Vita:A gondolat nyelve

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 176.63.35.70 8 évvel ezelőtt a(z) kognitív szinten témában

Példul

Következésképpen a nyelvi kétértelműségek miatt rá kell kérdezni a megszólalóra, hogy pontosan mit is akar mondani. Pl. fenyegetés vagy ígéret-e ami elhangzott. Írásbeliség esetén erre még nagyobb szükség van.

A szóbeli érintkezésnél a hangsúly elárulja, hogy a beszélőnek milyen érzelmei vannak a szintaktikai felszín alatt.Az angolban a segédigék egy része nem egyértelmű érzelmi tartalommal bír pl. I shall see you tomorrow! - lehet ígéret (promise) vagy fenyegetés (threat) is. Leírva még kevésbé világos, hogy milyen értelemben fog az illető meglátogatni.

176.63.35.70 (vita) 2016. február 16., 19:26 (CET)Válasz

kognitív szinten[szerkesztés]

...exist at the cognitive level, the level of thoughts and concepts... ezt nem kellene megpirosozni, mert sem a gondolatokról, sem a fogalmakról nincs olyan ismeretünk, miszerint azok valamilyen lokális, tér- vagy síkbeli ponthoz lennének köthetők, amiket szintenként, hierarchikus síkokként lehet értelmezni. Az irodalom elsősorban hálózatokról és hullámtevékenységről szól. Lásd. Prof. Buzsáki. Vagyis lényegében nem diszkrét, hanem folyamatos jelek világáról van szó. 176.63.35.70 (vita) 2016. február 16., 20:49 (CET)Válasz