vita 2013. január 1., 12:17 (CET)

Miért lett Erdő Péter bíboros?[szerkesztés]

Alaposan kiderül a cikkből Erdő Péter tudományos és egyházi hierahiában történő előmenetele, de még utalás sincs arra, miért lett katolikus püspök. Mi köze van az egyház vezetőjének Istenhez? Politikai és egyéb állásfogalalásai mellett bizonyára szakít időt a Teremtőre is, de a cikkből az derül ki számomra, hogy köze sincs a Szerethez a kiválasztásának. Véleményem szerint ez súlyos hiányosság, mert egyes tamáskodók még téves következtetést vonnának le, és azt gondolnák, hogy az lehet egyházi vezető, aki jól ért a dogma védelméhez, de nem kell neki Isten dolgaival foglalkozni, a híveket szeretette l vezetni a minél mélyebb szeretet felé. Medveir vita 2008. november 9., 16:55 (CET)
Te még az egyházban keresed Istent? Hány éves vagy? :) ~ Alensha Fiore 01.svg hö? 2008. november 9., 16:58 (CET)
Nem keresem ott, viszont nem hallom a templomban, - a MAGYAR templomokban - mert mindig beszélnek a papok. Tudni akarom, a vezetőjüknek mi köze van Istenhez - helyesebben tudom, de ebbe e cikkbe kell az ő nézetük is. Pl. Istennek kedves ezért meg ezért - már ha van ilyen. Az Istenben hívők legjobb vezetője az, akit az Isten legjobban szeret. A dogmaíró klub véleménye nem rughatna labdába papválasztás terén. Azon kívül, hogy a papok politikai kampányát kidolgozza, mit tesz a békéért? Hogyan békíti az ellenállókat... meg ilyesmi. Lehet, hogy az aktív politika mellett erre nincs ideje, lehet... Akkor ezt tessék beleírni: érsek úr jó politikus - mint XIII. Leó -, de neki már Istenre nem futja azt idejéből. Mégis tudni kell, hogy egy érsek ennyit tesz a közjóért. Medveir vita 2008. november 10., 14:12 (CET)
Kedves virtuális és valóságos szerkesztőtársak, ez nem világnézeti homokozó, hanem az Erdő Péter szócikk javítását célzó vitalap, tessék az itt megjelenő párbeszédeket e célra kihegyezni, vagy magánban intézni! Tisztelettel: Einstein442 vita 2009. szeptember 9., 19:55 (CEST)

PhD[szerkesztés]

az 1970-es években Magyarországon nem lehetett PhD-t szerezni. Erdő Péter mit szerzett? Beroesz Bremen Wappen(Klein).svg 2013. február 19., 15:18 (CET)

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2007. május 7-én és 8-án tartotta 177. közgyűlését, amelyen többek között huszonnyolc új levelező tagot választottak. Közöttük volt Erdő Péter bíboros is, akinek személyében hosszú évtizedek után újra nemzetközi hírnevű egyházjogász lett tagja az Akadémiának. 'A kánonjogi esetmegoldás módszere a kései középkorban' címmel tartotta meg november 29-én székfoglaló előadását az MTA dísztermében.[2]--Zetelakiapu vita 2013. február 19., 16:07 (CET)

forrása: [http://www.kanonjog.hu/orarend/oktatok.html Beosztása: professor emeritus Tanulmányok: teológiai doktorátus (1976) PPRK HTA (a MAB 1996/9/VIII/3. sz. határozatában teológiai PhD-nak elismerve), kánonjogi szakdoktorátus (PhD), 1980: Pont. Univ. Lateran. (Roma) Habilitáció: (1983) PPRK HTA]--Zetelakiapu vita 2013. február 19., 16:12 (CET)

Akkor ez legyen úgy benne, hogy teológiai doktorátusát 1996-ban elismertette PhD-ként. Cassandro OCR bow tie.svg Ħelyi vita 2013. február 19., 17:18 (CET)

Az dezinformáció lenne, hiszen egy határozat, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság MAB 1996/9/VIII/3. sz. határozata, teológiai PhD-nak ismerte el és nemcsak Erdő Péter doktori disszertációját, hanem mindenkiét, aki teológiai doktorátus szerzett.--Zetelakiapu vita 2013. február 19., 19:03 (CET)
Mitől lenne dezinformáció? 1976-ban nem PhD-t szerzett, hanem akkor megszerzett fokozatát ismerték el húsz évvel később PhD-nek. Ebben semmi dehonesztáló nincs, ez volt az eljárás a régi tudományos rendszerben mellőzött teológiai fokozatoknál. Cassandro OCR bow tie.svg Ħelyi vita 2013. február 19., 23:48 (CET)
Már hogy lenne dehonesztáló egy Phd :) De javaslatoddal ellentétben nem Erdő bíboros ismertette el PhD-nak a disszertcióját, hanem a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság egy határozatban ismerte el a teológiai doktori fokozatot PhD-nak Magyarországon.--Zetelakiapu vita 2013. február 20., 00:14 (CET)
Akkor annak úgy kell szerepelnie. :-) Cassandro OCR bow tie.svg Ħelyi vita 2013. február 20., 08:41 (CET)

Egyébként Erdő Péter 2005. óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem államilag elismert egyházi egyetem Jog- és Államtudományi, Információs Technológiai valamint Hittudományi Karának nagykancellárja. titulusa: Em. Prof. DDr. habil. Erdő Péter DSc, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. --Zetelakiapu vita 2013. február 20., 08:32 (CET)

Sőt, ugye rektor is volt. MTA doktori (DSc) nélkül nem is lehetne MTA-tag. Cassandro OCR bow tie.svg Ħelyi vita 2013. február 20., 08:41 (CET)
Egyébként érdemes többet olvasni a Hittudományi Doktori Iskoláról. "A Hittudományi Doktori Iskolát együttesen alkotja a Teológiai Doktori Program (katolikus teológiai PhD) és a Kánonjogi Doktori Program (katolikus kánonjogi PhD). A doktori iskola magas szintű tudományos képzésben kívánja részesíteni hallgatóit, mind a világiakat, mind a papnövendékeket, vagy a megszentelt élet intézményei és az apostoli élet társaságai tagjait, akik majd a főiskolai/egyetemi és szemináriumi képzésben fognak tevékenykedni. A doktori iskola ezért a következő évekre kitűzi azokat a fő kutatási témaköröket, amelyeket a doktori iskola növendékei disszertációjuk tárgyául választhatnak. Mindkét képzésben (hittudomány, kánonjog) az egyetemi diploma és a doktori diploma között a szenttudományok képzési rendszerében létezik egy köztes tudományos fokozat, a licenciatus, amely nemcsak a fő teológiai (a Teológiai Program esetében), ill. kánonjogi (a Kánonjogi Program esetében) tárgyakból tett szigorlatot foglalja magában, hanem egy tudományos igénnyel és módszerrel benyújtott nagyobb terjedelmű dolgozatot is, amelynek eredményei részét képezik a licenciátusi szigorlatnak." itt [3]--Zetelakiapu vita 2013. február 20., 09:26 (CET)

Egy évvel később elöljárói a budapesti Központi Papnevelő Intézetbe küldték, és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPKE) folytatta teológiai tanulmányait. Itt szerezte meg 1975-ben a licenciátust, 1976-ban pedig a teológiai doktorátust (PhD).[9]

Ez a rész nem pontos, mert akkor éppen nem létezett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (ezért oda nem küldhették), hanem csak a Hittudományi Akadémia (ahogy később említve van). Ez lesz később a PPKE HK.

Székely[szerkesztés]

A cikkben csak négyszer szerepel, hogy Erdő felmenői között székelyek is vannak, és ezért a címerében ábrázolást nyer a nap és a hold (mint székely szimbólumok). Kérdésem az, hogy nem lehetne-e ennek a kulcsfontosságú ténynek nagyobb hangsúlyt adni és ötödször, esetleg hatodszor is megemlíteni. --Malatinszky vita 2013. augusztus 28., 00:01 (CEST)