Vita:Csősz (település)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Holdkóros 10 évvel ezelőtt a(z) Sister vagy Synister vagy Syster? témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Magyar településekkel kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
Földrajzi témájú szócikkek (születő besorolás)

Sister vagy Synister vagy Syster?[szerkesztés]

1276-ban IV. László király a hercegi földet Sister fiainak adta, és a szomszédok jelenlétében határait megjárarra: A határleírás szerint a föld 164 királyi öl szélességű volt, és a Kolontár-i (Veszprém vármegye) nemesek földjétől a Csősz-i tárnokok földjéig tartott. E oklevél szerint a tárnokok lemondtak a hercegi földekkel vegyesen fekvő földekről, viszont Sister fiai 8 M. kártérítést voltak kötelesek fizetni a tárnokoknak az okozott kártétel fejében.

1277-ben IV. László király ugyanez Synister fia Benedek fehérvári kanonoknak és Pál mesternek adta a királyi tárnokok földjét is tartozékaival együtt. E föld határa Lepsény (Veszprém vármegye) széléig tartott.

1279-ben és 1291-ben IV. László király megújítja a hercegi földről tett adományait Syster fiai részére, újból leiratta határait is.

Nem tudni melyik név a családnak az igazi neve. Mindenképpen egységesíteni kellene. Esetleg zárójelben megadni az oklevelekben szereplő változatokat – vagy fordítva.
IV. László király 1290-ben meghalt – így 1291-ben már nem kerülhetett sor megújításra. – Holdkóros vita 2013. december 1., 14:32 (CET)Válasz