Vita:Észt nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A lapra rátettem a {{jogserto}} üzenetet, mert az A hangok és ábécé rész egy az egyben megtalálható az Akadémiai kiadó A világ nyelvei című könyvben. - Gaja 2004. szeptember 15., 10:08 (CEST)


Következésképpen a szovjet megszállásnak több mint félmillió észt áldozata van, ha a születési deficitet is ide számítjuk. A spekulációkat ki kellene hagyni. RK


Kivettem azt a részt, ami nem a nyelvre, hanem észtországra vonatkozott:

Észtországot a Balti tenger, keleten Oroszország, délen Lettország határolja. Lakosainak száma kb. 1.44 millió, ebből kb. 900 ezer észt anyanyelvű. 1941-ben, a szovjet megszállás előtt lakosainak száma kb. 1.2 millió volt. Következésképpen a szovjet megszállásnak több mint félmillió észt áldozata van, ha a születési deficitet is ide számítjuk. Az észt ember túlnyomórészt északi, kisebb részban keletbalti típusú, magas termetű, általában szőke hajú, kékszemű, flegmatikus típus.

Ebből a véleménnyilvánításos részek (szovjet megszállás, flegmatikus) amúgy sem lexikonszerűek. --grin 2004. november 23., 15:32 (CET)

Most elszabadulna a pokol, ha beleírnám, hogy az észt: finnugor nyelv? Mert az. OsvátA. 2005. július 6., 08:39 (CEST)


Hangzás[szerkesztés]

Már a címet sem értem, de ehhez nem nyúltam. Több tévedést módosítottam, kivettem pl. ezt: „Érdekes, hogy a magyarokon kívül csak az észtek használják az "a" (pl.: hal) hangot (például: puhtaks=puhtaksz és nem puhtáksz).” Az ész a semmiben nem különbözik a finntől, már csak ezért sem lehet igaz az állítás. A finnben és az észtben az a ugyanolyan minőségű hosszan és röviden, mindkét esetbben valahol a magyar a és á között állnak. Egyébként a magyar a-hoz hasonló hang van a norvégban, egyes német nyelvjárásokban stb. (Egyébként a jelentéseket is ki kellett javítanom, szerintem jó lenne, ha csak olyanok írnák a nyelvekről szóló szócikkeket, akik ismerik a nyelvet. Különösen, ha nem túl egzotikus nyelvről van szó: Magyarországon ma több egyetemen is folyik észtoktatás.) Palesmurt vita 2008. december 9., 23:36 (CET)

Igeragozás[szerkesztés]

Ez a táblázat félrevezető, azt a benyomást kelti, hogy vannak ingék, amelyeknek da-, és vannak, amelyeknek ma- infinituivusuk van, holott mindegyiknek van mindkettő. Arról nem is szólva, hogy a felsorolt alakok mind kijelentő módúak és jelen idejűek, töredékét képviselik annak, ami az észt igeragozásról elmondható. A lapot csonknak jelöltem. Palesmurt vita 2008. december 9., 23:57 (CET)

Nyelv sablon színe[szerkesztés]

Egységesítettem a finnugor nyelvek lapjain a sablon háttérszínt, a többi nyelvcsaládnál így láttam. A finn és a magyar adta a limegreen alapötletet. Einstein442 2007. július 3., 20:16 (CEST)

"Finnugor elmélet"[szerkesztés]

A cikk elején ez olvasható: "Az uráli nyelvcsalád finnugor csoportjának balti-finn ágába sorolja be a finnugor elmélet". Ez így megtévesztő és eléggé sugalmazóan hat. Először is azért, mert nem egy elmélet sorolja ide vagy oda a nyelvet, hanem mi emberk (leginkább a nyelvészek, akik tudományos vizsgálatok alapján erre jutottak). Másodszor nincs olyan, hogy "finnugor elmélet". Finnugor nyelvek vannak. A "finnugor" egy nyelvészei kategória, tudományos tény.