Vita:Argentína

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Spanyol témájú szócikkek (besorolatlan)
Logo of Spanish language.svg Ez a szócikk témája miatt a Spanyolműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Spanyol témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Földrajzi témájú szócikkek (bővítendő besorolás)
Terrestrial globe.svg Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Einstein2 (vita), értékelés dátuma: 2011. január 31.
Other-langs2.png A szócikk megfelelő nyelvű párjai kiemeltek lettek az afrikaans és német Wikipédián,
az onnan származó információkkal érdemes lehet kibővíteni a magyar lapot.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény

Lektorálás kérésének okai: Gazdasági tekintetben sok a téves állítás és az elavult információ. Főként az argentin gazdasági válság bemutatása, és az abból való "kilábalás" bemutatása a problémás. Néhány példa:

1.:"a nagyarányú import tönkretette a hazai ipart és munkanélküliséget" --> Ezzel rögtön két baj is van. Egyrészt hogy lehet tönkretenni a munkanélküliséget? Másrészt pedig az import exporthoz viszonyított aránya mindig valaminek az okozata, nem pedig az oka, és önmagában ez az ok tud bármit is tönkretenni.

2.:"fertőző gazdasági válságokra(!) vezetett" ; "recessziótól való féltében(!)" --> kisebb hibák, értem mit akart írni, de a megfogalmazás nem túl jól sikerült.

3.:"Kirchner elnöksége alatt Argentína adósságcserét hajtott végre, amelynek eredményeként 66%-kal csökkent a törlesztőrészlete, újratárgyalta szerződéseit a Nemzetközi Valutaalappal és másokkal, valamint ismét államosított néhány korábban privatizált céget." --> Ez közel sem ilyen egyszerű, ezeknek a lépéseknek számos negatív következménye is van. A többszöri adósságátütemezés és a magáncégek privatizációja kiszámíthatatlanná tette a befektetők számára az argentin gazdaságot.

4.:"Pillanatnyilag Argentína a gyors gazdasági növekedés és politikai stabilitás időszakát éli." Ez egy ideig valóban így tűnt, de a növekedés lelassult, és a politikai stabilitás is megingott (volt pl. 500-700 ezres tüntetés is nem olyan rég)

Összességében az elmúlt 2-3 év eseményei alapján úgy tűnik jelenleg, hogy Argentína közel sem lábalt ki a maga válságából. Sokan még ma is hivatkoznak az argentin sikertörténetre, mint annak példájára, hogy az államcsőd nem feltétlenül jár együtt tartós negatív hatásokkal. Persze ezt majd évtizedek múlva lehet egészben átlátni, de jelenleg úgy tűnik hogy de, itt mégis azokkal járt. A kezdetben csodaszámba menő növekedés nem tartott ki sokáig, mára eléggé lelassult. A peso leértékelése után tartósnak tűnik a magas, két számjegyű infláció (ami ráadásul az elmúlt évben újra nagyon elszabadult). Az államadósság körüli hercehurcák miatt nagyon kedvezőtlenek az ország hitelfélvételi lehetőségei. A piaci folyamatokba való durva beavatkozások és így az alacsony befektetői bizalom miatt nagymértékű a tőkekiáramlás, és még lehetne sorolni sok mindent.

Én is fogok szerkeszteni majd a szócikken ha időm engedi, de megköszönném ha még pár hozzáértő gazdasági ember is ránézne. --Kertek999 vita 2015. július 4., 01:14 (CEST)