Vita:Újkeresztények

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Korovioff 17 évvel ezelőtt
Nem érdemes a többértelmű "Újkeresztény" kifejezést használni, sokan nem is fordítják le a fogalmat. Sokkal egyértelműbb a "converso" (áttért), mivel a cikkben az Ibériai-félsziget áttért zsidóságáról van szó, mégpedig főként a spanyolországból való 1492. évi kiűzetés előtti időszakról. Az inkvizíciónak is csak a "conveso"k felett volt hatalma, az nem tért zsidók felett nem.
Az is megoldás, ha a cikket szélesebb történelmi távlatba helyezzük és az áttért zsidókat ért bármikori megkülönböztetésekről írunk.
A jelenlegi címmel mindenképpen csinálni kellene valamit.--Linkoman 2006. augusztus 5., 14:21 (CEST)Válasz

Ha a cikket végigolvasod, láthatod, hogy az újkeresztény-ókeresztény megkülönböztetés végigvonul a félsziget történelmének ezeken az évszázadain, sőt ideológiák alapulnak rá. Attól, hogy az újkeresztény szónak ez a jelentése nálunk kevéssé ismert (a swedenborgiánus jelentés meg még kevésbé), nem vagyok benne biztos, hogy nekünk ezt az ismerethiányt kellene mércének tekintenünk, és ezért megváltoztatni a cikkcímet, ami jelen pillanatban jobban fedi a cikk tartalmát, mint a converso. Azt gondolom, hogy egy ponton majd kell egy egyértelműsítő lap, de címen nem érdemes változtatni. A lehetséges további cikkek megírásához örömmel fogadnám a segítséget (ehhez a vitához pedig a további véleményeket - érdekes a téma). Üdv, --Korovioff 2006. augusztus 5., 14:36 (CEST)Válasz