Vita:Citera

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Módosítások[szerkesztés]

Megírtam a citera hangolásának cikkét, bár nem mondom, hogy csak úgy szárazon csúszik, de -szerintem- pontos! Mellékeltem ide képeket is, ami az egyes hangszertípusok pontos hangmagasságát jelöli. (Jónak kell lennie csak gondoljátok át! Ha mégsem jelezzetek és kijavítom.) A hangsoros képeket PNG-be tettem fel, bár nem lett sokkal jobb, de ha rákattintotok egészen más a helyzet. Bocsi, de sok pontatlanságot látok még itt, azt is javítgatni fogom csak most kezdődik a foci EB döntő...


Húrok hangolása[szerkesztés]

"a C-dúr, d-dór, e-frig, g-mixolíd típusú dallam." A citerahúrok hangolása: az alaphúr hangjánál egy kvintel mélyebb (azaz pl. G alaphúr esetén C), illetve az alaphúr, vagy a kvinttel mélyebb húr oktávjaira épül. Az oldalfejek húrjai (ha vannak), az alaphúrnál egy kvarttal magasabban lévő hang, illetve az oktávok felfelé. Vagyis egy G alaphúrú citera hangolása: Fogólap: G5

Kísérőhúrok: C5, G4, C4, G3, C3

Oldalfejek húrjai: C6, G6, C7, G7, C8

Ebben a felállásban nem csak az említett C-Dúr, D-Dór, E-Fríg, G-Mixolíd típusú dallamok játszhatók. Már csak azért is hülyeség ezt így leírni, mert jellemzően a magyar népzenében a jellemző dallam a fríg, mixolíd, illetve a MOLL dallam. A citerán minden probléma nélkül játszható a C-moll - Esz-Dúr dallam is. Általában citerán a C-moll, Esz-Dúr, C-Dúr dallamokat játsszák (most itt citera alaphangolásától függetlenül, mert amennyiben G# az alaphang, akkor is a citerás "C-Dúrban, illetve C-mollban, stb.) gondolkodik, tehát MINDHA G lenne az alaphang. Még véletlenül sem játszik úgy, hogy ő 7b-ben gondolkodjon...) Ezért tekintjük a citera alaphangját G-nek.

"A normál, jól behangolt citera üresen megpendítve 218 rezgésszámot ad." Ez sem teljesen felel meg a valóságnak. Ugyanis a 218 Hz, az a 463 Hz-es A hang egy oktávval mélyebb hangja. Vagyis a beírás alapján a citerák alaphangja A. Ez nem igaz, mert a citerák G alaphangúak. Ugyanis A alaphang esetén D-dúr lenne a citerák alapskálája, nem pedig C-dúr. Mint már fentebb is írtam, a citerások úgy gondolkodnak, hogy a citera alaphangjának kvartja, azaz a mezúra egészhangos részén a 3. nyomóhely C-n szól.

Ez a szócikk így véleményem szerint sok helytelenséget tartalmaz.

kotta[szerkesztés]

A kottaképek nálam nagyon csúnyán néznek ki, mégegyszer meg kéne csinálni, és JPG helyett PNG formátumban feltölteni – Villanueva vita 2008. március 12., 08:38 (CET)

Ajánlom az ingyenes (szabad szoftver) - és szerintem elég jó - MuseScore kottaszerkesztő programot, amiből kiváló .svg képeket lehet exportálni. Magyarul is "tud"! ;) http://musescore.org/ - Albi~huwiki vita 2015. szeptember 29., 07:39 (CEST)

Húrok száma[szerkesztés]

Basszus húrok (ált. 3 pár)
Megszámoltam a sajátomon: csak 3 van rajta, nem hat (azaz 3 pár)
Nem lehet, hogy ez egy elírás? – Ficheallach vita 2008. május 15., 12:07 (CEST)

Szinte biztos, hogy igazad van, úgyhogy bátran javítsd ki. Mamirendelő 2008. május 15., 12:11 (CEST)

Egyért[szerkesztés]

Nem kellene egy egyértelműsítő lapot létrehozni, ahol lebontanánk a citerákat vagy citeraféléket országokra, vagy kontitensekre (hasonlóan taamburánál), mivel elég sok országban használnak citerát.

Üdv.:outesticide vita 2008. május 20., 15:38 (CEST)

Pl. a német Wikipédiában: https://de.wikipedia.org/wiki/Zither ;) Magyarországon is használták, használják a német típusú citerát a magyarországi németek. Nálunk Budakeszin is fellelhető még néhány darab ebből a hangszerből. 45-50 évvel ezelőtt még oktatta is ezt Stoflitz Tercsi néni. Az egyik mai ismert magyarországi német citerás oldala: http://nemethgalluszduo.uw.hu - Albi~huwiki vita 2015. szeptember 29., 07:49 (CEST)

Ezeket nem értem[szerkesztés]

  • „A magyar citera ... kvintelő hangszer”
  • „A honfoglaláskori magyarok már magukkal hozták. De ez a hangszer persze még sokban különbözött mai utódjától: az egyetlen közös pont az volt, hogy mindkettő húros hangszer”: Ennek alapján azt is mondhatnánk, hogy a zongorát is mi hoztuk (lóháton) Európába.
  • „A Közép-Ázsiai rokon népek (osztjákok, vogulok) még ezer évvel később is dalaikat citeraszerű dombrával kísérik”: A dombra nem citera, hanem lantféle.
  • „A normál, jól behangolt citera üresen megpendítve 218 rezgésszámot ad.”: ezt honfoglaló őseink hogy tudták megszámolni? :)

Villanueva vita 2008. május 20., 19:27 (CEST)

„A Közép-Ázsiai rokon népek (osztjákok, vogulok)": az osztyákok és a vogulok nem középázsiaiak. – 92.230.195.184 (vita) 2012. június 7., 22:17 (CEST)

A nyomó a pengetés és dallam játszása citerán[szerkesztés]

Számomra, mint citerás a nyomóval számos probléma van. Az egyik, hogy azzal nehezebb lefogni a félhangokat a citerán, így vagy sikerül lefogni vagy nem és így ki esik az embera ritmusból. A másik, hogy általában azok az idős emberek játszanak vele, akiknek már nem olyan gyors az ujjuk vagy már nem hajlanak. Az utolsó pedig, hogy tönkre teszi a dungokat a fogólapon, ne adj Isten ki is töri azokat csusztatás közben. A pengetés pedig egyszerű.Ma már azért használunk pengetőt, mivel benne van a nevében.Azt erre találták ki. A dallam pedig lehet akár milyen hangnemben, ha az embernek van hallása akkor az adott dallamot át tudja komponálni azt citerára. Így lehet vele Széki muzsikát is játszani, csak nem érdemes, mivel az kifejezetten vonós muzsika!