Vita:Akkord

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szekelyga 10 évvel ezelőtt a(z) Összhangzattan - Lektor sablon témában

Pontatlan![szerkesztés]

Az az igazság, hogy a szeptimakkordok leírása nagyon pontatlan, és egy laikus számára egyáltalán nem érthető. A domináns szeptimakkord nem keverendő az elsőfokú szeptimakkorddal, ami C-dúrban C+E+G+H. A domináns szeptimakkord az V. (domináns) fokra épített nagy hármas, kis szeptim. Tehát C-dúrban a domináns szeptimakkord nem C+E+G+B, hanem G+H+D+F (ugyanis ez adja ki a szó-ti-ré-fá hangzatképet, természetesen a C+E+G+B is ezt adja ki, csak azt C-dúrban I. fokú módosított szeptimakkordnak nevezzük)! Mindezt javítani kellene (a táblázatban is), mert sokat ront az (egyébként nagyon hasznos) cikken.

Ide teszem ezt a táblázatot, valami más helyet kell neki keresni, mert túl speciális információ ehhez a témához: Smitt

Jazz akkordok táblázata[szerkesztés]

félhangok 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
hangközök 1 2 3mi 3 4 5- 5 5+ 6 7 7maj 8 9- 9 9+ 11- 11
C x x x
C2 x x x
C4 x x x
C6 x x x x
C7 x x x x
C7maj x x x x
 
C9 x x x x x
C11 x x x x x x
C9+ x x x x x
C9- x x x x x
C5+ x x x
 
cmi x x x
cmi5- x x x
Cdim x x x x
cmi75- x x x x


Egy pár még innen hiányzik. Szóval ez még így hiányos. Zoltánposta 2007. december 27., 18:59 (CET)Válasz

Összhangzattan - Lektor sablon[szerkesztés]

Úgy látom, több jó szándékú kezdeményezés oltotta ki egymást ebben a szócikkben. A lektort is emiatt tettem ki.

Külön kéne választani az alábbiakat:

  1. Az akkord fogalmának definíciója. Ami a cikkben most szerepel, az egyrészt egyoldalú (csak a klasszikus összhangzattan fogalmai alapján definiálja az akkordokat és típusaikat), másrészt ebben a formában pontatlan is.
  2. A klasszikus össhangzattan akkordfogalmának bemutatása. Ez nyilván fontos, hiszen a sok akkordfogalom közül ez a legjelentősebb és a legkidolgozottabb. Ugyanakkar tisztázni kell, hogy ez csak egy a fogalom több lehetséges megközelítése közül.
  3. A klasszikus összhangzattan alapakkorjdjainak bemutatása laikusok számára is érthető módon, inkább a téma illusztrálása, mint összhangzattani ismeretek átadása céljából.
  4. Könnyűzenei és más alternatív akkordjelzési rendszerek bemutatása (szintén az illusztrálás céljával, a teljesség igénye nélkül).

Mindezeket a célokat én egy Összhangzattan szócikk részeként tudnám leginkább elképzelni. Az akkord ugyanis mint olyan, nem önálló fogalom, csak az összhangzattan egy alfogalma, és így is kéne tárgyalni. Tehát javaslom, hogy legyen egy Összhangzattan szócikk, és idővel az Akkord, a Harmónia és társaik ebbe legyenek bedolgozva. --SzekelyGa Parla… 2013. december 9., 19:32 (CET)Válasz

Nagyon sok igazság van ebben, viszont nem szabadna elfelejteni, hogy az, amit mi itt alkotunk, az műfaját tekintve lexikon. Ha valaki tanulmányozni akarja az összhangzattant (számelméletet, esztétikát, genetikát stb.) az legjobban teszi, ha beszerez egy jó szakkönyvet az adott témában, és azt elolvassa. Egy lexikonnak mégiscsak az a feladata, hogy tartalmazza az összhangzattan (számelmélet, esztétika, genetika stb.) alapfogalmait, mert azt nem tehetjük meg, hogy írunk egy kézikönyvet, és mindenkit oda irányítunk át, hogy találja meg benne az általa keresett fogalmat. Az lenne jó, ha úgy tudnánk az összhangzattan (stb.) alapfogalmairól külön-külön cikkeket írni, hogy azokból kikerekedjen valamiféle összhangzattan-kézikönyv. Olyan, amit nem az elejétől kell a végéig elolvasni, hanem bárhonnan el lehetne kezdeni. --Villanueva vita 2013. december 11., 18:47 (CET)Válasz

Ez is igaz. Viszont az Összhangzattan akkor is nagyon hiányzik, mert ott kellene tisztázni ezen fogalmak egymáshoz való viszonyát (persze tudom, hogy beszélni könnyebb róla, mint megcsinálni, amint azt az én ábrám is mutatja :)...). Ezen kívül a megjegyzésem első részét (miszerint ez a cikk tartalmi összeszedettség terén kihívásokkal küzd) továbbra is fenntartom. Ígérem, hozzálátok a rendbetételhez is nemsokára, ha más nem teszi. :) --SzekelyGa Parla… 2014. január 6., 18:07 (CET)Válasz