Vita:Enzim

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Kohlins 10 évvel ezelőtt a(z) Enzimek a táplálkozásban ismét témában
Ez a szócikk témája miatt a Kémiaműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Kémiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Enzimek a táplálkozásban ismét[szerkesztés]

{{tartalmi segély}}(?) A beszúrt szövegben lévő állítások tudománytalanok. Az enzimek definíciója világos, jól körülhatárolt tudományos fogalom. A szakaszban használt enzimfogalom viszont valami mágikus, már-már természetfeletti molekula, ami megmenti az embereket a ráktól, ha nem fűzzük meg. :-D Akármilyen hihhetetlenül hangzik a táplálékunkban lévő enzimek nem azért vannak ott, hogy nekünk jobb legyen, vagy, hogy könnyebb legyen megemészteni az adott élelmiszert (eleve nem is értem, hogy juthat ez valakinek az eszébe), hanem azért, mert azokra az adott élőlénynek szüksége volt. Sőt, sok esetben a táplálék olyan fehérjéket tartalmaz, ami "szándékosan" az emésztést nehezíti (pl. szója).

A kifogásolt szakaszban lévő állítások nincsenek megfelelő, tudományos hivatkozással ellátva. (Ne haragudjon meg senki, de akárhány ezós oldalra hivatkozhat, ez akkor is marhaság)

„A nyers ételekben található táplálékenzimek azok, melyek segítik élelmünk tökéletes megemésztését.”

Pontosan milyen fehérjék ezek? Minden táplálékban van? A fenti kijelentés csak kamu. De tényleg, egy paradicsomban lévő enzim miért segítené a paradicsom lebontását? És miért nem bontja le eleve? Ott az enzim, ott a paradicsom. :-D

„A tartósan 48°C feletti hőmérséklet megöli az enzimeket, tehát a szokásos főzési hőmérséklet az étel enzimjeinek 100%-át megsemmisíti.”

Nevetséges, számos enzim tartósan 75C feletti hőmérsékleten is köszöni szépen jól van. pl.: http://en.wikipedia.org/wiki/Pyrococcus_furiosus De, ez az egésznek nincs értelme, mert a táplálékot nem a táplálékban lévő enzimek bontják le, hanem az ember által termeltek. Meg eleve mi az, hogy megsemmisíti? :-D Szeretném, ha mutatna egy olyan enzimet, amit a táplálékkal bevive azt az emberi szervezet enzimként hasznosítja. Szerintem ilyen nincs, és a citált közleményekben sem neveztek meg egyet sem.

„A legyengült, enzimhiányos test a rák, az elhízás, a szív- és anyagcsere betegségek elsődleges célpontja.”

Ez az igazi áltudományos, ezotérikus szemfényvesztés netovábbja... Semmi hivatkozás, semmi kísérletes alátámasztás, csak kijelentés. Szégyelheti magát az, aki egy természettudományos cikkbe ilyet beír. Normálisan gondolkodó ember komolyan elhiszi, hogy ha nyersen eszünk mindent, akkor nem lesz rák, és minden betegség eltűnik... ilyet csak a legbutább emberek vehetnek komolyan.

Felháborítónak tartom, hogy valaki a legminimálisabb ismeretet nélkülözve ilyen baromságokkal tűzdel egy többé-kevésbé normális, tudományos szócikket. A citált oldalakon természetesen nincs hivatkozás valódi tudományos közleményekre, erős a gyanúm, hogy csupán táplálékkiegészítők és könyvek bújtatott reklámja. Nyugodt szívvel törlöm ki, és ha 45x illeszi be ismét, akkor 45x törlön ki. Szép napot. suvidani

A cikket átolvasva már nem áll fent a 2013. februárjában kifogásolt tartalmi hiba, a tartalmi segély sablont ezért levettem. Üdvözlettel:--Kohlins vita 2013. október 13., 01:26 (CEST)Válasz