Vita:Első Kádár-kormány

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Apród 6 évvel ezelőtt a(z) Berei Andor témában

Meddig állt fenn? 1971-ben még így hívták.[szerkesztés]

A Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány nem 1958-ig állt fenn, az az első Kádár-féle kormány volt. A Magyar Népköztársaság kormányának hivatalos elnevezése még legalább másfél évtizedig Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány volt!

  • 1971 szeptemberében még biztosan ez volt a Magyar Népköztársaság kormányának hivatalos neve, lásd az 1971-es Közlönyöket [1].
  • Valamikor az 1970-es években kiadtak egy rendeletet vagy törvényt, amely hivatalosan eltörölte ezt az elnevezést, helyette bevezette a „a Magyar Népköztársaság Kormánya” nevezték, ami aztán 1989-ig élt. Ezt a bejelentést magam is személyesen hallottam a Kossuth Rádióban, normál napi hírek között. A dátumra sajnos nem emlékszem, nem volt különösebben fontos hír. Úgy tippelek, valamikor 1973-ban vagy az után lehetett.

Ennek a bejelentésnek a dátumát kellene valahol felkutatni (történész, jogász támogatást köszönettel vennék). Üdv Akela vita 2009. május 5., 14:18 (CEST)Válasz


1972 elejéig volt használatban. Véleményem szerint nem kellett külön eltörölni az elnevezést, elhagyása az alkotmányjogilag értelmezhető törvények hatályos szövegéből következett. (De természetesen nem véletlenül szűnt meg a használata, hanem szándékosan, bár különösebben nem reklámozva.) A jogi háttér a következő.

Az eredeti meghatározásban az 1949/XX. tv. (a népköztársasági Alkotmány) 22. §-a szerint az államigazgatás legfelsőbb szerve a Magyar Népköztársaság minisztertanácsa.

Az 1957/II. tv. négy helyen módosította az alkotmány szövegét, és oly módon nevesítette és legalizálta a Kádár-kormányt, hogy e szakasz helyébe az alábbi megfogalmazást állította: „22. § Az államigazgatás legfelsőbb szerve a Magyar Népköztársaság minisztertanácsa. (A magyar forradalmi munkás-paraszt kormány.)” Ettől kezdve (hivatalosan is, a publicisztikában is) a két megnevezés váltakozva szerepelt.

A hetvenes évek elejére alkotmányreformot készítettek elő, mely azt tűzte ki célul, hogy fogalmilag és szerkezetében időszerűsítse az Alkotmányt. Az 1972/I. tv., „…az Alkotmány egységes szövegéről” egyúttal hallgatólagosan visszaállította az 1957 előtti állapotot is, azzal, hogy a kormány megnevezésére csak a Minisztertanács kifejezést alkalmazta, az alternatív magyar forradalmi munkás-paraszt kormány nevet nem szerepeltette. Olyan, a korábbi 22. §-nak megfelelő szövegrész, mely az államigazgatás legfelső szerveként definiálta volna a kormányt, ebben a szövegben nem található. A III. fejezetben, mely A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa címet viselte, mindössze a következő olvasható:

„33. § (1) A Minisztertanács (kormány)
a) a Minisztertanács elnökéből,
b) az elnökhelyettesekből,
c) az államminiszterekből,
d) a minisztériumokat vezető miniszterekből és az Országos Tervhivatal elnökéből áll.”

A fejezet további részében a kormány és a kormánytagok feladatait és jogkörét írja körül a szöveg, és mindenütt a Minisztertanács szó szerepel. Az államközi kapcsolatokban, például a kormányok közötti szerződésekben, a Magyar Népköztársaság Kormánya kifejezést a népköztársaság egész fennállása idején használták. -- Garamond vita 2014. március 7., 21:36 (CET)Válasz

Kádát fénylépe[szerkesztés]

Jó lenne Kádárról egy olyan fényképet feltenni, ami a akormánya idején, vagy akörül készült. Andante03 vita 2011. május 23., 15:42 (CEST)Válasz

Berei Andor[szerkesztés]

Ugyanakkor a keményvonalasok egy része, mint Bata István, Piros László, Hidas István, Andics Erzsébet, Berei Andor, Rákosi Mátyás vagy Gerő Ernő valóban kiszorultak a vezetésből. Berei Andor annyira nem szorult ki a vezetésből, hogy karrierje igazi csúcspontját a Kádár-korszakban érte el, először az Új Magyar Lexikon főszerkesztőjeként, amiért Akadémiai Díjat kapott, később pedig a Kossuth Kiadó igzgatójaként (Andics Erzsébet volt egyébként a felesége). Apród vita 2017. május 21., 14:22 (CEST)Válasz