Vita:Biotrem technológia

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Puskás Zoli 9 évvel ezelőtt a(z) Törlési megbeszélés eredménye (2015. február) témában

Kifogások[szerkesztés]

A cikk valami forradalmian új dolgot próbál behozni a köztudatba, csak éppen nem szerencsés az ilyen és hasonló megfogalmazás, mint "az élet hullámai", mert ilyenről még nem hallottam. A dolog vagy nem létezik, vagy meg kell magyarázni, hogy mit ért alatta a cikkíró, vagy át kell fogalmazni az ilyen állításokat.

A cikk látszólag rengeteg külső hivatkozást felsorol, de ezek folyóiratcikkek és gyakorlatilag elérhetetlenek. A linkek túlságosan nagy száma amúgy is "linkfarm", amit szabályaink értelmében meg kell szüntetni a hivatkozások számának drasztikus csökkentésével.

Célszerűbb lenne 1-2 olyan külső hivatkozást is találni, amik bírálják a leírt módszert, addig nagyon egyoldalú.

misibacsi*üzenet 2014. december 21., 12:28 (CET)Válasz

Ok! --Ambrus59 vita 2014. december 21., 19:38 (CET)Válasz

Kifogások II.[szerkesztés]

Hol is kezdjem. Ez egy nagy maszlag. A cikk tárgya önmagában nem nevezetes, egy konkrét cég terméke, amiről igazából a céghez köthető honlapokon (pl. ez itt) kívül nem igen található független forrás. Itt olvasható az angol wikipédia törlési megbeszélése a témáról, nem is olyan régen törölték onnan, mivel reklámnak minősítették. A cikkben rengeteg mindenről van szó, ezek jelentős része nem a címben szereplő eljárásról szól és/vagy tudománytalan állítás. Úgy általában véve a biorezonancia, mint kezelési mód jelenleg nem tudományosan elfogadott, áltudománynak tekintik. A cikk egy rakás felhasználási területet felsorol, hogy milyen kórképek kezelésében hatékony a Biotrem technológia, de nem látok egyetlen komolyabb orvosi szaklapban található forrást sem erről, pláne nem olyat, ami elérhető lenne online formában a pubmeden. (Utóbbi a fenti kifejezésre rákeresve semmit nem dob ki jóformán...) Aggályosnak tartom, hogy erről ilyen hosszan értekezünk, pláne úgy, hogy tudományos és tudománytalan állítások váltogatják egymást. Szívem szerint jelölném törlése, egyrészt a tárgy nem nevezetes, másrészt kuruzslás kategória. De ha valaki talál róla elfogadott orvosi szaklapban publikált cikket, akkor írja bele. Üdv: --Kohlins vita 2015. február 3., 12:42 (CET)Válasz

Kedves Kholins!

„Az élő állapot olyan sajátos fizikai állapot, amely elektronspin-rezonancia (ESR) jelet ad, vagyis paramágneses.” Szent-Györgyi Albert (1941)

A Bizonyítékokon Alapuló Orvoslás csak az MRI-t, fogadja el, mint diagnosztikus eljárást, az orvostudomány részeként (ez nem biorezonancia?). A millimitéres terápia 60 éve kutatott terápiás eljárás, az orosz egészségügy része, az egész orosz lakosságot a 80-as évek óta gyógyítják, kb 60000 rubelt spórol vele a biztosító évente, betegenként. Az Orosz Űrkutatási Hivatal kutatja, fejleszti a Biotrem-technológiát. Az elektro-fizika az utóbbi időben kezd, mint nem gyógyszeres terápiás eljárás utat törni magának az orvoslásban. Igen, sarlatánságnak tartja az, aki nem ismeri, nem kutatja. A molekuláris biológia a kutatások fő csapásiránya. Az orosz kutatás-fejlesztés egyik bázisinnovációja viszont a félvezető-elektronika, nano-biotechnológia. Igen, egyszerűbb sarlatánságnak nevezni, amit nem ismerünk. De amiről nincs elég információ az még gyógyíthat (Semmelweis Ignácot agyonverték). Ön szerint az emberes, nagy távolságú űrutazások (Mars-expedíció 2020.), hogyan kivitelezhetők gyógyszerek nélkül? A kozmikus sugárzás embert, gyógyszert is roncsolja, a súlytalanság körülményei között megváltoznak a gyógyszerek farmakológia tulajdonságai is (ISS). Marad a fizika, mint egyetlen eszköz az élettani folyamatok újragondolására.

A másik gondolat jogfilozófiai. Kinek van ahhoz joga, hogy egy terápiás eljárás megismerést elvegyünk egy szenvedőtől. A hit 20 %, a placebo 20% klinikai kutatások szerint. Az információhoz való jog alapjog. Hogyan van bárkinek is joga ahhoz, hogy a gyógyulásban vetetett hitétől bárkit is megfosszon (20%), az alapjogában korlátozzon. A remény 20%, nagyon-nagyon sok. Az, aki egy terápiás eljárás lehetőségének megismerését eltitkolja, megakadályozza szerintem bűnt követ el. A sarlatánság viszont büntetendő cselekmény, aminek felkutatása, bizonyítása az igazságszolgáltatás dolga. A Wikipédia nem szakmai testület, de nem is bíróság, szabad enciklopédia és nem a reklám helye. Habár, cégnevek szerepelnek az oldalakon, hogy is van ez?

Tisztelettel és szeretettel:--Ambrus59 vita 2015. február 4., 01:38 (CET)Válasz

Kedves Ambrus59!
Még egyszer kérdezem, hol tud mutatni olyan cikket, amiben a Biotrem technológia, vagy akár csak az EHF-terápia (extrém magas frekvenciájú elektromágneses terápia) hatékonyságát bizonyítják. Csak mert a gyártó és a Wikipédia cikkünk is elég sok indikációt felsorol. Előbbire semmi, utóbbira zömmel 0, azaz nulla impakt faktorú orosz lapban közölt tanulmány elérhető a pubmedben, azok is orosz nyelven, és abból sem sok. (Itt megtekinthető a pubmed keresés EHF-terápiára, itt pedig az egyik, majd másik sokat kidobott újság infója.) Pedig ha igaz, amit Ön állít, és a 80-as évek óta Oroszországban milliókat kezelnek (a gyógyítás az orosz egészségügyi statisztikák alapján túlzó állítás lenne, még a magyar várható élettartam is messze jobb, mint az orosz, pedig az sem épp előkelő, hogy mortalitási rátákat ne is említsek), akkor bizonyára igen nagy tapasztalat és irodalom gyűlt össze erről. Ehhez képest néhány neve sincs orosz lapban látni egy-két cikket, az is csak arra jó, hogy pl. a cég termékismertetője tudjon hivatkozni a laikusoknak valamire. Ne gondolja, hogy az úgymond "nyugati" orvostudományt nem izgatják az alternatív gyógymódok, igen sokat vizsgálnak behatóan közöttük. Már-már kibogarászhatatlan mennyiségű cikk jelenik meg minden évben az akupunktúráról, a kínai gyógynövényekről, stb. Na de ne térjünk most el a tárgytól.
Szintén meg kell említenem, hogy pl. cikk chilei bányabalesettel kapcsolatos állításairól egyetlen forrást adott meg, az pedig termék gyártójának, a CEMMED-nek egy közleménye, ráadásul ahhoz sincs elérhető link, ahol el lehetne olvasni. Akár Google-n, akár máshol keresem, sehol senki nem említ hasonlót.
Amit a placebóról és a hitről ír, valóban fontos. Fontos, hogy a beteg higgyen egy kezelés sikerében. DE! Egy terápia éppen attól terápia, hogy NEM pusztán ez alapján működik. Alapvető tudományos elvárás minden kezeléssel szemben, hogy eredményessége felülmúlja a placebo-hatást. Ez az, amit sok "alternatív gyógyító" nem ért meg, és nem fogja fel, miért nem szerepel semmilyen hivatalos orvosi terápiás ajánlásban vagy protokollban a módszere. Zömmel azért, mert a módszerek nagy többségéről vagy nincs placebo kontrollt is tartalmazó közlemény, vagy ha van, kiadja, hogy a kettő hatása megegyezik. Alapvetően nem azzal van a baj, hogy nem ismert a hatásmechanizmus. (Ez gyógyszerekkel is megesik, pl. a jó öreg acetilszalicilsavról csak 1971-ben derült ki, hogy csökkenti a prosztaglandin szintézist, addig csak a terápiás hatásait ismerték és az alapján adták. DE AZ BIZONYÍTOTT VOLT, hogy van neki.) Tény, ha felveszem a fehér köpenyemet, nyakamba akasztom a fonendoszkópomat, és szép latin szavakat mondok, majd átnyújtok egy Tic Tac-ot a hozzám migrénnel, vagy autoimmun ízületi gyulladással forduló betegeknek, lehet, hogy egy részükben valamivel jobb lesz. Ha azonban mondjuk az akut panaszukra NSAID-ot adok, sokkal többükben és sokkal jelentősebben csökken a panasz. Egy gyógyszer éppen attól lesz gyógyszer, hogy a placebo-hatást (ami MINDENNÉL megvan, akármit adhatnék ilyen erővel) felülmúlja. Arra hivatkozni, hogy a placebo is hatás, és ezért a beteg hitét nem szabad megingatni és meg kell ismertetni vele a pusztán arra alapuló kezelési módszereket is, na ezt hívják sarlatánságnak, és ez etikátlan. Főleg, ha még pénzt is kérnek érte, mint amit a cikkben szereplő termék esetében megtesznek. Ahogy az sem szép, hogy bár nem én vagyok az első, aki kifogásol dolgokat a cikkel kapcsolatban, még mindig egyoldalúan hatásosnak mutatja be. Szomorú, hogy egy gyógyszerésznek kell magyaráznom ezeket. Hogy miért tartják baromságnak a terápiás biorezonanciát, arról pl. már az angol wikin is olvashat itt. Üdv: --Kohlins vita 2015. február 4., 12:07 (CET)Válasz
Még egy észrevétel. A cikk több szakasza helyenként kísértetiesen hasonlít a CEMMED cég online termékismertetőjéhez, egy-két szó van csak kihúzva vagy átírva belőle. Pl.:
CEMMED (lásd itt) Wikipédia
A BioTrEM – technológiát képviselő készülékeket maga a szervezet irányítja a biojelek szintjén. Mindezt Zs. Alfjorov fizikus Nobel-díjas találmányának, a szilicium-germánium (SiGe) alapú szupergyors, intelligens bioparametrikus félvezetőnek köszönheti, amellyel sikerült az elektromos töltés mozgékonyságát (gyorsaságát) és az „emlékezetre való képességet” fokozni. A biotrem technológiát képviselő készülékeket maga a szervezet irányítja a biológiai jelek szintjén. Mindezt Zs. Alfjorov fizikus Nobel-díjas találmányának, a SiGe alapú szupergyors[20], intelligens, bioparametrikus félvezetőnek köszönheti, mellyel sikerült az elektromos töltés mozgékonyságát (gyorsaságát) és az „emlékezetre való képességet” fokozni[21].
CEMMED (lásd itt) Wikipédia
A szilicium-germánium alapú „intelligens” sugárzó (IS) a környezetből „fogja” a milliméteres tartományba eső gyenge elektromágneses sugarakat és azonnal ráhangolja a saját EMF-jeleit, majd modulált jeleket generál impulzus üzemmódban. A szilicium-germánium alapú „intelligens” sugárzó (IS) a környezetből „fogja” a milliméteres tartományba eső gyenge elektromágneses sugarakat és azonnal ráhangolja a saját EMF-jeleit (EMF: extrém magas frekvencia), majd modulált jeleket generál impulzus üzemmódban [31].
Ezek a tartalmak a CEMMEDIC cég tulajdonát képezik, ott virít a honlapjukon a COPYRIGHT. Kapott tőlük engedélyt, hogy ollózzon a prospektusaikból? Igazából mindegy is, ezt egyszer már az égési sérülés szócikknél is eljátszotta (lásd annak vitalapját), a kiemelési eljárásnál vettük észre, hogy innen-onnan beemelt tartalmakat. Nem kívánok ezzel tovább foglalkozni, a cikket a nevezetesség és a valószínű jogsértés miatt jelölöm törlésre, a törlési megbeszélésen kifejtheti, hogy Ön szerint miért és milyen formában maradjon. Üdv: --Kohlins vita 2015. február 4., 20:11 (CET)Válasz

Törlési megbeszélés eredménye (2015. február)[szerkesztés]

Törlési megbeszélés lezárt jegyzőkönyve


Az alábbi törlési javaslatot archiváltuk. Kérjük, ezt a megbeszélést már ne módosítsd! A további hozzászólásokat a cikk vitalapjára írhatod. Ezt a lapot már ne szerkeszd!

Az eredmény: Törölve. --Puskás Zoli vita 2015. február 28., 23:10 (CET)Válasz

Biotrem technológia[szerkesztés]

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)

Nem nevezetes, és részben biztosan másolmány, talán még jogsértő is. Nincs kedvem újra leírni, lásd a vitalapját. Kohlins vita 2015. február 4., 20:11 (CET)Válasz

 megjegyzés A jogsértés nem áll, jobban körülnézve a honlapon szemet szúrt, hogy a lapot létrehozó szerkesztő feltehetően a cég munkatársa. A nevezetesség azonban szerintem továbbra is kérdéses, erősen reklámszagú cikk. Üdv:--Kohlins vita 2015. február 7., 16:14 (CET)Válasz

 törlendő A cikk az áltudomány kategóriába tartozik, minden, vagy majdnem minden állításával együtt. Szabadon kezeli a hivatkozásokat, ami a terület jellemzőjének tekinthető. (Bár sajnos jelenleg nem férek hozzá az Elektomágneses biotechnológia című könyvhöz, kétlem, hogy az szerepelne benne, az MMW alkalmas az emberi élet meghosszabbítására és az egészség menedzselésére, ahogy az a bevezetőben szerepel.) A szervezetek elektromágneses hullámkibocsátásával kapcsolatban idéz néhány legitim cikket, ami a tudományosság látszatát kelti a laikusokban, majd erre áltudományos halandzsát épít rá, ezt már természetesen hivatkozások nélkül. A szöveg nagy része teljességgel értelmezhetetlen, lényegében orvosbiológiai fogalmak többé-kevésbé véletlenszerű halmozásából áll össze. "A biotrem technológiai élettani hatásai" című rész elején szereplő hivatkozások is problémásak, csupa in vitro kutatási eredményre hivatkozik, majd ezeket egy az egyben az élő szervezetre vonatkoztatja. Az "orvostudomány", a "biotrem terápia klinikai hatásai" című rész egyetlen hivatkozást sem tartalmaz. Én magam az MM-hullám terápiáról egyetlen komoly kutatást találtam, ami felveti, hogy a fájdalom kezelésében hatásos lehet: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1475937/ Amennyiben mégis marad a cikk, szerepelnie kellene benne az alternatív medicinával kapcsolatos kritikáknak is, a bevezetőt is ennek megfelelően, nem egyoldalú nézőpontból megfogalmazni. 84.236.75.255 (vita) 2015. február 22., 18:07 (CET)Válasz

 megjegyzés Az angol wiki orvostudományi műhelyében kértem segítséget a témával kapcsolatban, ott gyakorlatilag a kérdésemet követően azonnali törléssel törölték az EHF terápiáról szóló cikket. (A biotrem technológia cikket még korábban, mert reklámnak minősítették.) Én is találtam cikket a milliméter hulllámterápiáról, de gyakorlatilag egyetlen szerző foglalta össze a saját kutatását, a referenciákban pedig a Pubmed adatbázisban elérhetetlen, neve sincs nulla impakt faktorú orosz újságok szerepeltek. Az angol megbeszélés és hozzászólások itt megtekinthetők. Üdv: --Kohlins vita 2015. február 22., 21:33 (CET)Válasz

 törlendő Mint Kohlins és a szakértő anon.--Szilas vita 2015. február 25., 07:42 (CET)Válasz


A fenti megbeszélést archiváltuk. Kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a lapot ne szerkeszd!