Vita:Alpokalja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Terrestrial globe.svg Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Torini (vita), értékelés dátuma: 2011. június 12.

Szerepel a szövegben "Vasi-dombság". Mit kell ezalatt érteni? A Vas–Soproni-síkságot vagy az Alpokalja dombsági részeit (Pinka-sík, Kőszeghegyalja, Felső-Őrség)? --Göndör Sün 2011. május 16., 19:37 (CEST)

A szövegben sok minden nehezen értelmezhető, ismerve az Alpokalja földrajzi értelmezéseit. Forrást sem látok, hogy honnan jöhetnek az itt olvasható Alpokalja-elképzelések. --Göndör Sün, 2011. május 26., 19:35 (CEST)

Többedszer olvasom el a szöveget. Nagyon sok tévedés, félreértelmezés van benne (pl. hogy az Alpokalja csupán geopolitikai fogalom, és azonos a Nyugat-magyarországi-peremvidékkel, ez teljesen helytelen megállapítás). Újra kell írni. --Göndör Sün, 2011. május 28., 18:55 (CEST)

Szeretném rögzíteni a bevezető tévedéseit, amiket hamarosan átírok: 1) Szűkebb értelemben az Alpokalja nem nagytáj, hanem középtáj. 2) Tágabb értelemben elsősorban a középhegységi részeket értik alatta, a déli, Szlovéniára is kiterjedő dombsági területeknek az Alpokaljához sorolása csak alternatív, bár kétségkívül elterjedt értelmezés. 3) Az Alpokalja nem az Alpok keleti nyúlványa, hanem az Alpok keleti nyúlványának, a Keleti-Alpoknak a keleti nyúlványa. 4) A szűkebb értelmű Alpokalja legfeljebb annyiban geopolitikai fogalom, hogy nyugati kiterjedését a magyar–osztrák államhatár jelöli ki. 5) Alpokalja helyett nem beszélnek Nyugat-magyarországi-peremvidékről. A Nyugat-magyarországi-peremvidék évtizedekkel ezelőtt bevezetett fogalom, Magyarország egyik nagytája, amely többek között az Alpokalját is magába foglalja. 6) Lánzséri-hegység közel száz éve nincs a földrajzi szakirodalomban, a Rozália-hegység hegylábfelszínéről van szó. 7) Vasi-dombság a növényföldrajzban és a földrajzi szakmán kívüli írásokban van. 8) A térkép zöld árnyékolása nem tudom, mit ábrázol. Az Alpokalja le van fedve, de a Kisalföld csak részben (hiányzik például a Pápa–Devecseri-sík foltja). Ezeken kívül zölddel van fedve a Kemeneshát és a Zalai-dombság nyugati területei is. Ezt nem nagyon értem. --Göndör Sün, 2011. május 28., 19:54 (CEST)

  • A Vasi-dombságot bevállalom; én követtem el, és tényleg növényföldrajzos szakmunkából. Javítsd nyugodtan! SZVSZ a többit is:

P/c vita 2011. június 3., 22:58 (CEST)

Sziasztok! Szerintetek nem hosszú ez a bevezető? Az hogy mi tartozik ide össze lehetne foglalni pár mondatban az elején, és a különféle értelmezéseket kifejteni később... Zizzi Movicon-regards.gifÜzenet 2011. augusztus 21., 13:29 (CEST)

önredir[szerkesztés]

A nyugat-magyarországi peremvidék ugyanide redirectel a bevezetőben. Ez kicsit béna, szerintem. :-) De én nem tudom mi az a NyMPV. – grin 2015. november 13., 20:16 (CET)

A Nyugat-magyarországi-peremvidékről a redirektet le kell venni. Azt a lapot vagy törölni kell vagy ki kell tölteni, mert az egy nagytáj, ez meg egy középtáj. kmm...v 2017. augusztus 30., 11:21 (CEST)