Viszlát, Christopher Robin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Viszlát, Christopher Robin
(Goodbye Christopher Robin)
2017-es brit film

A film magyarországi moziplakátja
A film magyarországi moziplakátja
RendezőSimon Curtis
ProducerSteve Christian
Damian Jones
AlapműMicimackó (regény)
Műfaj
ForgatókönyvíróFrank Cottrell-Boyce
Simon Vaughan
FőszerepbenDomhnall Gleeson
Margot Robbie
Kelly Macdonald
ZeneCarter Burwell
OperatőrBen Smithard
VágóVictoria Boydell
Gyártás
GyártóDJ Films
Gasworks Media
TSG Entertainment
OrszágEgyesült Királyság
Nyelvangol
Játékidő107 perc[1]
Költségvetés3 millió amerikai dollár[2]
Forgalmazás
ForgalmazóEgyesült Királyság Fox Searchlight Pictures
Magyarország ADS Service
Bemutató2017. szeptember 20. (Odeon Leicester Square)
Egyesült Királyság 2017. szeptember 29.
Magyarország 2018. január 11.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel7,2 millió $[3]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Viszlát, Christopher Robin (eredeti cím: Goodbye Christopher Robin) 2017-ben bemutatott brit életrajzi-drámafilm, a Micimackó alkotójának Alan Alexander Milne-nak és családjának, különösen Christopher Robin nevű fiának életéről. A filmet Simon Curtis rendezte, a forgatókönyvet Frank Cottrell-Boyce és Simon Vaughan írta, a főszerepben Domhnall Gleeson, Margot Robbie és Kelly Macdonald látható.

2017. szeptember 29-én mutatták be az Egyesült Királyságban. Magyarországon 2018. január 11-én debütált az ADS Service forgalmazásában. Általánosságban vegyes kritikákat kapott az értékelőktől, 7,2 millió dollárt gyűjtött világszerte.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet a második világháború idején, 1941-ben kezdődik. Alan Alexander Milne - akit barátai és családja „Blue”-nak becéz - és felesége, Daphne aggódnak, amikor egy katonai táviratot kapnak.

Ezután a történet 1916-ra, az első világháború idejére ugrik, amikor Blue a Somme-i csatában harcolt. Folytatja életét Daphne-val Angliában, miközben a harci élményei miatt poszttraumás stresszben szenved. Daphne-val gyermeket vállalnak. Daphne-t a szülés traumaként éri, a szülésznő szerint „nem értette a szülés mechanizmusát”. Daphne lányt remélt, és csalódott, hogy ehelyett fia lett. A babát Christopher Robinnak nevezik el, de általában „Billy Moon”-nak hívják. Felvesznek egy dadust, Olive-ot, akit Billy „Nou”-nak hív. Az állásinterjún Daphne azt mondja, milyen csodálatos, hogy bár a háborúban annyi férfi halt meg, rengeteg olyan nő van, aki soha nem fog megházasodni, és így mások szolgálatában állhat.

Blue nehezen kezdi újra az írást - egy meggyőző értekezést akar megfogalmazni a háború ellen -, ezért a család egy vidéki, erdős házba költözik. Daphne nehezményezi a költözést, és hosszabb időre visszatér Londonba. Ez idő alatt Olive haldokló édesanyját ápolja, a szakácsnő pedig szabadságra megy, így Blue és Billy magukra maradnak.

Blue eleinte vonakodva viszi magával Billyt az erdei sétákra, és elkezd történeteket kitalálni a fiú kalandjairól a plüss játékállatokkal, amelyeket vásároltak neki.

Blue meghívja illusztrátor barátját, Ernest Shepardot, hogy csatlakozzon hozzájuk a házban, és együtt kezdik el kidolgozni a Micimackó történeteket.

Daphne visszatér a házba, miután Blue elküldi neki a Vespers című versét, amelyet a Vanity Fair című folyóiratban publikált. Olive visszatér anyja halála után. Miután a Micimackó könyvek sikeresek, Daphne kezeli az újonnan szerzett hírességüket, és készségesen elfogadja az extra lehetőségeket, hogy reklámot és bevételt szerezzen, például egy Micimackó mackósorozatot, vagy egy lehetőséget, hogy valaki együtt teázhasson Christopher Robinnal.

Christopher Robinként Billy gyakran lép fel a nyilvánosság előtt, amit zavarba ejtőnek és frusztrálónak talál.

Amikor Billy megtudja, hogy Olive-nak van egy udvarlója, Alfred, elmondja a szüleinek, ami után Daphne elárulva érzi magát, és csúnyán megszidja Olive-ot. Olive dühös lesz Blue-ra és Daphne-ra, felmond, és elmarasztalja őket azért, aminek Billyt kitették. Blue elhatározza, hogy nem ír többet a fiúról és képzeletbeli barátairól.

Blue véget vet Billy reklámtevékenységének, és beíratja egy bentlakásos iskolába. „Christopher Robint” azonban az iskolában zaklatják, és keserűséget érez az apja iránt.

Amikor kitör a második világháború, Billy-t alkalmatlannak nyilvánítják a sorozáson, de követeli, hogy jó kapcsolatokkal rendelkező apja - annak ellenére, hogy elborzad a háborútól és attól, hogy a fia átélheti azt, amit ő átélt - győzze meg a hadsereget, hogy ettől függetlenül fogadják be.

Billy elmegy katonának, hátat fordít apjának, megtagadja a könyveket és az azokból származó pénzt.

A nyitójelenet ismétlődik, ezúttal azzal a magyarázattal, hogy Billy eltűnését jelentették, és feltételezhetően meghalt - ezt a hírt a szülei továbbítják Olive-nak is.

Billy azonban életben maradt, és figyelmeztetés nélkül megérkezik a vidéki házba, ami kínos, de könnyes találkozáshoz vezet a szüleivel és Olive-val. Blue és Billy kibékülnek, és az utolsó jelenetekben együtt sétálnak az erdőben, megmutatva Billyt kisgyermekként és fiatal férfiként is.

Szereplők[szerkesztés]

(A szereposztás mellett a magyar hangok feltüntetve)[4]

Filmkészítés[szerkesztés]

A projekt fejlesztése először 2010-ben kezdődött, Steve Christian és Nuala Quinn-Barton, majd később Damian Jones volt a producer. A forgatókönyvet Simon Vaughan írta.[5][6]

2016 áprilisában Domhnall Gleeson tárgyalásokat folytatott arról, hogy ő játssza el Alan Alexander Milne szerepét.[7] Ő és Margot Robbie 2016 júniusában erősítették meg, hogy Milne feleségét, Daphne-t alakítja.[8] Ugyanebben a hónapban Kelly Macdonald csatlakozott a filmhez, mint Olive, Christopher Robin dadája.[9]

A forgatás 2016 szeptemberében kezdődött.[10]

Bemutató[szerkesztés]

A filmet az Egyesült Királyságban 2017. szeptember 29-én,[11] az Amerikai Egyesült Államokban pedig 2017. október 13-án mutatták be.[12]

Elismerések[szerkesztés]

Díj Ceremónia dátuma Kategória Részes(ek) és jelölt(ek) Eredmény Hivatkozás
British Independent Film-díj 2017. december 10. BIFA-díj a legjobb női mellékszereplőnek Kelly Macdonald Jelölve [13]
Heartland Filmfesztivál 2017. november 20. Truly Moving Picture-díj Viszlát, Christopher Robin Elnyerte [14]
Mill Valley Filmfesztivál 2017. október 16. Közönségdíj - Világmozi Elnyerte [15]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Goodbye Christopher Robin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Goodbye Christopher Robin. British Board of Film Classification. (Hozzáférés: 2021. június 21.)
  2. Vultures
  3. Goodbye Christopher Robin (2017). The Numbers . (Hozzáférés: 2021. június 21.)
  4. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 21.)
  5. U.K. sets Pooh scribe saga. [[Variety (magazin)|]] . Dave McNary, 2010. május 7.
  6. Winnie the Pooh creator biopic hits Cannes. Screen Daily . (Hozzáférés: 2016. szeptember 29.)
  7. Jaafar, Ali: Star Wars' Domhnall Gleeson in Talks To Play Winnie The Pooh Creator AA Milne In 'Goodbye Christopher Robin. Deadline , 2016. április 13. (Hozzáférés: 2016. szeptember 29.)
  8. Jaafar, Ali: Fox Searchlight Confirms Domhnall Gleeson And Margot Robbie To Star in Winnie The Pooh Creator Pic 'Goodbye Christopher Robin'. Deadline , 2016. június 14. (Hozzáférés: 2016. szeptember 29.)
  9. Kelly Macdonald Joins 'Goodbye Christopher Robin' (Exclusive). The Hollywood Reporter . (Hozzáférés: 2016. szeptember 29.)
  10. Check out Domhnall Gleeson and Margot Robbie in a new A. A. Milne & Christopher Robin film | Live for Films. Live for Films . [2016. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 29.)
  11. Alexander, Ella: Margot Robbie explains when is too young to be a child star. Harper's Bazaar, 2017. szeptember 28. (Hozzáférés: 2017. október 3.)
  12. Death Wish, The Mountain Between Us and More Get Release Changes, Dates”, ComingSoon.net, 2017. június 8. (Hozzáférés ideje: 2017. június 9.) 
  13. ‘Lady Macbeth’ Leads British Independent Film Awards Nominations – Full List. Deadline Hollywood
  14. Truly Moving Picture Award. Heartlandfilm.org
  15. Mudbound Wins 2017 Mill Valley Film Festival Audience Award. AwardsWatch.com . [2018. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 24.)

További információk[szerkesztés]