Vita:A salemi boszorkányperek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Tömeghisztéria, vagy vallásüldözés?[szerkesztés]

A jelek szerint mindkettő egyszerre. Tehát a kapcsolódó, hasonló szócikkek ajánlása helyénvaló.Sőt még a Tömeghisztéria belső linket is be kellene szúrni.--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 17:38 (CEST)

beraktam--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 17:44 (CEST)

Azért vallásüldözés, mert egyáltalán lehetett boszorkányság vádjával pert indítani. Kb hasonló, mint ha ma valaki ellen lehetne pert indítani hazánkban istentagadásért, boszorkányságért, vagy idegen istenimádatért.--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 17:50 (CEST)

Valóban tömeghisztéria, de nem vallásüldözés. Mindenkinek ugyanaz volt a vallása (puritán), annak, hogy kit vádoltak meg, semmi köze nem volt a vallásához, és később, a perek során sem merült fel, hogy más lenne a vallásuk. A boszorkányság nem vallás, ebben a korban legalábbis nem számított annak. Nem istentagadással vagy más isten imádásával vádolták őket. Értsd meg, itt nem arról van szó, hogy jogosan vagy jogtalanul ítélték el őket azért, mert valóban boszorkányok voltak (ekkor lenne vallásüldözés), hanem arról, hogy (teljesen képtelenül) boszorkánysággal vádolták meg őket.

Az inkvizícióhoz némi köze valóban van annyiban, hogy az inkvizíció során is sokakat égettek meg boszorkányság vádjával. De a vallásszabadsághoz, szekularizációhoz végképp semmi köze nincs (csak annyira, mint mondjuk a töknek a tojáshoz, mert mind a kettő ovális). --DHanak :-V 2005. augusztus 11., 17:55 (CEST)

Attól mert abban a korban elnyomott és üldözött volt a boszorkányság, attól még létezett, mint ahogyan létezik a napjainkban is. Hazánkban több egyház is ápolja a boszorkány vallási szokásokat. A Sátán is egy más Isten. Tehát más istenimádás egyértelmű a vádban. A per egyértelműen más vallású emberek vallásának az üldözhetősége alapján zajlott le. Az, hogy ezek az emberek aztán tényleg más vallásuak voltak-e már lényegtelen. Aztán már hogyne lenne aSzekularizációnak köze a szócikkhez? Az állam üldözést vállat egy adott egyház érdekkörében. tehát akkor még ott a vallás és az egyház nem került szétválasztásra. --Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 18:01 (CEST)

Nyenyec tette wikipédia szabályaiba ütköző vandálkodás és indokolatlan és a tényekkel ellentétes hitvédelem. Az itteni vita alapján egyértelmű az adott összefüggések jogossága.--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 18:07 (CEST)

1.) boszorkány =/= sátánista; 2.) olvasd már el még egyszer, amit DHanak írt... Alensha  * 2005. augusztus 11., 18:09 (CEST)

Nem én keverem a dolgokat, hanem a vád, de ez teljesen megszokott koncepciós, vagy ideológiai alapú perteknél.--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 18:13 (CEST)

IGe, arról, hogy mi a vandálkodás ezen a lapon olvashatsz példákat és ellenpéldákat: Wikipédia:Vandalizmus ajánlom figyelmedbe. -- nyenyec  2005. augusztus 11., 18:19 (CEST)

Felőlem lehet TROLKODÁS is, sőt talán az a helyesebb kifejezés, mert a vandálságot erősen átrírták az elmult időben. --Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 18:29 (CEST)

Tehát itt az a kérdés, hogy abban a tárgyalóteremben, ha valaki kijeleni magáról, hogy ő a Sátánt kedveli és nem a tömeggyilkos bibliai Istent, vagy kijelenti, hogy ő igen is a boszorkány szertartásokat szereti és műveli, lett volna-e bántódása, vagy sem? Az teljesen lényegtelen, hogy amit állít, az igaz, vagy sem. Ha nem lett volna baja, akkor nincs szó és nem is lehet szó vallásüldözésrő, de ha igen és bizony igen, akkor itt kőkemény valásüldözés forgott fennt.---Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 18:35 (CEST)

Akkor a Wikipédia:Troll lapot is olvas el újra, azt a szót sem használod helyesen. -- nyenyec  2005. augusztus 11., 19:39 (CEST)

A troll az szerintem stimmelt nyenyec viselkedésére. Rendszeresen felrugja a wikipédia előírásait és a logikát is, bizonyos világnézeti dolgai védelmében. Nem a tudást, hanem egy adott világnézetet védi.--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 20:16 (CEST)

Egyébként a tudomány mai eredményei egyre közelebb járnak, ahhoz, hogy teljes bizonyítást nyerjen, hogy a vallásosság egy a normális elmeállapottól eltérő gyógyítható betegségnek bizonyuljon. Bizonyos agyterületeket ingerelve még az ateisták is vallásos élményeket élnek át. Elmosódik a tér és időérzékük és egy féktelen boldogságérzés tör rájuk. Ezt a boldogságérzést aztán egyre többször szerették volna átélni. Kialakul egyfajta függőség. Tehát nem elgondolkoztató, hogy már Freud is tömeges neurózisnak tartotta a vallást, itt meg tömeghistériával és más emberek leölésének a vágyával járt.--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 20:08 (CEST)

Mi köze van ennek a szócikkhez? -- nyenyec  2005. augusztus 11., 20:16 (CEST)

Tömeghisztéria - User:IGe

Légyszi írd alá a hozzászólásaidat. -- nyenyec  2005. augusztus 11., 20:53 (CEST)

A sátánizmus elismert vallás és egyház[szerkesztés]

Napjainkban a Sátánizmus elismert vallás és több egyháza is van. Sőt némélyik egyházát az amerikai hadsereg is engedélyezi, úgy is mint tábori lekészolgálatot. Tehát ameddig nem vált szét az állam és az egyház és nem lett vallásszabadság, addig üldözni és megölni is lehetett a Sátánistákat. Ez vallásüldözés, egyértelműen.--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 18:11 (CEST)

Nem voltak sátánisták. Puritánok voltak. -- nyenyec  2005. augusztus 11., 18:16 (CEST)

Vádemelési lehetőség volt sátánimádat és boszorkányság alapján. Ha ezt ráfogták bárkire, akkor amint látszik, elvehették a vagyonát és meg is ölhették. Tehát az állam nem volt szekuláris és üldözte a más vallásokat, mint a sátánhívőket és a boszorkányokat is. Már ez önmagában valásüldözés. Hasonló, mint ha most hoznának egy törvényt, hogy a biblia alapján egy rakás embert lemészároltak a történelem során és ezért aki a bibliában hisz, annak el lehet venni a vagyonát és fel lehet akasztani. Hogyan értékelnék ezt egyesek? Az eljárásban egyébként volt aki boszorkánynak vallotta magát.--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 18:21 (CEST)

Szerintem te is vallanád magad akár katolikusnak is, ha megkínoznának. Alensha  * 2005. augusztus 11., 18:35 (CEST)

Már maga az ilyen jellegű kinzások lehetősége is vallásüldözés. Nem is kell senkit megkínozni. Elégha van ilyen törvény, amely lehetővé teszi az állam kényszerhívatalainak.--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 18:40 (CEST)

Ja egyébként számos vallásom közül az egyik a kényszerkatolikusság. Tehát katolikus is vagyok. Csecsemőkoromban nyakonöntöttek egy kancsócska vízzel egy templomban és állítóllag ezért. Továbbá addig az is maradok, amig nem lehet hivatalos eljárással és és úgy kilépni, hogy a kilépésemmel a taglétszámuk pontos adatok alapján X-ről, X-1-re csökkenjen.--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 18:54 (CEST)

IGe, ne szenvedj már ennyit a kényszerkeresztelő miatt. Én lerendeztem annyival, hogy nyíltan nem vallom magam katolikusnak és cikizem őket, ahol lehet. Ha nem tartod magad egy vallás tagjának, akkor nem vagy az. Alensha  * 2005. augusztus 11., 20:57 (CEST)

Boszorkányság jelentése a puritánok számára[szerkesztés]

A boszorkányság a puritánok számára nem egyház volt, nem vallás volt, hanem egy bűn:

Puritans believed in witches and their ability to harm others. They defined witchcraft as entering into a compact with the devil in exchange for certain powers to do evil. Thus, witchcraft was considered a sin because it denied God’s superiority, and a crime because the witch could call up the Devil in his/her shape to perform cruel acts against others. Therefore, in any case when witchcraft was suspected, it was important that it was investigated thoroughly and the tormentor(s) identified and judged. [1]

-- nyenyec  2005. augusztus 11., 18:55 (CEST)

Teljesen mindegy. A vádpont a lelkiismereti és vallási kérdéskört érintette. Tehát vallásüldözés. A kommunizmusban sem számitott semmit, hogy valaki ténylegesen osztályellenség volt-e egy koncepciós eljárásban, vagy sem, ha éppen ki akarták nyirni, vagy el akarták venni a pénzét és a földjét. --Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 19:02 (CEST)

Ezzel épp most cáfoltad meg magad. A kommunisták deklaráltan üldöztek bizonyos társadalmi osztályokat, mégsem mondja senki, hogy ez "osztályüldözés" lett volna, hiszen ha éppen ki akarták nyírni... pont ahogy írtad. Salem Village lakosai deklaráltan a boszorkányságot üldözték, de mi Könyves Kálmán óta tudjuk, hogy boszorkányok nincsenek, ez csak egy ürügy volt.
(A szócikkben forrásként megadott könyvet én szúrtam be. Az írói igen meggyőzően érvelnek amellett, hogy a valódi ok gazdasági volt öszefüggésben azzal a kérdéssel, hogy integrálódjanak Salem Townnal, vagy teljes autonómiára törekedjenek. Ráadásul lényegében semmilyen helyi politizálásra alkalmas szervezetük /önkormányzat, rendes egyházközség, miegyéb/ nem volt a Village-belieknek, így a belső nézetkülönbségeket egyszerűen nem lehetett civilizáltan rendezni.) --yves 2005. augusztus 11., 21:07 (CEST)

Csak érdekességként és a szavakkal való zsönglőrködési kisérletek miatt: Egyébként simán le lehet logikailag és megdönthetetlenül azt is vezetni, hogy a keresztények és főként a katolikusok az igazi sátánisták és sátánhívők. Sőt azt is, hogy a katolikusok lényegében ateisták. Tehát ebbe inkább ne menjünk bele.--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 19:08 (CEST)

Már megint mi köze van ennek a szócikkhez? -- nyenyec  2005. augusztus 11., 19:38 (CEST)

"..megvádolt azzal, hogy rontást tett rájuk és megbabonázta őket, tehát nyilvánvalóan a Sátánnal szövetségben álló boszorkány."-Ez a gond és éppen ezért vallásüldözés. Mert ez egy normálisabbnak mondható már majdnem szekuláris államban nem tekintik bünnek, hanem egy másik vallásnak. A vallásüldözés szempontjából az állam szerepvállalása lényeges és nem az önmeghatározás. És itt ezt az állam és a puritánok szerint is bün volt. Ráadásul olyan bün, amiért halálbüntetést is ki lehetett szabni, teljes vagyonelkobzással. --Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 11., 19:49 (CEST)

sn[szerkesztés]

Tessék elolvasni, nyilvánvaló, hogy nem teljesen semleges. Nem merek viszont hozzányúlni, mert fogalmazási készségem a lapostetű tetejét verdesi. Messiah, vita 2010. április 12., 01:34 (CEST)

Ennél kicsit bővebb is lehettél volna. Én átolvastam, (a 2010-es verziót is) de nem tűnt fel semmi nem semleges. Most kiveszem, ha valakinem vannak konkrétabb kifogásai, az visszarakhatja. Bohocmasni vita 2013. december 6., 00:20 (CET)

Salem, MA != Salem, OR[szerkesztés]

A Salem linket javitani kellene, esetleg torolni, mert Oregon allam fovarosara mutat, ami valoban a Salem nevet viseli. Kulso link: http://www.salemweb.com/, angol wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Salem,_Massachusetts