Vita:Bánki Gergely

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ronastudor 7 évvel ezelőtt a(z) Bánki Gergely témában
Ez egy életrajzi szócikk.
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Életrajzi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Bánki Gergely[szerkesztés]

Szervusz, Linkoman!

Köszönöm a segítséget! A születési idővel volt bajom - valamilyen piros figyelmeztetés volt ott -, azt eltüntettem, de az ellenőrzésemet nem vette tudomásul a program. Üdvözlettel: – Ronastudor vita 2017. március 6., 13:12 (CET)Válasz

Lektor sablon indoklása[szerkesztés]

A filmes -szerkesztés nélkül átvett- listában. Többször szerepel a "Furnitur" és "Hazámhazám" mű. Ennek oka: a forrás -feltételezhetően- vetítések időpontját rögzíti.

A cikket kezdeményező szerkesztőnek többször jeleztem a szerkesztetlen másolásokkal kapcsolatos további problémákat. PL: Rövidítések.

Néhány évvel ezelőtt írtam egy általános tájékoztatást a színházi közvetítések probléma körében. Szükségesnek tartom ezt ismételten közzétenni.

"Tisztelt Szerkesztőtársak!

Mindazok a szócikkek amelyek a PORT.HU Film fejezetét is használják hibásak lehetnek. Ennek oka a következő: Ez a platform filmként kategórizálja a tévé színházi közvetítéseket. A mi szócikkeink hibásan átveszik ezt a címkét, és így is osztályozzák a művet. A két három évtizeddel korábbi előadásokkal nincs gond.

Hogyan lehet kiszűrni ezeket a hibákat.

  • A TV film címkéjű művek leírásában általában közli, hogy az egy színházi közvetítés. Ebben az esetben evidens, hogy a primér mű a színházi előadás. Ennek megfelelően a színészeknél illetve a rendezőknél ebben a csoportban kell szerepeltetni. A színházi közvetítés az előadás reprodukciója, új érték nem születhet.
  • Előfordulhat, sajnos ritkán hogy egy előadást változatlan formában, de a tévé stúdióban vesznek fel. Ennek általában technikai okai vannak, illetve megpróbálják a reprodukció minőségét javítani. Ilyen esetben is elsődleges a színházi produkció.
  • A valódi tévéfilmnél minden esetben közlik az operatőr nevét. A színházi közvetítéseknél csak elvétve. /A PORT.HU felületes átvizsgálása alapján/
  • Logikailag is kizárható a TV film kategória. A rendszerváltás óta éves átlagban jó, ha egy-kettő készült, szemben a 1990 előtti, 80-100 alkotással.
  • Egyébként létezett egy olyan felvételi mód is, amikor néző nélküli előadáson, a bekamerázott színpadon vették fel az előadást. Ezzel a módszerrel 4-5 millió forintból reprodukáltak a színházi előadásokból tévéjátékot. Ebben az esetben is a színházi előadás a meghatározó, itt azonban a tévérendező szerepe már lényegesen nagyobb. Mindenféleképpen alkotótárs. Erről beszélt a Legendás színház felvételek című visszaemlékező műsorban Szolnoki András producer és Márton? rendező. Ezzel a módszerrel cca. 100 színházi előadást rögzítettek. Ezek közül az egyik leghíresebb a „Katona” Három nővér című produkciója. Ebből –ha jól tudom- mind a két módszerrel készült felvétel.
  • Nem akarom tovább bonyolítani a helyzetet. De előfordulhat, hogy egy színdarabból készül filmes / tévéfilmes alkotás is. Erre példa napjainkban is található. A Filmszemlén mutatták be Török Ferenc Koccanás című filmjét. A színdarabot még mai is játsza a Katona József Színház. A rendező: Zsámbéki Gábor volt. Természetes, hogy ebben az esetben két önálló műalkotásról van szó, még akkor is, ha több szereplő mind a két feldolgozásban szerepel. Ha valaki Máthé Erzsiről csinál szócikket mind a két művet fel kell sorolni, annak ellenére, hogy ugyanazt a szerepet alakítja.

Írtam a problémáról a PORT.HU-nak levelet, ígérték, hogy javítják az adatbázist. "

A kapcsolat felvétel eredményes volt. Ha nem is egységesen, de a platform általában jelzi a színházi közvetítés tényét. Ennek ellenére az átmásolás után listát ilyen szempontok alapján is ellenőrizni, pontosítani kell.