Vitéz László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kemény Henrik és Vitéz László (2010)

Vitéz László népi bábfigura. Kinézetében, nyers humorával a nála régibb bábfigurára, Paprika Jancsira hasonlít. Ruhája piros, sapkája hegyes, a lábán csizma van, és Paprika Jancsihoz hasonlóan gyakran hordoz a kezében verekedésre alkalmas szerszámot, ami lehet egy nagy bot vagy egy palacsintasütő is, de néha eltúlzottan hatalmas méretű bunkósbot is hozzátartozott a báb felszereléséhez.

Vitéz László hagyományának őrzője három generáció óta a Kemény-család, a legutóbbi évtizedekben Kemény Henrik. A család 25 Vitéz László-játékot állított bábszínpadra.

A figurát Pályi János is használja bábjátékaiban.

Pulcinella

Kemény Henrik Vitéz Lászlója „Szervusztok, pajtikák”[1] szavakkal kezdi az előadást – az egyéni köszönés a nagyszámú előadás és televíziós közvetítés után generációk számára idézi fel Vitéz László alakját és a bábjátékos Kemény Henrik nevét.

Ausztriában és Németországban Vitéz Lászlóhoz hasonló, 19. századi eredetű népi bábfigura Kasperle, aki Vitéz Lászlóhoz hasonlóan bottal csépeli az ördögöt. Hasonló, de évszázadokkal régebbi alak a német Hanswurst. A bábfiguratípus őse a középkori Pulcinella(wd) lehet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szervusztok, pajtikák!, magyarnarancs.hu

További információk[szerkesztés]