Vita:Általános relativitáselmélet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
P physics.png Ez a szócikk témája miatt a Fizikaműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Soti (vita)
Fizikai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Anon bejegyzése vitalapra másolva[szerkesztés]

Az általános relativitás elmélet igazolására visszatérve: 50 év munkájába és 700 millió dollárba került a relativitás elmélet igazolása.Rendkívül nagy érzékenységű giroszkópokat hordozó Gravity Probe B gondolata az ötvenes években fogalmazódott meg, de csak 2004 áprilisában került kilövésre és 2006-ban várnak eredményeket az elemzők Eközben a csillagászok a fent említett hatások mérése érdekében bináris pulzárokat, azaz egymás körül keringő, gyorsan forgó neutron csillagokat tanulmányoztak. A pulzárok gravitációs mezői olyan erősek, hogy mindkét Einstein által felvázolt erő viszonylag tisztán jelentkezik a bináris rendszer mindkét pulzárjának elfordulásában, nagyjából ugyanúgy, mint amit a giroszkópok esetében várnak. Múlt héten Ingrid Stairs és munkatársai a kanadai Brit-Kolumbia Egyetemen először számoltak be arról, hogy egy bináris rendszerben megfigyelt elfordulás a geodéziai hatásnak köszönhetően megegyezővé vált a relativitáselmélet által megjövendölttel. Így a Gravity Probe B szondának már csak a gravitomágneses hatás bizonyítása maradt, ami százszor gyengébb a geodéziai hatásnál, így igen kicsi a valószínűsége, hogy a közeli jövőben Stairs csapata észlelni fogja, bár a csillagászok nemrég felfedeztek egy olyan kettős rendszert, ahol a pulzárok jóval közelebb helyezkednek el és 2,4 naponta kerülik meg egymást. (VALAKI ÍRTA 2007-ben)

OK, azóta megírtuk a Gravity Probe B lapot. Részleteket lásd ott.

A Merkúr perihéliumának vándorlása[szerkesztés]

Más; szeretném megírni a A Merkúr perihéliumának vándorlása c. lapot. Csak az a bajom, hogy az angol és a francia oldal némi ellentmondásban van. Novobáczky könyvét felhasználva akartam megírni, de gondoltam előbb belenézek mi van a többi wikin. Tud valaki segíteni? egy alvajáró vita 2011. május 17., 11:32 (CEST)

Válasz

@Euty: Sokször ütközik eltérő információkban vagy ellentmondásokba a szerkesztő, de nekünk nem feladatunk a "végső igazság" kiderítése. Ilyenkor a források pontos feltüntetésével mindkét vélemányt/szemléletet/számítást fel kell tüntetni a Wikipédia:Semleges nézőpont irányelve alapján. – Rodrigó 2018. augusztus 29., 08:37 (CEST)

A fény sebessége állandó-e a gyorsuló rendszerben[szerkesztés]

A fény sebessége állandó-e a gyorsuló rendszerben? Legalább kis tértartományban? Ezt az alapvető kérdést a nem tájékozott olvasó számára jó lenne tisztázni, talán még a bevezető részben, de valahol mindenképpen. Ezt egy kevéssé tájékozott olvasó kéri (én).188.142.212.16 üzenőlapja  2015. szeptember 4., 18:46‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)