Vita:Emo (zene)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Crystal Clear app kguitar.png Ez a szócikk témája miatt a Könnyűzenei műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Ary (vita), értékelés dátuma: 2011. április 16.
Könnyűzenei témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Miért a {{lektor}}(?)?[szerkesztés]

A bevezető mondat:

Az emo a hardcore punk zene egyik ága. Az „emo” szócskát a kezdetektől fogva számos különböző jelentéssel alkalmazzák, amelyek között gyakorta csak a közös eredet az összekötő kapocs. A kifejezés használatának jogossága is számos vita tárgya volt már.

Ha a hardcore punk egyik ága, akkor hogyan lehet olyan sok különböző jelentése? Mi más lenne az összekötő kapocs, mint a közös eredet? Miképp lehet egy kifejezés használata jogos vagy jogtalan? Azt hiszem, jó lenne átnézni az egész cikket.

(Na csak azért, mert a gugli szerint ez ma a legnépszerűbb keresőkifejezés. :)) – cheryn 2007. február 26., 22:53 (CET)

[...]

A szöveget egy az egyben az angol verzióból fordítottam, a munkám (mint fordító) kiváló, UK-USA-ben enyhén nagyobb az emo mint itthon [...]

1. Emo szónak a zenei jelentésével foglalkoztam, az angol kategóriáknak megfelelően, ezért az alapvetően zenei jellegű meghatározás. A szó nagyon sokféleképpen használható, honi alkalmazása külön szócikket is megér, ez is egy ok a sok jelentésre.

2. A fontosabbik ok azonban, hogy az emo, mint zenei stílus kb. két behatárolható, de időben-hangzásban totálisan különböző trendet jelöl, valamint egy jelenleg is élő harmadikat, ami hangzás alapján viszont egyáltalán nem definiálható.

3. Nem azt írtam, hogy a közös eredet az összektő kapocs, hanem azt, hogy csak az. Ez tartalmaz információt, felületes megállapításod ellenére.

4. Megint egy "tanulj meg olvasni" jellegű választ vagyok kénytelen közreadni. Azt írtam, hogy a kifejezés jogossága vita tárgya volt, nem azt, hogy a kifejezés jogos vagy jogtalan lenne. Tisztában vagyok vele, hogy a lexikonszerűség nem tesz lehetővé hasonló megállapításokat, de én nem is tettem ilyet. A tény, hogy internetes fórumokon idióta rajongók hosszú és meddő vitákba bocsátkoznak, hogy kedvenc zenekaruk megérdemli-e a mára a híg mainstream post-hardcore/dark/pop/rock minősítőjévé vedlett jelzőt, vitathatatlan tény.

5. A cikk jó. Olvasd el és tanulj. Az index meg az origó is ebből dolgozott, kábé egy héttel azután jelentek meg a cikkeik, hogy én ezt lefordítottam, nyomokban határozottan fölfedezhető, főleg az origóban a wikipédiás szöveg.

6. Valaki, aki tudja, szüntesse meg a megalázó és alaptalan lektorálandó szöveg kitételt, én ehhez nem értek.

7. [...]

Callmemike 2007. június 17., 14:49 (CEST)

személyes támadások törölve --TgrvitaIRC 2007. június 17., 15:13 (CEST)

Attól, hogy egy önmagának ellentmondó szöveget az angol wikipédiából fordítasz, az még önmagának ellentmondó marad. Az angolban egyébként azóta finomítottak a bevezetőn, most azt írja, hogy

Emo is a genre of rock music. Since its inception, emo has come to describe several independent variations of music, linked loosely but with common ancestry. As such, use of the term has been the subject of much debate.

--TgrvitaIRC 2007. június 17., 15:13 (CEST)

[...]

Kevéssé konstruktív megjegyzések kommentbe téve. – Alensha Ankh.svg üzi 2007. július 25., 15:59 (CEST)

[...]

Egy hozzászólás és a kommentek törölve (laptörténetben megtalálható). – CsGábormegbeszélés 2010. május 19., 18:38 (CEST)