Vita:Újpesti TE

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
P Discobolus.png Ez a szócikk témája miatt a Sportműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Sport témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Disambig.svg

Ezt a szócikket a Wikipédia:Egyértelműsítő lapok alapján egyértelműsíteni kellene.

Kivágtam néhány szövegrészt, ami műfaji tévedést tükröz: a Wikipédia egy lexikon, ez a stylus és terjengősség itt felesleges. Inkább adatok kellenének,mert a történeti rész nem jutott túl a megalalpításon.
" sodró történelmű Újpest, melynek 1850-ben még csak 673 lakosa van, az 1880-as évek derekán immár megközelíti a "bűvös" húszezres létszámot. Ott tart tehát, hogy közigazgatási szempontból még község, energiáiban, iparosodásában többé-kevésbé város. Kertes, kutas, léckerítéses életformáját érthetően szűknek érzi: nyújtozik a szomszéd, Pest felé.

Ezt a várostörténeti pillanatot ragadja meg és avatja sporttörténelemmé Goll János kereskedelmi iskolai tanár. Összehív házába néhány hozzá hasonló újpesti polgárembert, akik egy lélekkel vallják, hogy szűkebb hazájuk haladása a szervezett testedzés is múlhat. És ha messzire kalandozó gondolataikban nem kap még helyet más, csak a torna, azon se csodálkozzunk. Ezt a korszakot még a nyújtó, a ló és a korlát uralja - korlátlanul. A tágabb értelmezésű sporthoz sem vezethet másfelé az út, csak a tornatermen át. Kiszemelik azt a bizonyos kétszobás lakást, ahol a hely csupán gimnasztikára elég. Az első sürgős teendő: le kell dönteni a közfalat! Érdekes mozzanat ez a faldöntés. Akár jelképesnek is tekinthető. Mintha az UTE már ekkor demonstrálni akarná, hogy a falakat nem kedveli. Alighogy leomlott a "klubház" két szobáját elválasztó fal, jókora por- és törmelékhalmazt hagyva maga után, már további feladatok következnek. Használt csert kell például kunyerálni a Wolfner-gyártól, hogy legyen mivel bekenni a padlót. A cser orrfacsaró szagú, de ez a hőskor lila-fehér daliái közül senkit sem zavar. Állják a bűzt, "sulykolják" gyakorlataikat, és Büszke lehet tanítványaira Perényi Antal segédjegyző és testnevelő tanár, aki az újpesti tornászsport üttörőit vezeti."

Az Újpestről szóló részt az Újpest szócikkben lehetne hasznosítani, mert olyan is van (de nem itt és így ,könyörgöm).--Linkoman 2006. július 27., 22:54 (CEST)

FEKETE ISTVÁN - UTE[szerkesztés]

"kivágtam: "==Fekete Istvánról=== Fekete István az Édesapám volt… – ifj. Fekete István Fekete Istvánra emlékezve… – ifj. Fekete István".--Ez komoly? Ifj. Fekete István osztálytársa voltam - emlékezés Fekete István fiára, ifj Feket Istvánra. + Fekete István szomszédja voltam: ismeretlen szomszéd visszemlékezése Fekete Istvánra stb. Legalább év, kiadó, ISBN kellene.--Linkoman 2007. május 2., 14:19 (CEST)"

visszaírtam a korábban kivágott műveket, kiegészítve más tanulmányokkal, komplettírozva a kiadó és kiadási évszám, ill. ISBN szám megjelölésével. -- Egyébként komoly! Megjegyzem K. Linkoman, hogy amit kifogásoltál azt Te is pár perc ráfordításával megtehetted volna! - Gondolom, ha kócos vagy fésülködsz és nem tar kopaszra vágod a hajad! A tartalomhoz hozzátegyél, ne csonkítsd! 87.97.71.2 2007. augusztus 29., 08:21 (CEST)

Az ute szócikket még szerkesztem, ebből kifolyólag kis türelmet kérek, ma szerintem még nem készülek vele... - de szerintem a fentiek alapján lenne a saját portádon is söprögetni való

Ez nem egy "szebad lexikon"? - ezért nem tartom fontosnak, hogy bejelentkezzek. Talán szerkesztettem már annyit, az elmúlt közele gey év alatt, hogy aki akar, megismerhet, amennyire a bejegyzéseimből kiderül... Üdv - 87.97.71.2 2007. augusztus 29., 15:24 (CEST)

Kész vagyok az általad talán jogosan kifogásolt, - ám mindenesetre meglehetősen türelmetlenül (hiszen éppen még akkor is szerkesztettem, s ma reggel is ezzel kezdtem a napom, EZ NEM A TE MEGJEGYZÉSED MIATT TÖRTÉN, SZERETEM AZ ALAPOS PONTOS MUNKÁT) - ute szócikk nagybetűs neveinek átírásával! Azért megtisztelhetnél, hasonlóképpen, ahogy én tettem, s válaszolnál a Fekete Istvánnal kapcsolatos észrevételemre! Üdv - 87.97.71.2 2007. augusztus 30., 07:17 (CEST)

Kedves UTE-szurkoló névtelen!
Köszönöm üzenetedet. A Fekete Istvánra a vitalapján reagáltam.
Ami az UTE cikket illeti, láthatóan sokat alakult, mióta mindketten dolgozunk rajta, külön-külön, mégis összhangban.
Előre tekintve, most a cikk egészével az a legnagyobb gondom, hogy nincs feltárva a klub összes névváltozása, Bp. Dózsa, Újpesti Dózsa, márpedig ez a bajnokok listájára is kihat.
A másik az, hogy olyan nagy terjedelmű a nevek felsorolása, hogy talán külön listába is lehetne tenni, külön szócikként, csak akkor ennek a címét és összekötő szövegét kellene meghatározni. Mit gondolsz erről?
Ja, és még valami. "szerintem a fentiek alapján lenne a saját portádon is söprögetni való" - igen, ott is söprögetek, meg mindenhol, ahol segíteni tudok.

Kérlek, ne tépelődj azon, miért írok bármit is - láthatod, engem ugyanaz vezet, mint téged - hogy az általad megkezdett szöveg minél jobb legyen.--Linkoman 2007. augusztus 30., 08:03 (CEST)

Szakosztályok[szerkesztés]

Van valami oka, hogy az Újpesti TE szakosztályait felsoroló fejezetben minden szakosztály neve elé oda van írva, hogy Újpesti TE, utána meg, hogy szakosztály? Az olvashatóságot csökkenti, információt nem ad hozzá. Bináris ide 2007. október 15., 09:27 (CEST) Egyszerűbb lenne, ha csak a sportágak lennének olvashatók, csak a hivatkozásban szerepelne az egyesület neve és a szakosztály szó. Hierro vita 2011. február 7., 15:39 (CET)

UTE vagy ÚTE[szerkesztés]

A klubcímeren egyértelműen rövid U-val írják, hagyományosan ezt szokás használni. Nem kellene inkább ezt írni a cikkbe, esetleg megjegyzés formájában megemlítve, hogy a helyesírás szabályai szerint ÚTE lenne a rövidítés? Hierro vita 2011. február 7., 15:37 (CET)

Most olvasom a Rubinstein-féle A Viszkist. Borzasztó, hogy a 140. oldalnál tartok, de kb. minden oldalon van helyesírási hiba (az egyik rendszeres, és az a legzavaróbb (ÚTE, az az ékezet szó szerint állandóan belebök a szemembe), meg tárgyi tévedés is sok van, hiába vezeti fel az előszó. Minden lektort kinyírt már ez a szektor?
Külön poén ebben a szócikkben, hogy a felvezetőben ÚTE, aztán végig UTE, elismerésem. : )
Mi jöhet még: ÚVATERV, ÚTIBER? : D Capras Dávid vita 2020. szeptember 16., 10:38 (CEST)

Európai Színházi Unió - Union des Théâtres de l'Europe (UTE)[szerkesztés]

Szeretném jelezni, hogy az egyik legrangosabb európai színházi szervezet, az Európai Színházi Unió (Union des Théâtres de l'Europe) szintén UTE rövidítést használ. Jó volna ezért, ha az UTE link nem ide, hanem egy Egyértelműsítő lapra mutatna, ahonnan el lehet majd érni mindkét szócikket (az említett színházi szövetségét a közeljövőben megírni szándékozom). --Iegeb vita 2011. április 24., 14:50 (CEST)

Berényi Antal[szerkesztés]

Szia! A szócikkben említett Berényi Antal nem lehet azonos azzal a Berényi Antallal, akire a wikilink mutat, mert az már 1856-ban meghalt. Vagy a linket kellene megszüntetni, vagy a most készült egyértelműsítő lapra valamilyen azonosítóval rávezetni. --Dodi123 vita 2014. május 10., 19:54 (CEST)