Vita:Baloldal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

elütés?[szerkesztés]

„…csupán egy "vak hajtása" a történelemnek.” – nem vadhajtás kíván ez lenni? 84.236.10.9 2006. november 13., 18:29 (CET)

Valaki meg tudja indokolni, hogy miért is kell a zárójeles (politika) kitétel?[szerkesztés]

Valaki meg tudja indokolni, hogy miért is kell a zárójeles kitétel? Miért nem jó a baloldal/jobboldal kifejezés, amik most redirectek a zárójeles verzióra? A relatív irányok a magyar nyelvben a bal/jobb termisussal vannak kifejezve. Úgy vélem a zárójeles forma az angol cikkből jön, mint fordítás a "left/right wing politics"-ra. Szóval mozgassuk át a zárójel nélküli formára. --Vince blabla :-) 2006. december 31., 13:53 (CET)

Symbol support vote.svg támogatom, a nem politikai értelmű bal oldal különben is két szó. Bináris 2006. december 31., 14:06 (CET)

ideológiák[szerkesztés]

Ez a felsorolás ronda, hiányos és igazából értelmetlen is, valamint balos ideológiának tüntet fel olyan eszméket (pl progresszivizmus) melyek nem balos világnézeti rendszerben is fellelhetőek. Nem kell. – Vince blabla :-) 2008. december 5., 13:47 (CET)

Szerinted mit jelent az, hogy "ideológia"? (Mellesleg az általad törölt szakasz címe Irányzatai volt már.) – Peyerk vita 2008. december 5., 13:56 (CET)

Nyilván mást, mint neked. Számomra a társadalmi rendszer(ek) megváltoztatására irányuló, politikai eszközökkel - a politikával - tudatosan és szándékosan élő nézetrendszereket. Így a progresszivizmus (mint „fejlődéspártiság”, „korralhaladás”) például nem ideológia, hanem egyéni hozzáállás, ahogy a zöld politika is. Szép is lenne, ha a környezetvédelem balos dolog lenne. Vagy a tradícionalizmus jobbos. A reakcionizmus meg pláne nem bal/jobb. Legalábbis amíg agresszívan reagál bárki is valamire :) Számodra? – Vince blabla :-) 2008. december 5., 15:20 (CET)

A fő különbség nem a gondolatok egyéni vagy társadalmi természete, hanem az, hogy az ideológia a társadalom (gazdaság stb.) komplex magyarázatára törekszik és programot is ad. Tehát az egyes gondolati elemek nem a baloldal "ideológiái", hanem a baloldali ideológiák jellemző elemei.
Az nem ideológia, hogy "szeressük a fákat", de a zöld mozgalmak társadalmi-politikai világlátása és programja már lehet az.
Ideológiából végtelen sokféle van (lehet), de nem egyéni dolog, hanem lényegéből fakadóan társadalmi (és politikai) jelenség. A sokféle ideológiát vizsgálatuk során tipizálják, így kapnak elnevezéseket, mint "baloldali", "konzervatív", "nemzeti liberális" stb. Ezek a kategóriák nem tértől és időtől függetlenül örök érvényűek, hanem mindig egymáshoz képest is értelmeződnek (mint ma Magyarországon is látható).
Peyerk vita 2008. december 8., 08:11 (CET)

Multikulturalizmus, baloldal[szerkesztés]

Multikulti be: baloldali sajátosság (is).

ref:

http://www.hhrf.org/kisebbsegkutatas/kk_2006_02/cikk.php?id=1375, az olasz baloldal példáján (ahol gyakorlatban vannak hiányosságok, de az állítást alapoza:

„Másrészt a baloldalról gyakran úgy gondoljuk, hogy támogatja a bevándorlókat, sőt időnként képviseli is őket, egyrészt multikulturális és befogadó retorikájuk miatt, másrészt azért, mert hagyományosan a kedvezőtlenebb helyzetben lévő, kiszolgáltatottabb rétegeket támogatják.

baloldali politika kialakulásának vagyunk tanúi, mely elveiben támogatja az etnokulturális különbségek elismerését,”

van még: http://en.wikipedia.org/wiki/Multiculturalism, és a http://en.wikipedia.org/wiki/Left-wing_politics is található. – Beyond silence Sort both.svg Üz 2008. december 8., 00:36 (CET)

Mindez nem általában a multikulturalizmusról szól (bár kezd az az érzésem lenni, hogy ennek a szónak ugyanúgy nincs semmi jelentése itt, mint az ideológiának), hanem az alul lévők, adott esetben a más kultúrájú bevándorlók szociális jogainak védelméről, aminek egyik eleme a kulturális különbözőségük elismerése és figyelembe vétele.
De tényleg, mit jelent az hogy "multikulturalizmus"?
Peyerk vita 2008. december 8., 08:03 (CET)
A multikulturalizmus tagadja a nemzeti alapú társadalmi fejlődés létjogosultságát. A multikulturalizmus a globalizmus előtt akadálymentesíti a piacot – Dencey vita 2008. december 8., 09:02 (CET)
Aha. Ehhez kéne valami forrás. Másrészt ha ezt akarjuk érteni alatta, akkor ez nyilvánvalóan nem definitív eleme a baloldali eszmerendszereknek. – Peyerk vita 2008. december 8., 16:26 (CET)