Vita:Doom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vg icon.svg Ez a szócikk témája miatt a Videojáték-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Kitüntetett Kitüntetett szócikk Ez a szócikk kitüntetett besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Dani (vita), értékelés dátuma: 2008. július 21.
Videojátékokkal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Kiemelt szócikk csillag A(z) Doom egyike a kiemelt szócikkeknek, a Wikipédia legjobbjai közé tartozik.
A közösség szavazta meg kiemeltnek a kiemelt státuszáról szóló szavazáson.
Ha úgy érzed, tudnál javítani rajta, bátran tedd meg.

Nuvola apps iconthemes.png Ez a szócikk 2008. december 8. és 2008. december 14. között
szerepelt a kezdőlapon. A jelölés eredményét itt találod.

Nuvola apps edu phi.svg A szócikk legfőbb forrása a megfelelő angol nyelvű Wikipédia-szócikk. Ez nem jelent semmi megkötést a további szerkesztések szempontjából, de a fordítás alapjául szolgáló szócikk tagolásának követése egyszerűsíti a további munkát. Például könnyebben elkerülhetők az ismétlések, könnyebben kiegészíthetők a hiányzó források. A magyar változatban található értelmi hiba esetén először érdemes az eredetiben megnézni, nem fordítási hibáról van-e szó.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény
Jelölték kiemelt szócikknek Megkapta a kiemelt státuszt
Jelölték a kezdőlapon való megjelenésre Megjelent a kezdőlapon
Jelenlegi státusza: kiemelt szócikk

DirectX[szerkesztés]

Kedves BluesD! Írtad, hogy: "ám ezért a cégnek létre kellett hozni a Windows egyik szerves részét, a DirectX nevű csomagot, amely a Doom futtatását tette lehetővé bármilyen hardver környezetben, Windows 95 alatt"

A DirectX-nek tudtommal köze nincs a Doom-hoz.

 1. A Microsoft azért hozta létre, mert belátta, hogy játékplatformként is el kell terjesztenie a Windowst, és ezt úgy tudja, ha ad egy jól használható API-t a fejlesztőknek. De nem a Doom népszerűsége miatt.
 2. A Doom-nak nincs DirectX-es változata. (Ha a Doom95 mégis az lenne, hozz rá linket.) A GlQuake-ig szoftveres renderelést használtak mindenhol, egyébként az iD mindig az OpenGl mellett állt.
 3. A jelenlegi két forrás közül az egyik nem ellenőrizhető le (hogy tényleg azt írja-e) a másik teljesen irreleváns, köze nincs a Doom-hoz. A neten semmit sem találtam.
 4. Az angol WP sem ír semmit arról, hogy lenne a DirectX és a Doom között valamiféle kapcsolat.
 5. A DirectX nem szerves része a Windowsnak, csak a Vista és a Dx10 megjelenésétől.

VT???!!! 2008. július 4., 12:24 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Egy mondat[szerkesztés]

Ezzel a mondattal a bekezdésben valami nincs rendben: „Bírálói szerint grafikája és interaktivitása miatt a videojátékok körében addig még sohasem tapasztalható erőszakossággal jellemezte.” És jövő héten ez fog szerepelni a kezdőlapon! Kérlek, javítsátok ki mindkét helyen. – Julisska vita 2008. december 3., 22:39 (CET)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBluesD vita 2008. december 4., 08:16 (CET)

félreértett sztori[szerkesztés]

"Második rész – Shores of Hell: a démonok által megszállt deimosi üzemekben kell likvidálni az ellenségeket, majd a főellenségnek számító CyberDemon legyőzése után kiderül: a pokol mindent megfertőzött a holdon."

Az utolsó mondat helyesen: "a hold a pokol felett lebeg."

Harmadik rész – Inferno: a főhős kijut a felszínre és miután megölte a főellenséget, a Spider Mastermind-ot, egy rejtett átjáróra bukkan, amin keresztül visszajut a Földre."

"kijut a felszínre" helyett "alászáll a pokolba"

81.182.237.203 (vita) 2008. december 8., 18:19 (CET)

Köszönöm az észrevételt! Üdv, BluesD vita 2008. december 8., 20:14 (CET)
Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBluesD vita 2008. december 8., 20:14 (CET)

Korhatár[szerkesztés]

Cikkben ez található: „A játékban rengeteg véres jelenetet lehet látni, ezért a Doom volt az első olyan videojáték, amelynél be kellett vezetni a videojátékokra vonatkozó korhatárszabványokat.”

576 Konzolban pedig ezt írják: „A legelső korhatár plecsnit (legalábbis az Egyesült Királyságban, de akkoriban ott volt a legerősebb a játékipar, így valószínűleg másutt nem volt ilyen korábban) a CRL (Computer Rental Ltd.) cég 1986-os Bram Stoker's Dracula című játéka C64-re, CPC-re és Spectrumra megjelent teljesen szöveges kalandjátéka kapta.”

Dracula korhatár besorolásának időpontja 1986. december 9.,[1] míg a Doom-é 1995. november 30.[2]

Úgyhogy kiradírozom azt a sort a cikkből. Sillent DX vita 2010. június 2., 17:57 (CEST)

Néhány javítandó mondat[szerkesztés]

Megoldva:

 1. "Kritikusok szerint grafikája és interaktivitása miatt a játékot nagymértékű erőszakosság jellemezte megjelenésekor, s addig míg meg nem jelent a játék, sohasem volt ilyen a videojátékok körében."
  1. Bár forrásolt mondat, de mégis valószínűleg félreértés vagy félrefordítás eredménye. Nyilvánvaló, hogy a Doom nem a grafikája és az interaktivitása miatt erőszakos, hanem az öldöklős játékmenete és annak naturalista megjelenítése miatt (grafika helyett inkább "képi világ" vagy hasonló kellene). A grafikát és az interaktivitást intuitíve töröltem, és lám, nemhogy rosszabb lett a mondat, hanem érthetőbb. Γουββος Θιλοβούββος
 2. "Elszórva találhatóak a pályákon hátizsákok és életmentő egységek, amelyek a játékos sebzését növelik."
  1. Mint mondtam, nem ismerem a Doom-ot, de kötve hiszem, hogy az életmentő egységek a sebzést növelnék. Katamori útmutatása alapján javítottam. Γουββος Θιλοβούββος

Megoldatlan: Az alábbi mondatokat javítani kellene. Magam a játékot nem ismerem, így nem tudok érdemben hozzászólni, hogyan:

 1. "Rengeteg rajongó készített a játékhoz WAD fájlokat és különböző módosításokat, majd 1997-ben az id Software közzétette a játék forráskódját."
  1. Nincs nyilvánvaló logikai összefüggés a két mondat között, pontosabban ennek szándéka nem világos. A forráskód közzététele a modding segítését (+) vagy akadályozását (-) akarta elérni, és megtörténte ezt könnyebbé vagy nehezebbé, esetleg érdektelenné tette? Nem derül ki a két tagmondatból, pedig ha együtt vannak, akkor nyilvánvalóan ezt a folyamatot akarják leírni.
 2. "A Doom megjelenését nagy várakozás övezte és mikor a rajongók szinte minden nap a program megjelenéséről kérdezősködtek, akkor a fejlesztők már csak ennyit mondtak:"
  1. A játék megjelenése előtt rajöngókról beszélni kissé anakronisztikus. Ez magyarázatot igényelne.
 3. Végül, az angol Wikicikkben nem találtam, hogy ál3D-s lenne. Az ottani cikk valódi 3D-s-nek írja (bár ezzel én sem értek egyet). Az angol 2,5D cikk sem említi a Doom-ot. Mindenesetre ehhez az állításhoz kellene forrás.

- Γουββος Θιλοβούββος 2010. október 8., 09:38 (CEST)

""Elszórva találhatóak a pályákon hátizsákok és életmentő egységek, amelyek a játékos sebzését növelik." Mint mondtam, nem ismerem a Doom-ot, de kötve hiszem, hogy az életmentő egységek a sebzést növelnék." Nem sértésből, de kitűnik, hogy nem ismered :D van ugyanis a játékban egy Berserk Pack nevű felvehető tárgy, ez úgy néz ki, mintha egy medikit lenne, csak éppen nem fehér színű, hanem teljesen fekete. Hatására pedig az életerő automatikusan 100-ra ugrik, a kézi sebzés pedig megnő, amíg vörös a képernyő. [[3]] – Katamori vita 2010. október 8., 14:53 (CEST)

Ok. Egyébként a Doom egy özönvíz előtti konstrukció, így nem olyan nagy szégyen nem ismerni. Amikor én elkezdtem számítógépen partizánkodni az UT-tel, a dúmerek már mind száz éve nyugdíjasok voltak (többek közt az UT-is is Doom-rajongók készítették :-)). Γουββος Θιλοβούββος 2010. október 9., 11:04 (CEST) OPké, hát... nem sértésből mondtam ám :) – Katamori vita 2010. október 9., 13:38 (CEST)

Doom logó[szerkesztés]

A "Doom" kézzel rajzolt fekete fehér logó képét, egy az eredeti Don Ivan Punchatz által készített Doom dobozának előlapjára illene kicserélni. - – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Nandee (vitalap | szerkesztései)

Én néhány nap múlva lecserélem,semmi pánik.cekimate PALIBÁCSI!

Csak jelzem, hogy csak olyan képre cserélheted, ami nem jogvédett (lásd: WP:SZABAD), különben törölni fogják. - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. június 19., 21:57 (CEST)