Vita:Aldi (egyértelműsítő lap)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vita:Aldi szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Törlési megbeszélés (a cikket átírták, megmaradt)[szerkesztés]

Cadenas-ferme-rouge.svg Törlési megbeszélés lezárt jegyzőkönyve


Az alábbi törlési javaslatot archiváltuk. Kérjük, ezt a megbeszélést már ne módosítsd! A további hozzászólásokat a cikk vitalapjára írhatod. Ezt a lapot már ne szerkeszd!

Az eredmény: Átírták, megmaradt. – chery 2007. november 22., 01:31 (CET)

Aldi[szerkesztés]

Reklám Texaner 2007. november 17., 19:19 (CET)

Symbol delete vote.svg törlendő Idézetek a szócikkből:

 • Saját ár- és készletpolitikánk lehetővé teszi,
 • Ez sikerünk alapja,
 • üzleteink száma meghaladja
 • mindig más akciós terméket kínálunk rendkívül alacsony áron,
 • Valószínűleg az első magyar Aldi 2008-ban nyitja meg kapuit Texaner 2007. november 19., 07:58 (CET)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés hát, fene tudja, ha már 2 országban elterjedt és nálunk is kapásból 9 városban akar üzletet nyitni, akkor lehet, hogy jelentős... – Alensha Ankh.svg üzi 2007. november 17., 19:56 (CET)

Symbol delete vote.svg törlendő – előbb szubcsonk volt, aztán jogsértő, most kikerült a jogsértő rész (gyk. az egész cikk), így megint szubcsonk. – Winston 2007. november 17., 21:25 (CET)Winston 2007. november 18., 09:41 (CET)

Symbol keep vote.svg maradjon angol cikk eleje lefordítva, jogsértő nincs benn.– Ksanyi 2007. november 17., 23:58 (CET)

 • Symbol keep vote.svg maradjon, egész jó lett. és ahogy elnézem a terveiket, fogunk még ezekről hallani... – Alensha Ankh.svg üzi 2007. november 18., 00:44 (CET)
 • Symbol keep vote.svg maradjon, alapjában véve nincs vele gond, bár az elég furán hat, hogy Budapest meg Debrecen a projektjük. :-) - Xbspiro 2007. november 18., 01:48 (CET)
  • azt úgy értik, hogy ott akarnak építkezni, de nekem se volt elsőre világos, amikor ilyet láttam egy cikkben, és nem is tetszik ez az idegenes fogalmazás... – Alensha Ankh.svg üzi 2007. november 18., 20:47 (CET)
 • átírás után olvastam, Symbol keep vote.svg maradjonHkoala Pesce(Simbolo).jpg 2007. november 18., 09:46 (CET)
 • Symbol keep vote.svg maradjon - híres németországi üzletlánc – Istvánka Capricorn.svg postafiók 2007. november 18., 20:53 (CET)
 • Symbol keep vote.svg maradjon - kell a cikk, mert Pécsett is már építik. Emiatt hatalmas dugók vannak a temető mellett. Egyébként a fene tudja miért kell még egy áruház Pécsre. Na mindegy. Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg Szajci reci 2007. november 19., 09:53 (CET)
  • hát a többi városban sincs egetverő szükség rá, ahogy elnézem, de ők tudják... – Alensha Ankh.svg üzi 2007. november 19., 16:22 (CET)
 • Symbol keep vote.svg maradjon--Linkoman 2007. november 21., 17:59 (CET)

A fenti megbeszélést archiváltuk. Kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a lapot ne szerkeszd!

Kinek a 88%-a?[szerkesztés]

„A Forsa német piackutató cég 2002-es felmérése szerint a munkások 95%-a, az irodai dolgozók 88%-a, a közalkalmazottak 84%-a, a magánszektorban dolgozók 80%-a vásárol az Aldiban”

De úgy mégis, milyen munkások/irodai dolgozók/közalkalmazottak? Németországi? Európai? Az egész világ? Vagy ahol Aldi van? Vagy az aldinak dolgzó munkások? Ez így értelmezhetetlen. – Burrows vita 2008. június 23., 13:16 (CEST)

Ha tudsz németül, és rákattintasz a linkre, többet is megtudsz. Szerintem Németországra vonatkozhat. – Ksanyi vita 2008. június 23., 13:44 (CEST)

Hát ez nem jó ötlet, németül a "Guten tag"-on kívül más nem megy...:-)Burrows vita 2008. június 23., 15:33 (CEST)

Hát én szerintem ilyen magasak a százalék számok akkor Németországba tönkre mennének az üzletek az aldi mellet!? Most pl.: munkások 95% akkor 1% Lidl 2% Penny meg stb... Egyszerűen nem értem!

Németország Lacika455  Magyarország

Aldi Magyarországon[szerkesztés]

Úgy emlékszem, egyszer már megbeszéltük, hogy nem soroljuk fel az áruházak, bevásárlóközpontok, stb. összes telephelyét! misibacsi*üzenet 2008. szeptember 3., 13:42 (CEST)

Aki kíváncsi rájuk, itt olvashatja: (a linkek az adott településre mutatnak) Gondolom, ez az Aldi honlapján is fent van, meg az is, hogy 1 kg tehéntúró ezen a héten mennyibe kerül. Mindegyik információ fontos lehet, de egyik se lexikoncikkbe való. misibacsi*üzenet 2008. szeptember 3., 13:48 (CEST)

Aldi Magyarországon

Még 2008-ban vagy 2009-ben nyílnak áruházak sok más városban is:[1]


Lektorálandó[szerkesztés]

A cikk jelenlegi állapotában folyamatosan összekeveri az "ALDI" több értelmét, azaz
 • az eredeti 2 (kettő!!!!) német áruházlánc cégnevének vezérszavát
 • a német cég (a kettő közül melyik?) magyarországi leányvállalatát
 • az ALDI márkanevet (illetve védjegyet (a két német cég közül melyikét?). Már az infobox sem stimmel, mert ott a két cég közül az egyiknek szerepel a logója.
Az összekeverés eredménye az, hogy hol a német cég egészéről, hol a magyarországi vállalatról beszél.
Úgy látszik, egyes szerkesztők csillapíthatatlan vágyat éreznek aziránt, hogy felsorolják valamennyi magyarországi üzlet címét.
Az már a vicc határát súrolja, hogy az "Elhelyezkedésük" fejezetben arról elmélkedik valaki, hogy melyik versenytárs melyik áruházának közelében létesített a cég áruházat. Ezt a forrás nélküli elmélkedést törlöm, nem való lexikonba. Ráadásul még az sem jellemző, hogy az Aldi cég pl. Tesco áruház közelében akarna áruházat létesíteni. A TESCO versenytársai a SPAR és - újabban - a CBA, viszont az Aldi cég versenytársa a Lidl cég - az ő esetükben már van értelme arról beszélni, hogy az új üzletek elhelyezésénél is érvényesül a közöttük levő verseny. Csakhogy ez kölcsönösen igaz, mert pl. az Aldi első budapesti üzlete a XVI. kerületi Bökényföldi úton előbb létesült, mint a Lidl áruháza az Újszász utca közelben levő részén.
Nyelvi hibának tartom az "Elhelyezkedésük" és hasonló, többes szám harmadik személyben írt igealakot. Meggyőződésem szerint a lexikonban az alfejezetek címét is a szócikk címéhez kell igazítani. Az Aldi pedig egyes szám harmadik személyt érdemel és nem többes szám harmadik személyt.
A vulgarizált üzleti filozófia helyett a szócikkben a cég üzleti politikájának komolyabb elemzésére lenne szükség.
Meglehetősen furcsa egy lexikonban azt olvasni, hogy pl. Pick szalámi kapható az Aldinál. A jelenséget érdemes megemlíteni, de a példákat viszont feleslegesnek tartom.
A "saját márka" fogalmát a szöveg leszűkítő értelemben használja. Az Aldinak több saját márkája van, az Aldi szóvédjegyen és logón kívül is, pl. MILFINA tejtermékekre, CHOCEUR csokoládéárukra.
Szóval, van még javítanivaló ezen a cikken.----Linkoman vita 2014. május 5., 10:52 (CEST)

Horror[szerkesztés]

horror - két különböző cég az Aldi Nord és az Aldi Süd, nem egy cikkbe való - és csak az egyik logója van az infoboxban.--Linkoman vita 2016. május 3., 20:39 (CEST)

Köszönöm az észrevételt! Egy kb. egy éve történt Wikipedia-rendszerfrissítés óta valami bug van ezzel az oldallal, ugyanis régen két, egyforma méretű Aldi-logó volt, egy Aldi-Nord és egy Aldi-Süd. Namost az lett az eredmény, hogy ha megnézed a forrásoldalt, akkor az Aldi Nord logója nincs beszúrva (különösen ekkora méretben), mégis ott van. Tehát valahogy én nem tudom kitörölni az Aldi Nord nagyméretű logóját, pedig szeretném helyette azt, ami régen volt: egy kicsi Aldi Nordosat és egy kicsi Aldi Südeset egymás mellé.

(Amúgy ezt a Pennynél is eljátssza, ott pl. a "vállalati formát" írja be az infoboxba (GmbH), illetve berakja az egyik üzletnek a képét is az infoboxba, ami szintén nincs (!) a forrásban benne. Már egy csomószor próbáltam ezeket eltakarítani, de egyszer sem sikerült, többek között a Pennys oldal frissítésében is kedvemet szegte, hogy nem jöttem rá a megoldásra. Ha sikerülne, megköszönném! --Ivoa vita 2016. május 3., 20:55 (CEST)

Ezeket az adatokat a Wikidatából veszi át a szócikk, ha valamiért nagyon nem jó, hogy a cikkben szerepel, de egyébként helyes, akkor paraméternek egy kötőjelet (-) kell megadni. A konkrét képekkel pedig az a helyzet, hogy anno volt egy logó paraméter, amiben több kép volt elhelyezve. Ez a rendszer áttekinthetetlenné tette az infobox kódját, ezért a normál logó paramétert átalakítottam úgy, hogy csak egy képet fogadjon, viszont bevezettem mellé egy több logó paramétert, amit át is vezettem a cikkben. Ezután te átírtad az infoboxot, amivel tönkretetted a logókat. Végül pedig Regasterios kivette a déli logót, mielőtt törölte volna jogsértőként, amit én módosítottam, hogy ugyanazt a(z északi) logót a Wikidatáról töltse be, így bármilyen változást (törlés, átnevezés stb.) egyszerűbb legyen globálisan átvezetni. Mindezek után – tehát már a te szerkesztésed után – használat hiányában kivettem a sablonból a több logó sablont (amikor létrehoztam, akkor is csak ez a cikk és a Media Markt és Saturn használta). Szóval jelen pillanatban úgy állunk, hogy ugyan a technikai feltételek sem állnak rendelkezésre, hogy berakj egy második logót (bármikor vissza tudom állítani), de nincs is mit berakni. --Tacsipacsi vita 2016. május 3., 23:53 (CEST)


Symbol opinion vote.svg megjegyzés - Horror. Évek óta hiába erőlködöm, hogy nem "egy üzletlánc" az Aldi, hanem 2! Aki pl. a német Wikipédia szócikkét megnézi, már az első sorban erről olvashat. Attól, hogy Magyarországon csak az egyikük van jelen, még nem következik az, hogy egy cégnek kellene ezeket tekinteni! A jelenlegi helyzet az infoboxot is megbolondítja. Szét fogom bontani a cikket, ha ráérek. Reménytelen, hogy bárki is a kisujját mozgassa ezért...--Linkoman vita 2017. július 31., 10:37 (CEST)

Kivágott szöveg[szerkesztés]

Kénytelen voltam kivágni az alábbi, komoly forrás nélküli, szerintem lexikonba nem való szöveget:

"Számos terméküket más üzletláncok is árusítják saját márkáikként. A Magyarvíz pl. az Auchan részére "Tuti Tipp Zafír", a Spar részére "S-Budget" néven állít elő termékeket. A Penny Markettel közös beszállítón osztozkodnak pl. a szalámik és kolbászok tekintetében (Pick, illetve Gyulai kolbász). Marginális ugyanakkor a Lidllel való termékeik egyezősége, az anyacégek feszült kapcsolata miatt. Külföldről szállítják be többek között "Tizio" poharas kávéikat (amelyeket a Penny Market "Penny to go", a Spar "S-Budget" néven árul), "Solo" papírtermékeiket, valamint "Prince" tisztálkodási termékeiket is (utóbbiak a Müller polcain is feltűnnek, ott is saját márkaként).

Ezen kivételektől eltekintve azonban az Aldi elsődlegesen olyan termékeket forgalmaz, amelyeket más üzletláncok polcain nem lehet megtalálni. Ilyen pl. a "New Lifestyle" energiaszegény termékcsaládjuk, a "Bergkönig" sör, a "Karlskrone" gyümölcsös sör, és a "Martello" kávé. Van olyan saját márkájuk, ami ismert márka nevére hasonlít (Nutella - "Nutoka") – a Nutoka ugyanakkor nem kapcsolódik a Ferrero Nutella termékéhez, pusztán a név hangzása hasonló. Termékeik minőségét sokszor hasonlítják össze különböző vakteszteken, ahol azok jó eredményeket érnek el.[1][2]

Ugyanakkor néhány márkás terméket is árusítanak, így állandó termékük a Coca-Cola, a Nutella, a Pocket Coffee, a Soproni vagy a Borsodi sör. A Penny Market és a Lidl példáját követve újságot is elkezdtek árulni.

Az Aldi emellett sok esetben szezonális termékeket is árusít, így pl. két-három napig takarókat, cipőket, biotermékeket, hamuszívó kandalló porszívót, vagy éppen számítógépes termékeket.[3] Ezek jellemzője, hogy az üzletlánc egyszerre rendel belőlük nagyobb mennyiséget, ami sokszor hamar elfogy az áruházakban. Ezen termékek jóval nagyobb hangsúlyt kapnak kínálatukban, mint a Penny Market és a Lidl esetében."

A Nutelláról írottak, továbbá "pusztán név a név hangzása hasonló" olyan önkényes megállapítások, amelyek minden alapot nélkülöznek. Méltán rúgtak ki cégektől páros lábbal olyan marketingeseket, akiknek fogalmuk sem volt arról, micsoda jogi kockázatot jelent, ha "összetéveszthetőségig hasonló" két azonos vagy hasonló termék neve (lásd pl. Védjegybitorlás, Jellegbitorlás (tisztességtelen versenycselekmény).

Az akciókkal kapcsolatos kritikákra komoly forrás lenne pl. a Gazdasági Versenyhivatal, de a Tékozló homár nem (amit egyébként nagyon jónak tartok, csakhogy nem lexikonba bevett adatok forrásaként.) Jogi állításokat jogi forrásokkal és nem blogokkal kell alátámasztani egy komoly lexikonban.

A versenytárs kiskereskedelmi láncok ilyen felületes összehasonlítása inkább komolytalanná teszi a cikket.

Különösen nevetséges felsorolni azokat a termelői márkákat, amelyek - szemben a saját márkával - kizárólag valamelyik versenytársnál kaphatók.

Máshol az információ felületes. Pl. a MARTELLO olyan saját márka kávékapszulákra ás kávéfőző gépekre, amelyek szándékosan (kölcsönösen) nem csereszabatosak a Nestlé érdekeltségében kifejlesztett NESPRESSO-val. --Linkoman vita 2017. március 26., 22:09 (CEST)

Hiába mondom, hogy a két Aldi cég (a Nord és a Süd) egymástól teljesen független cégek?[szerkesztés]

Régóta mondom, hogy két különböző szuverén, önálló cégről van szó? A német Wikiben is két logó szerepel az infoboxban. A magyar cikkben a magyar cégnél meg sincs említve, hogy ezek közül melyikhez tartozik! Pedig igen lényeges, ugyanis nemcsak a két vég logója különböző, de a saját márkái is stb.--Linkoman vita 2018. július 11., 11:42 (CEST)

@Linkoman, Ivoa, Tacsipacsi: Megoldás lehet az angol wiki a en:aldi alapján az eredeti vállalatból kiindulva tárgyalni mindkettőt. Vagy beletenni, hogy a magyar Aldi az igazából az Aldi Süd, és akkor csak arról beszélni. Előfordult egy hasonló probléma a kalács és kolbász szócikkeknél is, mert ugyanazzal a névvel eltérő ételeket jelölnek különböző nemzetek. – Rodrigó 2018. augusztus 30., 14:48 (CEST)


@Rodrigo: -- Véleményem szerint egyértelműsítő lap és legalább két külön szócikk lenne a megfelelő. Pont azért alakul ki a lehetetlen helyzet az infoboxban, mert két tök különböző céget akarnak egybevonni. A magyar cégről szóló szócikk lehet akár az Aldi Süd lap része, akár külön lapon, az Aldi (Magyarország) cím alatt lehetne írni.--Linkoman vita 2018. augusztus 30., 21:59 (CEST)

@Linkoman: Talán a legjobb az Aldi (Magyarország), a többi meg a magyarokat nem érdekli olyan mélységben. Hozzáteszem hogy a Wikipédia szempontjából a két jelenlegi Aldi mellett akár az anyacég egyben is tárgyalható a Wikidata megszervezésével (3. identitás), mert az Aldi 1946-66 között 20 évig egyetlen közös vállalat volt (64-től két évig tartott a szétválás), és azóta is van néhány közös termékük. Az Autómárkáknál cégmozgások gyakran előfordultak, azt a mintát lehet követni. – Rodrigó 2018. augusztus 31., 08:32 (CEST)

A commons fotóknál az A Németországi ALDI üzletek kategória alatt van az AlDI Süd fotók helye. – Rodrigó 2018. augusztus 31., 08:52 (CEST)

A mai logócsere után ebből elegem lett[szerkesztés]

És lépek.--Linkoman vita 2019. január 30., 13:39 (CET)


Szétbontottam 3 cikkre, de tanácsot kérek[szerkesztés]

Kedves Szerkesztőtársaim!

Hosszú ideig reménykedtem benne, hogy el tudom magyarázni mindenkinek, hogy az Aldi nem 1, hanem 2, ráadásul egymástól független cég, egymástól független hálózattal, logóval stb. És csak az egyik kötődik Magyarországhoz.

Az AldiWorldWideLogo.svg megtévesztő a magyar olvasó számára, mert úgy tűnik, mintha ez is egyetlen cég lenne. Nincs "világlogó", ez az Aldi Süd logója. Nem véletlen, hogy a német Wikiben is két logó szerepel az infoboxban.

Gyakorlatilag befejeztem a cikk 3 részére osztását, amelynek érdekében létrehoztam az Aldi (egyértelműsítő lap)ot.

A maradék szöveg törölhető.

Az infoboxra és a laptörténetre vonatkozik a kérdésem: mi legyen ezzel az Aldi oldallal, annak érdekében, hogy az egyértelműsítés is jól működjön és laptörténet is megmaradjon.--Linkoman vita 2019. január 30., 15:31 (CET)

@Linkoman: Ha jól értem, a jelenlegi szócikk, ami látszólag az Aldiról, mint egy (1) világcégről szól, nem maradhat meg, mert ilyen nincs. Mi lenne, ha az Aldi szócikket átirányítanánk az egyértelműsítő lapra? Ebben az esetben a laptörténet megmarad, bár kétségtelenül csak az látja, aki az átirányító lap laptörténetére kíváncsi.CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2019. január 30., 21:09 (CET)

@Csigabi: @Balint36:-- Kedves Csigabi! Köszönöm a választ. Végül is én belenyugodnék abba, hiszen akkor az egyértelműsítő lap laptörténetéből kiderülne, miért jött létre az egyértelműsítő lap.

@Linkoman: az egyértelműsítő lap laptörténete csak annyit fog tartalmazni, mint most. (Hacsak még valaki nem talál egy Aldit.) Az átirányító lap történetében látszik majd az, ami a jelenlegi Aldi laptörténete. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2019. január 30., 21:54 (CET)

Közben az infoboxos (wikidatás?) problémámat részletesen Balint36-nak fejtettem ki, de a Te segítségednek is nagyon örülnék. Üdv.--Linkoman vita 2019. január 30., 21:50 (CET)

Linkoman bocsánat a kései reakcióért. Nem ismertem ennyire az Aldi-sztorit, de szerintem teljesen jól csináltad. Most van mindhárom Aldinak Wikidata adatlapja, próbáld meg a {{Cég infobox}}(?)-ot betenni a szócikkekbe, és elölnézetként vess rá egy pillantást, hogy milyen adatokat/képet hoz. Annyit még hozzátennék - most, hogy kicsit utánanéztem -, hogy az Aldinak, mint világvállalatnak is van szócikke: en:Aldi, tehát valójában négy aldis cikknek kell (vagy inkább lehetne) lennie nálunk is. Palotabarát vita 2019. január 31., 23:39 (CET)
 1. Mogyoróskrém teszt
 2. Narancslé teszt
 3. Fantomvincseszter az Aldiban