Vita:A világtörténelem legnagyobb birodalmainak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Törlési megbeszélés eredménye[szerkesztés]

Cadenas-ferme-rouge.svg Törlési megbeszélés lezárt jegyzőkönyve


Az alábbi törlési javaslatot archiváltuk. Kérjük, ezt a megbeszélést már ne módosítsd! A további hozzászólásokat a cikk vitalapjára írhatod. Ezt a lapot már ne szerkeszd!

Az eredmény: Jelen formában bulvársajtó, törölve. – Winston vita 2018. július 28., 16:26 (CEST)

A világtörténelem legnagyobb birodalmainak listája[szerkesztés]

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztésemunkalapmunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)
Ez egy törlési javaslat megbeszélése. A cél nem feltétlenül a cikk törlése, hanem – ha lehetséges – a hibák kijavítása. Kérjük, ha hozzászólsz, kerüld a hibás érvelést és tartsd szem előtt a Wikipédia idevágó szabályait (nevezetesség, mi nem való a Wikipédiába?).

A szócikknek a jelenlegi állapotában nem látom értelmét. Külön figyelmet érdemel, hogy leírják, hogy egyes ókori és középkori birodalmak a világ népességének hány százalékát foglalták magukban, holott bizonyos térségekre egyáltalán nincs adat. A „birodalom” mibenléte sincs meghatározva. Egyetlen szóval: törlendő. Rosszkornyifog vita 2018. július 18., 18:37 (CEST)

A cikk alapötletét támogatom, de a megvalósítás kivetnivalót hagy maga után. Egész érdekes végignézni, hogy mekkorák voltak a legnagyobb birodalmak, de itt merül fel az első kérdés: mégis mennyit kellene feltüntetni? Második: mi értelme van a Virágzása, A birodalom egy emblematikus vezetője, a Lakosság és A világ akkori összlakosságának %-a / Megjegyzések oszlopoknak? Az ország zászlaját/címerét szvsz külön oszlopba tenném törölném, mert nem feltétlen az adott időszak állapotát tükrözik. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. július 18., 23:30 és 23:41 (CEST)

Példa gyanánt én valami ilyesmire gondoltam: Szerkesztő:LaSza/VLBL – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. július 18., 23:56 (CEST)
Az általad készített vázlat sokkal letisztultabb és wikiképesebb, támogatnék egy ilyen átdolgozást.
A birodalom egyik fő ismérve, hogy jól szervezett államapparátussal rendelkezik és hosszú ideig áll(t) fenn, de a szócikk a vicckategóriás „szerb birodalmat” is megnevezi (Nagy Lajos rövid ideig létező birodalmát ellenben nem). Tehát a szócikkben az időbeliségre is kell gondolnunk.
A Lakosság és A világ akkori összlakosságának %-a viszont durva és történelmietlen, mert sokszor nincsenek erre vonatkozó adatok, csak becslések léteznek, ezeket a kategóriákat kihagynám. – Rosszkornyifog vita 2018. július 19., 00:10 (CEST)
LaSza változata teljesen jó, arra kellene lecserélni a jelenlegit. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. július 19., 12:55 (CEST)
Továbbra is fennáll az a kérdés is, hogy mennyit kellene feltüntetni a listán. :P – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. július 20., 08:39 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Totál kaotikus az egész, és nem nagyon tudom kibogózni, hogy adott helyen a cikk írója az Év alatt a térkép idejére, vagy a virágzás idejére gondolt. Van, ahol nincs virágzás, de néhol felbukkan. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. július 19., 10:23 (CEST)

  • Érdekes cikk lenne, de rengeteg javításra szorul (pl. Ausztrália és Kanada miért vannak külön számolva a Brit Birodalomtól, amikor tudtommal a képen szereplő VI. György korában még mindkettő a része volt.) Alensha 2018. július 20., 04:26 (CEST)
Nekem az USA sem stimmel azzal az 1899-cel… – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. július 20., 08:40 (CEST)
  • Sok hibája mellett van egy csomó rossz tulajdonsága is. Hadd említsek egyet én is: súlyosan történelmietlen a Kijevi Ruszt egységes birodalomként feltüntetni. – Winston vita 2018. július 28., 16:23 (CEST)

A fenti megbeszélést archiváltuk. Kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a lapot ne szerkeszd!


Üdv! Néhány birodalom területe nem passzol be. És még nem is az az egyetlen gond. Ha a Szerb Királyság benne van, akkor pl. a Magyar Királyság miért nincs? Mert Nagy Lajos idejében nagyobbak voltunk 250000 km2-nél, sőt mindig is nagyobbak voltunk annál. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 188.36.12.106 (vitalap | szerkesztései)

Hibái[szerkesztés]

„A teljesség igénye nélkül.” Legyen már a teljesség igényével. Nem kell ennyi sok, legyen például a 30 (valaha létező) legnagyobb állam felsorolva, de – akkor – pontosan. A helyesírását nézve is vannak problémák. Nem írok helyesen (vagy néha nem figyelek oda), de a számok írása szúrja a szemem. 2.295 helyett legyen 2 295, így írjuk magyarul! Ügyeljünk a nagykötőjelekre, az adatok pontosságára (pl.: „9,9 millió a 7 000 milliós összlakosságból 2011-ben”, ezt nem hiszem el, ugyanis 2015-ben volt 35 millió) és minden mező kitöltésére, ha van lehetőség. Csujaposta 2016. december 26., 22:25 (CET)

India[szerkesztés]

Csuja, why did you un-do my edits? I added a map with Roman alphabet labels. Also, the main National leader of India is Mahatma Gandhi - his picture appears on all bank-notes.. (Automatic translation: Én hozzá egy térképet római ábécé címkéket. Továbbá, a fő nemzeti vezetője India Mahatma Gandhi - a kép jelenik meg minden bankó)

2016. december 26., 21:32 (UTC) Jangvijay

@Jangvijay: Because it was the same picture, just with other name. And Gandhi wasn't a leader of India, he was the leader of the Indian independence movement, wasn't he? Csujaposta 2016. december 26., 22:45 (CET)

@Csuja:, Different pictures - the first one (

Sikh Empire.JPG

) only had Arabic labels. The new one I created (

Sikh Empire tri-lingual.jpg

) has labels in 3 scripts including Roman (if you click on the old and new, you will know because I used the same thumbnail for both).

Gandhi is still considered the father of the nation although he never held political office. Even if not, there are more notable leaders such as Nehru the first (and longest serving) prime minister or even the current prime minister Narendra Modi. Just that Indira is a surprise choice, a bit controversial and hardly more notable than other leaders.

2016. december 26., 22:57 (UTC) posta

@Jangvijay: But I can see all the 3 scripts on both picture. But it's irrelevant, I can patrol it if you really want it. ;-) And the reference says: „A személy, aki a birodalom vezetője volt akkor, amikor a birodalom elérte a legnagyobb területét”, so who was a political governor (not an ideological) of the whole country (when the country had it's biggest area). Best regards: Csujaposta 2016. december 27., 00:18 (CET)

Oh, know I can see the difference. Csujaposta 2016. december 27., 00:24 (CET)

Can you re-edit that? Because after the un-doing I revised it. Sorry. Csujaposta 2016. december 27., 00:30 (CET)

@Csuja: Will do 2) and 3) now. Let you think about item 1). 1) Political leader when the country had it's biggest area would be Nehru, first PM (during his tenure the Indo-China war lost some territory to China and Pakistan also occupied some territory illegaly, which means, under his leadership the country had the largest territory under its control). 2) Please double check both maps again - first I had updated the original with tri-lingual labels but then left the original one alone and created a new file with multi-lingual labels. 3) Another edit I had made which you reverted was to fix the year of birth of Ranjit Singh (it's 1780, not 1970) 2016. december 26., 23:28 (UTC)

@Jangvijay: I agree with this. My suggestion is to may write Nehru into the article, you're brainstorming was demonstrative. Csujaposta 2016. december 27., 00:44 (CET)

I patrolled it. Csujaposta 2016. december 27., 14:07 (CET)