Vita:Elefántfóka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bat shadow black.svg Ez a szócikk témája miatt az Állatok műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Emlősökkel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Untitled[szerkesztés]

Ezt 2008. febr. 19-én írta be egy anon a csonksablon alá, és így nagyon izé. Nézze meg egy szakértő, és ha tartalmilag helyes, akkor kijavítva vissza lehet tenni. Bináris ide 2008. augusztus 7., 17:59 (CEST)

Lehet,hogy az elefántfóka ormányos pofája bohókás látvány, valójában véresen komoly célt suolgál. Ezzel jelzi az állat riválisainak, hogy személyében egy erős, ivarérett bikát kell tisztelniük. Ennek a nagytermetű fókafélének két faja létezik, a másik a déli féltekén él. a déli elefántfóka az Antarktisz tengereiben él és szaporodik, mig az észeki elefántfóka a Kalifornia, illetve Mexikó partvonala előtt fekvő szigeteken honos

VISELKEDÉSE[szerkesztés]

  A párzási idején kivűl az elefántfókák csak a nyárutón hagyják el a tengert, hogy a száratföldön váltsanak szörzetet. Ilyenkor az iszaptócsákban dagonyáznak, amelyek hamarosan bűzleni kezdenek, igy nemsokára valamennyi állat egy koszos, büdös társaság elégedet tagja lesz. A fókák alig moccannak, egymás hegyén hátán heverésznek.

táplálék és vadászat[szerkesztés]

  az elefántfóka túlnyomórészt a nyilt tengeren fogott halakkal és tintahalakkal táplálkoznak. nemrégen még alig ismertük az elefántfókák táplálékszerzési technikáját.

ellentmondás[szerkesztés]

Az elefántfóka a legnagyobb az összes fókafélék közül. A két faj közül az északihoz tartozók nőnek nagyobbra. A hímek 6,5 méteres, több, mint 3 tonnás óriások.

Csakhogy: Csak a hím elefántfókáknak van ormánya: ez erősíti fel kihívó bömbölésüket a párzási időszakban. Testük a többi fókafajéhoz hasonlóan a vízi életmódhoz alkalmazkodott. Jellemző rájuk a poligínia (többnejűség) és a nemi kétalakúság: a kifejlett bikák 4 méter hosszt és 2000 kg tömeget érnek el;...

A déli elefántfókára minden más fókafajnál jobban jellemző a poligínia (többnejűség) és a nemi kétalakúság: a bikák testtömege a tehenekének akár nyolcszorosa is lehet, túllépheti a 4 tonnát (hossza elérheti a 6,7 m-t).