Vita:Aranyos rózsabogár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Symbole-faune.png Ez a szócikk témája miatt az Állatok műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Kontos (vita), értékelés dátuma: 2010. augusztus 8.
Állattani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Boekenwurm.JPG A Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ. Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.

Forrás nélküli Életmódja és Szaporodása szakaszok[szerkesztés]

Az alábbi szöveget kivettem a szócikkből és áthelyeztem ide, amíg egy szakértő meg nem nézi, vagy a szerkesztő nem ad biztos forrást hozzá. DenesFeri vita 2018. április 16., 12:18 (CEST)

A napsütéses, meleg napokon gyakran találkozhatunk kifejlett rózsabogarakkal. Rendszerint május táján jelennek meg először, június-júliusban láthatunk belőlük a legtöbbet, elvétve pedig még szeptemberben is találkozhatunk velük.

Lárvái C-alakúak, testük erős, ráncos, szőrös, fejük, lábaik aprók. Rendszerint nyirkos komposzthalomban, trágyadombban, korhadó avarban vagy fatuskóban telelnek át. Elkorhadt, elhalt növényi maradványokkal, törmelékkel táplálkoznak, így kárt nem okoznak. Rendszerint két évig fejlődnek, június-júliusban bebábozódnak. A bábból már ősszel kikelhet a kifejlett bogár, de jellemzően tavasszal bújnak elő nagy számban, amikor a párzásra is sor kerül. Párzás után a nőstény bomlásban lévő, korhadó szerves anyagokra rakja le a petéit, majd elpusztul.