Vita:Elandslaagtei csata

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk témája miatt a búr műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Nélkülözhetetlen
Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán. Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Frommer 97 (vita), értékelés dátuma: 2011. február 20.
Búr témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index


Komoly kétségek[szerkesztés]

A csatának ez a leírása egyértelműen brit forrásokon alapul — márpedig tudjuk, hogy a britek végighazudták ezt a háborút, és legnagyobb disznóságaikat (koncentrációs táborok, népirtás) azóta is elhallgatják, illetve minden tény ellenében tagadják.

Zichermann István: A búr háború c. könyvében a fehérzászlós romantikáról szó sem esik olyannyira, hogy a csatát egyértelmű búr győzelemnek könyveli el (64. old).

1899. okt. 21-én „D. White elégtételt akart venni az őt ért szégyenért, de helyette még eggyel bővítette „sikerei” lajstromát: P. Joubert tábornok egységei megverték csapatait Elanslaagte falunál. Az ütközet során a legértelmetlenebb manővert a gyarmati háborúkhoz szokott French tábornok hajtotta végre, amikor dzsidásai tömegrohamot indítottak Kock búr tábornok csapatai ellen. Ez csúfos kudarchoz vezetett. A búrok mint egy céllövöldében, tüzérségük és „Pom-pom”-jaik segítségével véres rést vágtak az angol hadsereg tömegében. A kortársak — nem alaptalanul — „második Balaklavának” nevezték el ezt az ütközetet. A demoralizált angolok kénytelenek voltak visszavonulni.”

Amint látható, a két leírás köszönő viszonyban sincs (leszámítva egyes nevek egyezését).

Célszerű volna további források bevonásával kiszűrni a propagandisztikus koncepciót (bármelyik is legyen az).