Viseszláv novgorodi fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Viseszláv Vlagyimirovics
Novgorod fejedelme
Uralkodási ideje
kb. 988 kb. 1010
ElődjeI. Vlagyimir
UtódjaI. Jaroszláv
Életrajzi adatok
UralkodóházRurik-dinasztia
Születettkb. 977
Elhunytkb. 1010
Novgorod
ÉdesapjaI. Vlagyimir
ÉdesanyjaOlava
Testvére(i)
A Wikimédia Commons tartalmaz Viseszláv Vlagyimirovics témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Viseszláv Vlagyimirovics (oroszul Вышеслав Владимирович; kb. 977 – kb. 1010) Novgorod fejedelme, Nagy Vlagyimir kijevi nagyfejedelem legidősebb fia.

Élete[szerkesztés]

Viseszláv 980 előtt született, anyja az akkor még pogány Vlagyimir herceg első felesége, a varég Olava (vagy egy skandináv saga szerint a cseh Allogia) volt. Apja 988-ban átadta neki Novgorodot. Viseszláv valamikor 1010 után halt meg a városában. Utána az addig Rosztovot kormányzó Jaroszláv öccse kapta meg az állam Kijev után legnagyobb presztízsű városát; a Jaroszlávnál idősebb Izjaszláv öccse 1001-ben már meghalt, Szvjatopolk pedig lázadása miatt őrizetben volt.

Egy másik verzió szerint jóval korábban meghalhatott. A sagák szerint VI. Erik svéd király halála után özvegyéhez, Gőgös Sigridhez két kérő is érkezett, egyikük Vissavald, az oroszok királya volt. A kb. 20 éves Sigrid nem akart férjhez menni és hogy a többi kérőit is elriassza, a lakoma után vendégeire gyújtotta a házat. Mindez 995 körül történt, amikor Viseszláv 16-18 éves lehetett. Lehetséges hogy ekkor halt meg Dobrinya, Vlagyimir nagyfejedelem nagybátyja és hosszú időn át hűséges segítője is, mert a források ezután már nem említik. Sigrid egy darabig kiskorú fia, Olaf helyett kormányzott, majd Dánia királyához, Villásszakállú Svenhez ment férjhez.

Források[szerkesztés]

  • Рыдзевская Е. А. Древняя Русь и Скандинавия IX–XIV вв. М., 1978. 239 с.
  • Jonsson J.R. Svensk Balladtradition. I. Balladkallor och balladtyper. Stockholm, 1967. 296 с.
  • Богуславский В. В. Славянская энциклопедия. Киевская Русь – Московия: в 2 т. – М.: Олма-Пресс, 2001
  • Войтович Л. Князівські династії Східної Європи (кінець IX – початок XVI ст.): склад, суспільна і політична роль. Історико-генеалогічне дослідження. – Львів: Інститут українознавства ім. І.Крип’якевича, 2000. – 649 с. – ISBN 966-02-1683-1 (укр.)
  • Карпов А. Ю. Владимир Святой. – М.: Молодая гвардия – ЖЗЛ; Русское слово, 1997
  • Древняя Русь в свете зарубежных источников./ под редакцией Е. А. Мельниковой. – М.: Логос, 1999

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Вышеслав Владимирович című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.