Vita:Civil társaság

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hogyan küzdjünk a Wikipédiában a jogi tárgyú cikkek ellen? (némi iróniával megírt, szerzői jogi oltalom alá tartozó, halálomtól számított 70 évig senkivel nem közölhető szöveg)[szerkesztés]

  • Nagyon fontos, hogy a jogszabályból bemásolt szövegeket szerzői jogba ütköző szövegnek tekintsük és mint ilyet, kezeljük. Az ne zavarjon minket, hogy nincs szövegegyezés. (Az érintett szöveg: Civil társaság - mi az?

40. sor: 43. sor:

	Ez egy igen egyszerű non-profit szervezeti forma, mely nem kíván semmilyen regisztrációt sehol, elég ha egy weboldalon vagytok nyilván tartva melyet ti vezettek. Mindössze csak fel kell tüntetni kik vagytok, mit akartok, hogyan?	 	Ez egy igen egyszerű non-profit szervezeti forma, mely nem kíván semmilyen regisztrációt sehol, elég ha egy weboldalon vagytok nyilván tartva melyet ti vezettek. Mindössze csak fel kell tüntetni kik vagytok, mit akartok, hogyan?
	1 év elteltével kell készíteni egy elszámolást mit hoztatok létre, miből, mennyi pénzt fektettetek bele.	 	1 év elteltével kell készíteni egy elszámolást mit hoztatok létre, miből, mennyi pénzt fektettetek bele."
  • Ezen nem változtat, ha valaki átfogalmazza kicsit a forrását, amely ugyanúgy a jogszabályon alapul, szövege: "Civil társaság – mi az?

• Egyszerű civil szervezeti forma • Természetes személyek, - legalább két fő - hozhatják létre • nem gazdasági érdekű közös céljaik megvalósítására, közösségi célú tevékenységük összehangolására • vagyoni hozzájárulás nélkül is létrehozható • a polgári jogi társaságra vonatkozó szabályokat kell rá alkalmazni (azzal az eltéréssel, hogy az ügyvitelre kijelölt tag kivételével a tagságot bármely tag azonnali hatállyal felmondhatja) • a civil társaság nem jogi személy • a társaság létrehozása nem igényel bírósági, vagy hatósági bejegyzést, regisztrációt. Melyek a polgári jogi társaságra vonatkozó fő szabályok, amit a civil társaságra is alkalmazni kell? A civil társaságra a polgári jogi társaságra vonatkozó szabályokat azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a társaságot a társasági szerződésben ügyvitelre kijelölt tag kivételével bármely tag azonnali hatállyal indokolás nélkül felmondhatja, a tag halála, illetve felmondása esetén a társaság pedig csak akkor szűnik meg, ha ezáltal a tagok száma egy főre csökken. A polgári jogi társaság (pjt) gazdasági cél érdekében jön létre. Ennek mintájára hozható létre a civil társaság, amely nem gazdasági cél érdekében alapítható. A civil társaság nem jogi személy. A társaság létrehozása nem igényel bírósági, vagy hatósági bejegyzést, regisztrációt. Az alapító tagok egy társasági szerződésben megjelölik a célokat, az együttműködés formáját, a társaság szervezetét és képviseletét. Nincs formai kényszer, a szerződés meglehetősen szabadon alakítható. Az elvárás csak annyi, hogy a társaság célja ne gazdasági cél legyen, és legyen egy ügyvivő tag. Már két fő elegendő a társasághoz. A jogi személyiség hiányából következően a tagok vagyoni felelőssége egyetemleges. Pontokba szedve a pjt-t: • két személy alapíthatja • kötelező a személyes közreműködés kivéve jogi személy tag esetén • közös gazdasági cél, közös vagyoni hozzájárulás • szerzett dolog közös tulajdon; közös tulajdon szabályai alapján használható • évenkénti elszámolás • minden tag jogosult az ügyvitelre • harmadik személy felé egyetemleges vagyoni felelősség A társaság megszűnik: a) ha célját megvalósította vagy a cél megvalósítása többé nem lehetséges; b) ha eltelt a határidő, amelyre alakult, kivéve, ha a tagok a társaságot tovább folytatják; c) valamely tagjának halálával, illetőleg jogutód nélküli megszűnésével, rendes felmondással, kivéve, ha a tagok a társaságot tovább folytatják; d) azonnali hatályú felmondással; e) a társaság közös elhatározással való megszüntetésével; f) ha a tagok száma egyre csökken.

  • Az egész témában a 2011. évi CLXXV. törvény az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szövege az irányadó, amely keletkezése óta több helyen módosult.
  • A beírt szöveg egyébként se nem nívós, se nem teljes, de értelmes. Éppen elkezdtem volna a cikk fejlesztését, amikor kiderólt, hogy ez a cikk is a szerzői jogos szemétdombra került.
Kérem kedves Szerkesztőtársaimat, támogassák azt a szerkesztőtársunkat, akit tévedéséről ennyi tény sem győz meg. Ő az igazi Wikipédista, ő küzd hatékonyan a szerzői jog ellen, hiszen a legkönnyebben úgy lehet megutáltatni valamit, ha érvényességét önkényesen kiterjesztjük olyan területekre is, ahol semmiféle tilalmat nem tartalmaz. A Wikipédia tudatos szerkesztői ebben egyetértenek: minél többször hivatkozunk alaptalanul szerzői jogi tilalomra, amit szolidan csak "jogsértő"nek nevezünk. Mi itt a Wikipédián egyébként minden szakember szakértelmét tiszteletben tartjuk, kivéve a jogászokét.
Az eredmény eddig is nagyon szép. Sikerült a Wikipédiát távol tartani a jogi kérdésektől. Ezt a kérdést is szerkesztőtársam úgy bízza a többiekre, mintha azoknak a véleménye fontosabb lenne a fenti tényeknél.
Csak így tovább!--Linkoman vita 2012. május 13., 15:56 (CEST)Válasz

Tájékoztatás az iróniára kevésbé fogékony olvasók részére[szerkesztés]

Tájékoztatásul az iróniára kevésbé fogékony olvasóknak: a vitalap teljes tartalma a CC-BY-SA-3.0 Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! licenc hatálya alatt áll, amely licenc lehetővé teszi a „mű” másolását, terjesztését, bemutatását, előadását, feldolgozását, ugyanakkor előírja a szerző és a forrás megadását, valamint az azonos jogok és feltételek melletti terjesztést. A Wikipédia valamennyi szöveges tartalmára és a legtöbb képre ezek a feltételek vonatkoznak. --PallertiRabbit Hole 2012. május 13., 17:52 (CEST)Válasz

A fentieket mindenki saját kockázatára vegye komolyan. Mivel a konkrét szócikk létező szövege nem éri el a szerzői alkotás formai fogalmát, a szócikkre semmiféle licencet nem lehet alkalmazni, mert nem "mű". Fent szóló szerkesztőtársam jól jellemzi, ahogyan összekeverik a JOG követelményét a CC licenc követelményével, mert az utóbbi nem jogszabály - tehát jogszabályként hivatkozni rá, "jogsértő"nek mondani. Éppen ma Viloris kezdett el egy beszélgetést a másolmány sablonról. Akik hajlandóak egy picit gondolkodni is a kérdésen, esetleg elgondolkodhatnak a különbségen.--Linkoman vita 2012. május 13., 21:22 (CEST)Válasz
Egyébként Te elolvasod amire válaszolsz? Én eme „szerzői jogi oltalom alá tartozó, halálodtól számított 70 évig senkivel nem közölhető” vitalapról írtam a fentieket. --PallertiRabbit Hole 2012. május 13., 22:27 (CEST)Válasz