Vita:Enrico Caruso

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Olaszországgal kapcsolatos szócikkek (kitüntetett besorolás)
Flag of Italy.svg Ez a szócikk témája miatt az Olaszország-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Kitüntetett Kitüntetett szócikk Ez a szócikk kitüntetett besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Mathias (vita), értékelés dátuma: 2009. október 22.
Olaszországgal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Életrajzi szócikkek (kitüntetett besorolás)
Crystal personal.svg Ez egy életrajzi szócikk.
Kitüntetett Kitüntetett szócikk Ez a szócikk kitüntetett besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Tamba (vita), értékelés dátuma: 2008. október 19.
Életrajzi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Kiemelt szócikk csillagA(z) Enrico Caruso egyike a kiemelt szócikkeknek, a Wikipédia legjobbjai közé tartozik.
A közösség szavazta meg kiemeltnek a kiemelt státuszáról szóló szavazáson.
Ha úgy érzed, tudnál javítani rajta, bátran tedd meg.

Nuvola apps iconthemes.pngEz a szócikk 2012. november 8. és 2012. november 11. között
szerepelt a kezdőlapon (ajánló).

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény
Referálás Kiemeltszavazásra ment
Jelölték kiemelt szócikknek Megkapta a kiemelt státuszt
Jelenlegi státusza: kiemelt szócikk

Komment[szerkesztés]

Nem tudom , hogy ilyet szoktak e vitalapra tenni, de mivel más helyet nem találtam rá így ide teszem: annyit szeretnék mondani, hogy nagyon tetszik ez a szócikk. Élvezet volt olvasni. Köszönöm – Lain vita 2008. január 22., 18:50 (CET)

Én köszönöm a megjegyzést, és nagyon örülök, hogy tetszik. Még folytatom.– ImmanuelBlue morpho butterfly.jpg 2008. január 22., 18:54 (CET)

Érik a kiemelés. OsvátA Palackposta 2008. január 26., 18:44 (CET)

Nagyon:)– Istvánka Capricorn.svg postafiók 2008. január 26., 18:54 (CET)

Indítsa be valaki a kiemelés-procedúrát. Nekem faxnis. OsvátA Palackposta 2008. január 29., 11:04 (CET) Csatlakozom az előttem levőkhöz. Ha kiemelt szavazás lenne. Már meg is volna – Sóhivatal 2008. február 7., 17:38 (CET)

Referálás vége[szerkesztés]

Wikipédia:Referálás/Enrico Caruso

A kiemeltszavazás eredménye[szerkesztés]

Itt: → Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Enrico Caruso. Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg Szajci reci 2008. február 19., 11:49 (CET)

Kiemelt[szerkesztés]

Érdekes, hogy ez a cikk úgy lett kiemelt, hogy a három felsorolt irodalmon kívül egyetlen külső forrásra nem hivatkozik (és azt sem tudjuk mennyire hivatkozik a könyvekre egyáltalán). Biztos, hogy a könyvekben mi9nden állítás alá van támasztva? 82.141.181.18 (vita) 2008. március 8., 21:48 (CET)

Vélemény[szerkesztés]

Enrico Carusoról a Wikipédiában megjelent magyar nyelvü fordítást nagyon jónak, kimeritönek és pontosnak találom! Párhuzamosan szoktam egy-egy müvész életének és munkásságának több nyelven megjelenö fordítását nyomon követni. Jó és alapos a román fordítás is, az angol elég felületes a német középszintü. Nem tudom, ez mitöl függ? Azt bánom csak, hogy sokszor egyáltalán nincs magyar fordítás. Gratulálok ehhez az illetékeseknek és további sikereket kívánok! Schmid (Nagy) Judit Baden - Württemberg tartományból

Tenor?[szerkesztés]

Tudomásom szerint Caruso eredetileg bariton volt. Első mestere javasolta neki, hogy inkább a tenor hangerjedelemben képezze tovább magátMZ/X vita 2012. november 8., 17:57 (CET)

Magas hangjai[szerkesztés]

Szeretném jelezni, hogy ez a történet, Caruso problémás magas hangjaival, és a felső regiszterben való falzettal, valószínűleg hoax (érdekelt volna is a forrása, ha benne lett volna a cikkben). Meg kell hallgatni a számtalan felvételét (pl. a You Tube-on), és hallható, hogy tisztességes (és falzett mentes) énektechnikával énekel (még a felső regiszterében is). Idézet az angol Wikiból: "Caruso's voice extended up to high C in its prime and grew in power and weight as he grew older. He sang a broad spectrum of roles, ranging from lyric, to spinto, to dramatic parts, in the Italian and French repertoires." Ha a szerző még ezek után sem tudja eldönteni kinek van igaza, nem kell erről írni. Jobb, mint esetleg megvezetni az olvasókat.

Ezen kívül rettentően hiányolom a részletes forrásmegjelölést, pláne egy kiemelt státuszú cikkben. Ha úgy igazak a benne foglalt állítások, mint ez a falzett, akkor jól nézünk ki.

Kedves anon! Mivel már több, mint négy éve írtam ezt a cikket, s akkor még nem volt követelmény, vagy szokás sem a jegyzetek beiktatása - amit megjegyzek, magam is helyeslem, ha van - így lemaradtak. Ha lesz időm, majd utánanézek a felhasznált irodalomban, hogy pontosan honnan is vettem ezt a, szerintem köztudott állítást. Az angol Wikipédia, pedig nem a szent igazság, legalább néha a Google-t használd (pl itt még hangmintát is hallhatsz, s ha nem túl megterhelő neked, szakirodalomban is lehet nézelődni. További javaslatom számodra a szerkessz bátran, vitalapon epét köpködni könnyű... Üdvözlettel, --Gothika 2012. november 10., 11:46 (CET)

Ebben a kérdésben csak a korabeli irodalom alapján lehet igazságot tenni. Caruso legtöbb hangfelvétele akusztikus eljárással készült. Csupán a halála előtti években készítettek elektronikus lemezfelvételeket (az elektroncső és a kondenzátormikrofon épp akkor tűnt fel). Akusztikus felvételeit utólag restaurálták a 20-as években a mesterlemezek felhasználásával. Ezért azok is hozdozzák az eredeti felvétel néhány gyengeségét; falzett, vagy valódi tenor? Ki tudja! MZ/X vita 2012. november 10., 15:34 (CET)


Az a helyzet, hogy nem csak a korabeli irodalom alapján lehet igazságot tenni. Történetesen operaénekes vagyok (tenor), több évtizede naponta foglalkozom hangképzéssel, így gyakorlatból tudom, hogy nem falzett hang, amit hallok. Ugyanakkor kétségtelen, hogy az ilyen személyes észrevételek nem számítanak forrásnak, legfeljebb támpontot adhatnak egy-egy szócikk megírásához. Ezért is említettem az angol nyelvű szócikket, mert ha más nem is, az mindenképpen kiderül belőle, hogy szögesen ellentétes vélemények is léteznek Caruso hangképzését, és felső regiszterét illetően, így szerintem - a korrekt tájékoztatás jegyében - vagy illő lenne megjeleníteni azokat is (utalni rájuk), vagy minimum óvatosabban kéne kezelni a kérdést, és nem eldöntött tényként tálalni, (mindjárt a cikk felvezetőjében) az információt.

Egyébként kösz az érdemi reakciókat, további jó szerkesztést. :-)

Phonograph[szerkesztés]

Amerikában a Berliner-féle lemezjátszót úgy hívják, hogy phonograph. Szerintem a kép címe és aláírása hibás, mert Caruso egy lemezjátszó mellett áll. A fonográf kezelőfelületének hátul kellene lennie, és nem oldalt, ahogy a képen látszik. MZ/X vita 2012. november 11., 15:52 (CET)

Meggyőződtem róla. Caruso Gramofon mellett áll. MZ/X vita 2012. november 11., 16:07 (CET)


Ez egy Victor-Victrola phonograph a képen épp egy XIV-es van de több fajta is létezett, melyet hasonló szekrénnyel építettek.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 145.236.129.102 (vitalap | szerkesztései) 2012. november 11., 17:40‎ (CET)

Lemezjátszó[szerkesztés]

A kondenzátor mikrofont 1916-ban taláták fel. Tudja-e valaki, hány felvétele készült Carusonak fonográffal, hány lemezvágóval, ebből hány készült elektromos eljárással, közülük is hány szénmikrofonnal és hány kondenzátormikrofonnal? MZ/X vita 2012. november 12., 21:43 (CET)