Vita:Amerikaifutball

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vita:Amerikai futball szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
P Discobolus.png Ez a szócikk témája miatt a Sportműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Teljes Ez a szócikk teljes besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: DanjanBot (vita), értékelés dátuma: 2017. augusztus 23.
Sport témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Ha több kép lenne benne a commonsból, meg kapna egy lektort a biztonság kedvéért, sztem mehetne kiemelt jelöltnek. NCurse üzenet 2006. március 23., 09:17 (CET)

Lehetne még írni a játék történetéről, a felszerelésről, az NFL-ről, a College Footballról, a SuperBowlról és a ProBowlról (bár ezek külön cikket érdemelnek, de megemlíteni itt is kell), az NFL Europe-ról, kicsit többet a magyar helyzetről és esetleg a Monday Night Football "intézményéről" is. Van még mit csinálni, de ígéretes a cikk, ami eddig van az nagyon szép. Ha lesz egy kis időm besegítek. - Totya (vitæ) 2006. április 5., 01:16 (CEST)

Ezt én is így gondolom. Az NFL cikket már elkezdtem csinálni a saját userlapomon, majd, ha kész lesz, kiteszem. Ide is tervezem a közeljövőben a történet megírását. Ha ezek megvannak, akkor jönnek a csapatok, és így tovább.Adibabba 2006. április 5., 01:33 (CEST)

Jó a cikk, csak az baj, hogy a szabályos rész sznte egy az egyben lett copy-pastelve innen: [1]. Pár részt átírtam, de még így is igen nagyfokú a hasonlóság. Nem tudom ez mennyiben jelent gondot... Adibabba 2006. április 7., 19:31 (CEST)

Posztok magyar nevei[szerkesztés]

Nem tudom, van e értelme minden poszt nevét magyarítani, mert míg a quarterback esetén természetesen minden további nélkül van értelme az irányítónak, vagy a kickernél a rúgónak, addig például azt, hogy söprögető, meg elősöprögető a safetykre még életemben nem hallottam ('A csapatok pályán lévő kezdő tizenegyének a legjellemzőbb felállása' rész). De például szerintem a linebackert is fölösleges lefordítani, és így tovább... Vélemények? Adibabba 2006. április 3., 04:06 (CEST)

Gondolom nem az enciklopédiának kell új terminológiát alkotni, tehát meg kellene vizsgálni, hogy a magyar sportnyelv ismer-e, használ-e magyar kifejezéseket ezekre a posztokra, vagy átveszi az eredeti nyelvből. Üdv: SyP 2006. április 3., 21:09 (CEST)

Létezik mindegyikre magyar kifejezés, de inkább hagyjuk kategória... például a taliback-szárnybekk fordyítások és a runningback-futóbekk minőségben működnek, sok egyéb kifejezés is le van fordítva de sok tévesen vagy értelmezhetetlenül. Betty

A posztok neveit maguk a sportolók is az eredeti, amerikai verzióban használják leginkább, ezért azokat nem kell külön lefordítani szerintem. Gary

Feet vs. láb[szerkesztés]

Abban viszont azt hiszem megegyezhetünk hogy a pálya paraméterei között megadott kapu- stb. méret 10 feet helyett szerepelhetne 10 lábként. Persze hogy angolszász mértékegység, de ettől függetlenül van magyar neve.

a szócikk címe hibás[szerkesztés]

Milyen megfontolásból lett átnevezve a cikk a helyes amerikaifutball névről a hibás "amerikai futball" névre?

Tehát nem arról van szó, hogy létezik "angol futball", "brazil futball", "német futball" és "amerikai futball", hanem ez utóbbi egy teljesen más sportnak a neve! misibacsi*üzenet 2009. október 10., 10:56 (CEST)

Ezzel bizony nagyon is egyetértek, az amerikaifutball a „sisakos-tojáslabdás” sport, az amerikai futball az Amerikában játszott soccer. Teljesen hibás volt az átnevezés!  … szalax üzenőlap 2012. március 12., 20:38 (CET)

Besorolás[szerkesztés]

Nem értek egyet a teljes besorolással, az NFL és a többi amerikaifutball-bajnokság (akár NCAA, akár CFL, akár bármelyik IFAF bajnokság (pl. HFL)) totálisan össze van mosva, sokszor az NFL speciális szabályai, történései, kifejezései általánosítva vannak. Minden NFL-specifikus rész áthelyezendő az NFL szócikkbe, és itt vagy törlendő, vagy átdolgozandó, vagy kiegészítendő a többi szabállyal. Az egész szócikk egyetlen darab forrást tud felmutatni (ehhez képest 2006-ban még kiemelt jelölt volt), a sportág 150 éves történelméről gyakorlatilag egy szó sem esik. vampeare vita 2019. szeptember 13., 21:30 (CEST)