Vita:A Da Vinci-kód (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
P literature.svg Ez a szócikk témája miatt az Irodalmi műhelyek érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Irodalmi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Other-langs2.pngA szócikk megfelelője kiemelt lett a bosnyák Wikipédián, az onnan származó információkkal érdemes lehet kibővíteni a magyar lapot.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény

Indulási nehézségek[szerkesztés]

Ezt nem árt elolvasnia annak, aki elmélyed a cikk szerkesztésében: index OsvátA. 2005. május 24., 18:26 (CEST)

Ajánlom IGe, a törlőbajnok figyelmébe a fenti linken található oldal lényegét: "A könyv persze nem nevezhető komoly tudományos munkának, hiányoznak a rendes hivatkozások, sok részletet csak egy szakértőre vagy egy dokumentumra utalva közölnek." "A magyarul Az abbé titka: szent Grál, szent vér címmel, 1994-ben megjelent könyv valóban oly sok pontban hasonlít a Da Vinci-kódhoz, hogy a véletlen egyezés kizárható." "Az abbé titkában és az arra épülő A Da Vinci-kódban is alapvető dokumentumként kezelt, a Sion-rend titkait feltáró Dossiers Secrets szintén ennek az erőfeszítésnek a terméke, azaz egyszerű hamisítvány" --nagytibi 2005. június 4., 23:53 (CEST)


"Mindazonáltal a szerző ellen felhozott plágiumvádak is azt támasztják alá, hogy e mű nem több egy egyszerű -ráadásul lopott- kriminél" Ez tényként való közlés esetén elfogult kijelentés. Tehát a wikipédia szabályai szerint törlendő, vagy átfogalmazandó. IGe 2005. június 4., 23:58 (CEST)

A Goggle kereső szerint ez a szócikk már bekerült az első 10 ajánlott főoldalba már a negyedik

"Agymenések" bekezdést töröltem. IGe, kerüld a személyeskedést és a személyes támadást. Data Destroyer 2005. június 5., 00:56 (CEST)

Szóltam a kocsmafalon az állandó törölgetéseid miatt. Ideje visszafognod magad. Data Destroyer 2005. június 4., 23:57 (CEST)

Nem. Ez tény, ahogy ezt már jópáran elmagyarázták neked. Ez nem egy mezei fórum: a ki-belépegetés itt nem jön be. Data Destroyer 2005. június 4., 23:59 (CEST)

A 3 visszaállítás szabályát nem véletlenül találták ki. Pont az ilyen esetekre van. Ketten elvakultan hisztek az igazatokban és nem érdekli egyikőtöket sem a másik véleménye. A szabály lényege, hogy kétszer még vandálkodhattok, oda-vissza állíthatjátok a lapot, de utána már nem, és talán a 24 óra leteltéig elgondolkodtok a dolgokon. Ha pedig folytatjátok, akkor jogosan megérdemelt kitiltásotok alatt kell elmélkednetek a megoldáson. --nagytibi 2005. június 5., 00:05 (CEST)

A vandálkodást mire érted? Amennyiben arra, hogy egy létező szócikket kibővítek új információkkal, akkor bizony vandál vagyok, de akkor viszont minden szerkesztő az, téged is beleértve. Az Ige által oly szorgosan törölt információ pedig nem más volt, mint a szócikkben szereplő szerző ellen felhozott plágiumvád, egy fél mondatban mindössze, tehát még azt sem mondhatod, hogy rátelepedtem a szócikkre. Nem kellett volna a "jogos kitiltás" emlegetése előtt esetleg megnézned, mi is került változtatásra a szócikkben? Csak úgy kérdem. Data Destroyer 2005. június 5., 00:53 (CEST)

Kritika a végére[szerkesztés]

A kritika a végére került: a könyvről szóló részek végére. A filmes változatról szóló kritikák meg a filmes részek végére kerülnek majd. Ne állítsd vissza a logikának és a fogalmazási szabályoknak ellentmondó verziódat. Nem is teheted, mert túlmennél a 3rv-n. 80.98.42.38 2005. június 5., 01:20 (CEST)

Történet[szerkesztés]

Miközben vitatkoztok a kritikáról, de nem kéne a történetet megírni, hogy az olvasó tudja, hogy miről is megy a vita? --nagytibi 2005. június 5., 12:47 (CEST)

Megírtam a történetet... Most olvastam a regényt pár napja, nem egy nagy szám, de azért nem is olyan rossz. (Ui: Azért a Nagy Könyvbe nem nevezném...) ND 2005. június 5., 19:29 (CEST)
Ui 2: Jöhetne valaki segíteni - szócikkeket írni - ide: Kategória:Közgazdaságtan. Kezdek egyedül unatkozni :-) ND 2005. június 5., 19:37 (CEST)

Google bombing[szerkesztés]

Lásd még a könyvben előforduló kifejezéseket

Fibonacci-számok, Opus Dei, Mithrász, Jézus, Aranymetszés, Vatikán, Biblia, Kereszténység, Római katolikus egyház, Pápa, Mona Lisa, Mária Magdaléna, Leonardo da Vinci, Vitruvian man Phi szám, Rózsavonal, Sion rend, Szent Grál, Baphonet, Félbehajtás, Rosslyn kápolna, Louvre, Chateau Villette, Westminster Abby, Cryptex,Pythorian jel

Szerintem ez a szakasz IGe google bombing-ja (de nem tudom biztosan, így nem töröltem a cikkből). Nemhiába szereti emlegetni, hogy lapjai ilyen meg olyan statisztikákon az elsők, ezt a fentihez hasonló módszerekkel éri el. Telitalálat Felügyelő 2005. július 26., 17:31 (CEST)

Ez nem Google bombing, azt éppen fordítva kéne. (A teljes Wikipédia PageRankjét viszont növeli.) Más kérdés, hogy idővel ezeket majd bele kéne dolgozni a cikkbe. --TG® 2005. július 26., 17:36 (CEST)

Akkor jó, megnyugodtam. Telitalálat Felügyelő 2005. július 26., 17:39 (CEST)

Képek és további szócikírás adatai, forrásai[szerkesztés]

A szócikkben szereplő belső linkek továbbírása miatt:

további adatok és képek

Saját könyvről készült digitalizálás[szerkesztés]

A Kép:Davincikod kis.jpg képet egyes üldözőmániás Userek törölni kivánják. Pedig: jelenleg nem eldönthető

Tájékozatlanság. Írtam a kiadónak és nem tiltakoztak. Ez mindenkinek inbább jó, mint rossz. Továbbá:Jelenleg nem eldönthető jogi helyzet. + A kép mellé ilyenkor illeszthető egy szokásos jogszöveg, ami 100%-os védelem a Wikipédiának. --Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 5., 16:15 (CEST)

Tévedés: Ez nem kereskedelmi és nem egy profitorientáltságu hely. Ilyen webhelyeken az a bevált és elfogadott módszer, hogy ilyenkor feltesznek, mint ahogyan én is feltettem egy nyilatkozatot. A nyilatkozatban ott van, hogy ha tiltakozás érkezik be a könyv szerzői, vagy kiadói részeéről, akkor a képet azonnal eltávolítjuk. Lásd:[-jobb alsó sarokban a Medikusz Kft-re kattintva] --Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 5., 16:32 (CEST)

A tisztázatlan jogállású képeket általában meghagyjuk, lásd az albumborítók hadát. Ha a kiadó tiltakozik, eltávolítjuk. – KovacsUr (?) (!), 2005. augusztus 5., 16:31 (CEST) --IGe

IGe, legyél szíves, ignorálj aktívabban, és ne másold be ötszáz helyre a véleményemet. Köszönöm. – KovacsUr (?) (!), 2005. augusztus 5., 16:40 (CEST)

Ignoráció webes, fórumozós jelentése= Nem kommunikálni, írni, vitázni, egyeztetni valakivel. --Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 5., 16:43 (CEST)

ignorál: 1.) szándékosan mellőz, semmibe vesz, 2.) nem vesz figyelembe, nem vesz róla tudomást. Észre sem kellett volna venned a hozzászólását. (Mellesleg azt sem értem, hogy tudod ilyen gyorsan törölni a hozzászólásainkat a vitalapodról, ha azokat se veszed észre. :)

Bestseller[szerkesztés]

Franciaországban minden idők legsikeresebb bestsellerjének választották.

Ez mit jelent? „Legsikeresebb bestsellert” nem választanak (legalábbis nem közvetlenül), hanem az eladási adatok alapján megállapítják, hogy ez és ez a könyv fogyott a legjobban. Miről van itt szó valójában? Fogalmazzuk át. – KovacsUr (?) (!), 2005. augusztus 5., 17:17 (CEST)

Az adott dologra forrás van. Lásd alul. Az ilyet azért szokták választani, mert más 1870-ben X millió lakossal egy könyvsiker és más 2003-ban. --Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 5., 17:25 (CEST)

Bocsánat, nincs időm végignézegetni az összes linket. Pontosan hol a forrás? – KovacsUr (?) (!), 2005. augusztus 5., 17:59 (CEST)

Látogatottsági mutatók[szerkesztés]

ezen statisztika szerint ma 15 óra körüli látogatottsági adatok szerint a 1110 látogatottsággal a 9. legkeresettebb magyar wikipédia lap és a 3. legkeresettebb magyar wikipédia szócikk.--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 5., 17:23 (CEST)

Na és? Data Destroyer 2005. augusztus 6., 21:48 (CEST)


Továbbá a Google rákeresésekben is általában az első helyeken van kb. 40.400 magyar találati helyből.--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 8., 17:21 (CEST)

Még kidolgozatlan belső linkek, szócikkek[szerkesztés]

Ki-ki válogathat közüle, magához testhezállót:

--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 8., 16:43 (CEST)

Külföldi da vinci-kód lapok és könyvek[szerkesztés]

Érdemes itt is körbenézni:

en:The Da Vinci Code de:Sakrileg (Brown) es:El código da Vinci fi:Da Vinci -koodi fr:Da Vinci Code gl:O código Da Vinci he:צופן דה וינצ'י it:Il codice da Vinci ko:다빈치 코드 nl:De Da Vinci Code no:Da Vinci-koden pt:O Código da Vinci ru:Код Да Винчи sl:Da Vincijeva šifra sv:Da Vincikoden zh:達文西密碼

--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 8., 17:28 (CEST)


Érdemes itt megnézni a külföldi kiadásu könyvborítókat Az orosz kicsit kemény.--Szabadítsuk fel a Wikit! 2005. augusztus 8., 20:57 (CEST)

Le a kalappal![szerkesztés]

Le a kalappal! Ember nem dolgozott még ennyit egy műn! (művön!) Hacsak Thomas Mann, ill. Goethe János Farkas nem, a Faustjaikon. Ld. ott. OsvátA. 2005. augusztus 19., 13:36 (CEST)

Kódozások a könyvben[szerkesztés]

Egy magyar irodalomkritikus (és más kritikusok is) úgy látják, hogy a da Vinci kód meglehetősen primitív szellemiségű regény, ponyva, mert a művészetekben mindenütt használnak valamilyen kódot. Minden igazi művész az alkotásában elrejt valamit, amit a közönség megfejtésére biz. Ez nem az, hogy Jézus magyar volt, Gilgames eljutott Uráliába és ott nemzette a magyarokat, túlságosan is abszurd, hatásvádasz ilyen dolgokat feltételezni. [törölt kép] DoncseczTöj njaš znán. 2009. október 8., 13:26 (CEST)

Jobb volt az eredeti cím[szerkesztés]

Ugyanis a helyesírásunk szerint a d', da, de', du, van, von stb. származást jelölő szócskákat nagybetűvel kell kezdeni, ha keresztnév (!) nem szerepel előttük. A címben a Wikipédia nem alkalmaz határozott névelőt akkor sem, ha a magyar nyelv azt megkívánná (pl. Velencei dózsék listája, Keresztelő Szent János-templom (Marosvásárhely), Santa Maria della Salute (Velence) stb.). --Voxfax vita 2014. április 4., 16:35 (CEST)