Vita:Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai hivatalos nyelveinek listája

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Bdamokos 17 évvel ezelőtt a(z) Kimaradtak témában

Kimaradtak[szerkesztés]

Bár nem tagállam, ha nem nevezzük át a cikket (marad Hivatalos nyelvek az Amerikai Egyesült Államokban , akkor ezek kimaradtak (forrás: [1]):

  1. Carolinian (in the Northern Mariana Islands)
  2. Chamorro (in Guam and the Northern Mariana Islands)

--Dami razgovor s korisnikom 2006. október 18., 18:17 (CEST)Válasz

Ha jól értem ezek az USA olyan államai amelyek nem tagok!?--Elder sun 2006. október 18., 20:15 (CEST)Válasz

Az Északi Mariana szigetek politikai unióban vannak az USA-val (saját kormány, de vonatkoznak rájuk a szövetségi törvények, amerikai állampolgárság, de USA vámterületén kívül, a szövetségi minimálbér (emiatt itt a legkiszolgáltatottabbak bizonyos dolgozók) és bevándorlási törvény nem vonatkozik rá, a jövedelem adóról is részben ők döntenek függetlenül a szövetségileg megállapítottól).

Guam hivatalosan "organised unincorporated territory", ami nyersen fordítva annyit tesz, hogy a Kongresszus fogadott el Organic Act típusú törvényt a területre amely meghatározza annak önkormányzatát (a hatalmi ágak elválasztásával, a Bill of Rights-ban lefektetett jogok biztosításával a lakosság számára), és az unincorporated rész azt jelenti, hogy a területre az Egyesült Államok alkotmánya nem egészében vonatkozik a terület lakosságára ugyanúgy ahogy az az amerikai államok polgáraira (pl:állampolgárság, esküdtszék elötti per), hanem csak bizonyos "természetes" védelmeket élvez ( pl: szólás szaabdsága, jogszerű eljáráshoz való jog) illetve pluszba amelyekről a Kongresszus dönt.

Éppenséggel az Északi Mariana-szigetek is organised unincorporated territory-nak számítanak, mint Puerto Rico , az Amerikai Virgin-szigetek vagy az említett Guam.

Egyébként az egész rendszer elég bonyolult, minden kis függő területnek más jogai vannak és más szabályok vonatkoznak rá.

A magyar wikis oldal szerint : Guam az külbirtok , az Északi Mariana-szigetek pedig társult állam (angolul Commonwealth)--Dami razgovor s korisnikom 2006. október 18., 22:00 (CEST)Válasz