Vita:Azonos nemű párok gyermekvállalása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gay Pride Flag.svg Ez a szócikk témája miatt a LMBT-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
A sablon nem jelenti azt, hogy a személy, akiről a szócikk szól, LMBT lenne, mindössze annyit, hogy a szócikkben az LMBT emberek szempontjából releváns információ szerepel vagy kellene szerepeljen.
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Tdombos (vita), értékelés dátuma: 2017. április 13.
LMBT témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Leszbikus párok metserséges megtermékenyítése[szerkesztés]

"Az előző fejezetekben leírtak még nem veszik figyelembe a jogi háttér 2005 évi változásait. Bizonyos feltételek mellett egyedülálló nő is igényelhet donorral történő mesterséges megtermékenyítést, amely nemcsak az egyedülálló nők, de - a sajtóban nem titkolt módon - a leszbikus párok férfi nélküli gyermekvállalását is megkönnyíti. Az ide vonatkozó jogszabály a 2005.évi CLXXXI. törvény egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról, 11.§, 12.§, 13.§."

A szöveg tartalmazza a módosítást, vagyis hogy idős és meddő egyedülűlló nők számára elérhető a kezelés. Az SZDSZ sikerpropagandájával ellentétben azonban ez nem jelenti minden nő számára a hozzáférhetőséget (az hogy nincs férfi partner, aki teherbe ejtené - akár mert leszbikus, akár mert heteroszexuális, de nincs neki - önmagában nem elégséges indok a mesterséges megtermékenyítés igénybe vételére). A leszbikus élettársi kapcsolatban élőknek pedig a törvény nem teszi lehetővé a mesterséges megtermékenyítést (párkapcsolati jogon csak hetero pároknak jár, egyedülálló jogon pedig csak élettársi kapcsolatban nem élőknek). Elhazudni persze el lehet a leszbikus partnert, de ez ugyanannyira törvénysértő, mint korábban a különböző nemű élettárs behazudása volt.--Tdombos 2007. július 27., 23:10 (CEST)
Az elhangzott riport arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenti jogszabálymódosítás alkalmazásakor képtelenség megkülönböztetni egy valódi egyedülálló nőt egy leszbikus kapcsolatban álló nőtől. Tehát a hivatkozott paragrafusok a gyakorlatban erősen kihatnak egy leszbikus pár - vagy akár egy "anya és lánya" - férfi nélküli gyermekvállalásának kérdésére, mégpedig könnyítőleg. Sokkal könnyebb letagadni egy létező partnert, mint szerezni egy fiktívet. A pragmatikus riportalany valahogy így nyilatkozott: "majd azt mondom, a terhesség alatt költöztünk össze". A jogszabályi hivatkozás releváns.
Az hogy nehéz rajtakapni valakit a hazugságon még nem jelenti azt, hogy a törvény lehetővé tenné a dolgot. Egy élettársi kapcsolatot bizonyítani valóban nehéz (főleg az élettársak szándéka ellenére), de nem lehetetlen: közös lakcím, közös bankszámla, szomszédok tanúvallomása, stb. Módosítom a szöveget, hogy a kiskapu belekerüljön, de felhívom a figyelmet a törvénysértésre is.--Tdombos 2007. szeptember 19., 19:23 (CEST)

forrás-hiány[szerkesztés]

Szerintem nem korrekt egy forráshiányra utaló megjegyzést (ami állítólagos tudományos álláspontra hivatkozik) egyszerűen eltávolíani. Visszaraktam őket a szövegbe. --Tdombos 2007. október 17., 12:07 (CEST)

Tessék rendesen végigvezetni a javíásokat, ne csak össze-vissza beleírni a szövegbe. Ez az Ödipusz érv egyébként mindig szórakoztatott, én ugye hetero szülők gyermekeként lettem meleg. Na most akkor én beleszerettem anyámba és mégis meleg lettem (tehát az Ödipális szerelem nem hat a szexuális irányultságra) vagy apámba szerettem bele, és ezért lettem meleg (akkor viszont a hetero szülők esetében sincs garancia arra, hogy a gyerek nem az apába szeret, tehát az Ödipusz elméletet anya-fiúra redukálni hibás), vagy senkibe sem szerettem bele, és ezért lettem meleg (akkor viszont az Ödipusz elmélet nem, vagy nem minden esetben működik).--Tdombos 2007. október 17., 13:42 (CEST)

Gyermekpszichológia[szerkesztés]

"Egyes gyermekpszichológiai elméletek szerint[forrás?] már akkor is nő az esélye egy fiúgyermek homoszexuálissá válásának, ha élete első négy évében nem találkozik a családjában tipikus férfimintával. Így az ödipusz-korszakában is egy biológiai értelemben vett férfihoz fog vonzódni." - Ez a szakasz 3 éve forrás nélkül van. Én még csak hasonlót állító cikket sem találtam. Javaslom ezeket a mondatokat törölni. – tdombos vita 2010. augusztus 6., 23:00 (CEST)