Vita:Doom (videójáték, 1993)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Czeky 1 évvel ezelőtt a(z) Elavult fogalmazás témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Videójátékokkal kapcsolatos szócikkek (kitüntetett besorolás)
Informatikai szócikkek (színvonalas besorolás)

DirectX[szerkesztés]

Kedves BluesD! Írtad, hogy: "ám ezért a cégnek létre kellett hozni a Windows egyik szerves részét, a DirectX nevű csomagot, amely a Doom futtatását tette lehetővé bármilyen hardver környezetben, Windows 95 alatt"

A DirectX-nek tudtommal köze nincs a Doom-hoz.

  1. A Microsoft azért hozta létre, mert belátta, hogy játékplatformként is el kell terjesztenie a Windowst, és ezt úgy tudja, ha ad egy jól használható API-t a fejlesztőknek. De nem a Doom népszerűsége miatt.
  2. A Doom-nak nincs DirectX-es változata. (Ha a Doom95 mégis az lenne, hozz rá linket.) A GlQuake-ig szoftveres renderelést használtak mindenhol, egyébként az iD mindig az OpenGl mellett állt.
  3. A jelenlegi két forrás közül az egyik nem ellenőrizhető le (hogy tényleg azt írja-e) a másik teljesen irreleváns, köze nincs a Doom-hoz. A neten semmit sem találtam.
  4. Az angol WP sem ír semmit arról, hogy lenne a DirectX és a Doom között valamiféle kapcsolat.
  5. A DirectX nem szerves része a Windowsnak, csak a Vista és a Dx10 megjelenésétől.

VT???!!! 2008. július 4., 12:24 (CEST)Válasz

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Egy mondat[szerkesztés]

Ezzel a mondattal a bekezdésben valami nincs rendben: „Bírálói szerint grafikája és interaktivitása miatt a videojátékok körében addig még sohasem tapasztalható erőszakossággal jellemezte.” És jövő héten ez fog szerepelni a kezdőlapon! Kérlek, javítsátok ki mindkét helyen. – Julisska vita 2008. december 3., 22:39 (CET)Válasz

félreértett sztori[szerkesztés]

"Második rész – Shores of Hell: a démonok által megszállt deimosi üzemekben kell likvidálni az ellenségeket, majd a főellenségnek számító CyberDemon legyőzése után kiderül: a pokol mindent megfertőzött a holdon."

Az utolsó mondat helyesen: "a hold a pokol felett lebeg."

Harmadik rész – Inferno: a főhős kijut a felszínre és miután megölte a főellenséget, a Spider Mastermind-ot, egy rejtett átjáróra bukkan, amin keresztül visszajut a Földre."

"kijut a felszínre" helyett "alászáll a pokolba"

81.182.237.203 (vita) 2008. december 8., 18:19 (CET)Válasz

Köszönöm az észrevételt! Üdv, BluesD vita 2008. december 8., 20:14 (CET)Válasz

Korhatár[szerkesztés]

Cikkben ez található: „A játékban rengeteg véres jelenetet lehet látni, ezért a Doom volt az első olyan videojáték, amelynél be kellett vezetni a videojátékokra vonatkozó korhatárszabványokat.”

576 Konzolban pedig ezt írják: „A legelső korhatár plecsnit (legalábbis az Egyesült Királyságban, de akkoriban ott volt a legerősebb a játékipar, így valószínűleg másutt nem volt ilyen korábban) a CRL (Computer Rental Ltd.) cég 1986-os Bram Stoker's Dracula című játéka C64-re, CPC-re és Spectrumra megjelent teljesen szöveges kalandjátéka kapta.”

Dracula korhatár besorolásának időpontja 1986. december 9.,[1] míg a Doom-é 1995. november 30.[2]

Úgyhogy kiradírozom azt a sort a cikkből. Sillent DX vita 2010. június 2., 17:57 (CEST)Válasz

Néhány javítandó mondat[szerkesztés]

Megoldva:

  1. "Kritikusok szerint grafikája és interaktivitása miatt a játékot nagymértékű erőszakosság jellemezte megjelenésekor, s addig míg meg nem jelent a játék, sohasem volt ilyen a videojátékok körében."
    1. Bár forrásolt mondat, de mégis valószínűleg félreértés vagy félrefordítás eredménye. Nyilvánvaló, hogy a Doom nem a grafikája és az interaktivitása miatt erőszakos, hanem az öldöklős játékmenete és annak naturalista megjelenítése miatt (grafika helyett inkább "képi világ" vagy hasonló kellene). A grafikát és az interaktivitást intuitíve töröltem, és lám, nemhogy rosszabb lett a mondat, hanem érthetőbb. Γουββος Θιλοβούββος
  2. "Elszórva találhatóak a pályákon hátizsákok és életmentő egységek, amelyek a játékos sebzését növelik."
    1. Mint mondtam, nem ismerem a Doom-ot, de kötve hiszem, hogy az életmentő egységek a sebzést növelnék. Katamori útmutatása alapján javítottam. Γουββος Θιλοβούββος

Megoldatlan: Az alábbi mondatokat javítani kellene. Magam a játékot nem ismerem, így nem tudok érdemben hozzászólni, hogyan:

  1. "Rengeteg rajongó készített a játékhoz WAD fájlokat és különböző módosításokat, majd 1997-ben az id Software közzétette a játék forráskódját."
    1. Nincs nyilvánvaló logikai összefüggés a két mondat között, pontosabban ennek szándéka nem világos. A forráskód közzététele a modding segítését (+) vagy akadályozását (-) akarta elérni, és megtörténte ezt könnyebbé vagy nehezebbé, esetleg érdektelenné tette? Nem derül ki a két tagmondatból, pedig ha együtt vannak, akkor nyilvánvalóan ezt a folyamatot akarják leírni.
  2. "A Doom megjelenését nagy várakozás övezte és mikor a rajongók szinte minden nap a program megjelenéséről kérdezősködtek, akkor a fejlesztők már csak ennyit mondtak:"
    1. A játék megjelenése előtt rajöngókról beszélni kissé anakronisztikus. Ez magyarázatot igényelne.
  3. Végül, az angol Wikicikkben nem találtam, hogy ál3D-s lenne. Az ottani cikk valódi 3D-s-nek írja (bár ezzel én sem értek egyet). Az angol 2,5D cikk sem említi a Doom-ot. Mindenesetre ehhez az állításhoz kellene forrás.

- Γουββος Θιλοβούββος 2010. október 8., 09:38 (CEST)Válasz

""Elszórva találhatóak a pályákon hátizsákok és életmentő egységek, amelyek a játékos sebzését növelik." Mint mondtam, nem ismerem a Doom-ot, de kötve hiszem, hogy az életmentő egységek a sebzést növelnék." Nem sértésből, de kitűnik, hogy nem ismered :D van ugyanis a játékban egy Berserk Pack nevű felvehető tárgy, ez úgy néz ki, mintha egy medikit lenne, csak éppen nem fehér színű, hanem teljesen fekete. Hatására pedig az életerő automatikusan 100-ra ugrik, a kézi sebzés pedig megnő, amíg vörös a képernyő. [[3]] – Katamori vita 2010. október 8., 14:53 (CEST)Válasz

Ok. Egyébként a Doom egy özönvíz előtti konstrukció, így nem olyan nagy szégyen nem ismerni. Amikor én elkezdtem számítógépen partizánkodni az UT-tel, a dúmerek már mind száz éve nyugdíjasok voltak (többek közt az UT-is is Doom-rajongók készítették :-)). Γουββος Θιλοβούββος 2010. október 9., 11:04 (CEST) OPké, hát... nem sértésből mondtam ám :) – Katamori vita 2010. október 9., 13:38 (CEST)Válasz

Doom logó[szerkesztés]

A "Doom" kézzel rajzolt fekete fehér logó képét, egy az eredeti Don Ivan Punchatz által készített Doom dobozának előlapjára illene kicserélni. - – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Nandee (vitalap | szerkesztései)

Én néhány nap múlva lecserélem,semmi pánik.cekimate PALIBÁCSI!

Csak jelzem, hogy csak olyan képre cserélheted, ami nem jogvédett (lásd: WP:SZABAD), különben törölni fogják. - Gaja   2016. június 19., 21:57 (CEST)Válasz


Katasztrofális rész[szerkesztés]

A "Megjelenése és annak a története" alfejezet színvonala még egy átlagos szócikkben is kérdéses, egy kiemelt szócikkben viszont visszatetsző. Lehet, hogy valaki az évszázad poénjának tartja azt, hogy "Mikor lesz kész? Majd ha elkészülünk vele"", és ezt két nyelven, magyarul is, angolul is, bosszankodjon csak az olyan olvasó, aki erre a rajongói ömlengésre nem kíváncsi!?

Ezt az egész alfejezetet törölni kellene, mert az itteni "történelmi jelentőségű" események a cikkben máshol tömören, tényszerűen úgyis benne vannak.--Linkoman vita 2018. március 2., 12:28 (CET)Válasz

Elavult fogalmazás[szerkesztés]

Újra kellene az egész cikket írni, mert fogalmazása igencsak bizarr, rajongói stílusú, néha téves állításokkal, nem is beszélve az elavult információkról... anno mikor kezdetlegesebb volt a legtöbb Wikipédia cikk akkor még jónak számított, főleg hogy kiemelt cikknek is volt jelölve, de azóta eltelt majdnem 15 év, ma már nem annyira állja meg a helyét ilyen formában, pedig van benne potenciál még mindig. :( Czeky vita 2022. június 8., 12:59 (CEST)Válasz

Bevezetőt átírtam, a sok fölösleges (átlag embernek semmitmondó) részt kivettem, ha valaki szeretné akkor visszarakhatja őket, csak legyen Wikipédiaszerű a fogalmazás. Czeky vita 2022. június 16., 10:39 (CEST)Válasz