VirusBuster

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VirusBuster
TípusKft.
Alapítva1997
SzékhelyMagyarország Budapest
VezetőkBozsó Julianna (CEO),
Agócs Péter (CTO),
Szappanos Gábor (Vírustechnológiai szakértő)
IparágSzámítógépes biztonság
TermékekVirusBuster Internet Security Suite,
VirusBuster Professional,
VirusBuster for SMTP Servers,
VirusBuster Central Management Solution

A VirusBuster weboldala
SablonWikidataSegítség

A VirusBuster Kft. a kevés magyarországi biztonsági szoftverfejlesztő cég egyike volt. A 100 százalékosan magyar tulajdonú budapesti vállalkozás olyan szoftvertermékeket fejlesztett – ugyancsak VirusBuster néven – a magyar és nemzetközi piacra, melyek eleinte elsősorban a számítógépes kártevőellenes védelmet, később pedig már a teljes informatikai biztonságot szolgálták. A cég 15 éves működés után 2012 végén fejezte be tevékenységét.

Történet[szerkesztés]

  • A cég jogi és szakmai elődje már az 1980-as évek végén is fejlesztett vírusvédelmi termékeket. A Virsec nevű szoftver 1989-ben jelent meg, egy időben néhány ma is ismert számítógépes kártevőellenes termék első változatával.
  • A termék 1992-ben kapta a VirusBuster nevet, amely a későbbi hivatalos cégalapításkor a vállalat neve is lett.
  • 1997: a VirusBuster Kft. megalakulásának éve. Az ezt követő időszakban a Kft. elsősorban továbbra is számítógépes vírusellenes termékeket fejlesztett, és azokat is főként a magyar piac, azon belül pedig az állami szektor számára.
  • 2000 volt a nemzetközi nyitás éve; a VirusBuster IT-károkozó ellenes megoldásai ez év nyarától vesznek részt a nemzetközi teszteken, és maga a cég is ebben az évben kezdte el egyre intenzívebben építeni nemzetközi kapcsolatait.
  • A 2000-2003 közötti években a VirusBuster folyamatosan bővítette termékpalettáját. Ez a fejlesztés a védett platformok illetve rendszerek számának növekedésében, az újfajta számítógépes fenyegetések elleni réteges védelmi eszközök fejlesztésében és a cég biztonsági szoftvereit központilag felügyelő rendszer kialakításában nyilvánult meg. Amellett, hogy a fejlesztések révén a cég hatékony megoldásokat kínálhatott a szervezeti felhasználók számára, 2001-ben létrejött az első olyan nemzetközi partnerkapcsolat, melyben egy külföldi vállalkozás – az ausztrál Leprechaun – a VirusBuster technológiáját licencelte saját védelmi rendszerei számára.
  • 2003 és 2006 között a VirusBuster a kelet-európai piac fejlesztése mellett folyamatosan erősítette a jelenlétét más világpiaci régiókban is. Ebben az időszakban lett önálló termék a cég kártevőellenes "motorja", melyet számos külföldi biztonsági fejlesztő integrált saját termékeibe, és ekkor jelent meg a cég az amerikai piacon is.
  • 2006 óta a VirusBuster a nemzetközi kutatási-fejlesztési és technológiai kapcsolatok bővítése illetve a termékeinek jelentős átdolgozása és továbbfejlesztése mellett kiemelt figyelmet fordít a belső strukturális átalakításokra illetve piaci és stratégiai szempontokra.
  • 2008: Szappanos Gábort, a VirusBuster Kft. víruslaborjának technológiai munkatársát beválasztották a - 2007-ben létrehozott - Anti-Malware Testing Standards Organization (Kártevőellenes Tesztszabványok Szervezete - AMTSO) vezetőségébe.
  • 2008: Bozsó Julianna ügyvezető - az Év Informatikai Cégvezetője díjazásban részesült a magyar IVSZ (Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) által
  • 2011: Az informatikai biztonsági ágazat egyik legrangosabb gyártó-független szaklapja, a Virus Bulletin ”Virus Bulletin 100%” (VB100) további tanúsítványokkal díjazta a VirusBuster termékeinek minőségét: a VirusBuster a magazin sorozatban 12, egymást követő vizsgáján is volt már eredményes, ráadásul ugyanazon a teszten 14 másik céget is sikerre segített, azaz a nemzetközi mezőny termékeinek több mint ötödében a VirusBuster víruskereső motorja volt megtalálható.
  • 2012 augusztus: VirusBuster Kft. megszünteti a fejlesztési üzletágát.[1]

Termékek[szerkesztés]

A VírusBuster elsősorban a számítógépes kártevők elleni- és levelezésvédelmet biztosító rendszereket fejleszt az összes piaci terület, azaz otthoni-, és mérettől függetlenül szervezeti felhasználók számára, de például a fogyasztói piacra szánt VirusBuster Internet Security Suite lényegében teljes védelmet nyújt az otthoni felhasználóknak. A cég szervezeti felhasználóknak szánt károkozó-ellenes szoftvereinek általános jellemzője, hogy minden lényeges operációs rendszert lefednek a munkaállomások és kiszolgálók vonatkozásában is.
A VirusBuster számítógépes biztonsági rendszerei a független IT-biztonsági véleményalkotók – és a nemzetközi tesztek eredményei – szerint hatékonyságukban és sebességükben is a „jobbak” közé tartoznak. Néhány szakember szerint a cég védelmi rendszereinek kezelői felülete „túl hagyományos”, de sokan vélik úgy, hogy ez a már-már a régimódiság határát súroló tulajdonság kifejezetten jót tesz a szoftverek áttekinthetőségének és kezelhetőségének. A szakmai körök pozitívumként értékelik, hogy a cég kártevőellenes rendszerei minden lényeges üzleti platformon lényegében teljes körű védelmet nyújtanak az IT-fenyegetések ellen.

Technológiai licencek[szerkesztés]

A különböző piaci szegmensek számára kialakított "dobozos" védelmi megoldások mellett a VirusBuster tevékenységében komoly szerepet játszik az a tény, hogy a vírusellenes motor is önálló termékké vált, azaz számos nemzetközi biztonsági fejlesztő licenceli és építi bele saját védelmi eszközeibe a VirusBuster technológiáját.
Közülük néhány:

Nemzetközi kapcsolatok[szerkesztés]

A már említettek mellett a nemzetközi fejlesztési projektekben a VirusBuster legfontosabb stratégiai partnerei:

Szolgáltatási Központ[szerkesztés]

A VirusBuster Kft. magyar nyelven, közvetlen gyártói kapcsolattal; ezáltal egyedülálló reakcióidővel tud szakmai támogatást nyújtani ügyfeleinek, legyen szó tanácsadásról, telepítésről vagy akár soron kívüli vírusadatbázis kiadásról.

A támogatási tevékenységek közt szerepel:

  • Rendszerfelmérés, tervezés, implementálás.
  • Oktatás, biztonságtechnikai tanácsadás.
  • Implementációs, illetve üzemeltetési dokumentációk készítése.
  • Rendelkezésre állás telefonon akár a hét minden napján 0-tól 24 óráig.
  • Távsegítség
  • Helyszíni munkavégzés, legyen szó akár, vírusirtásról, üzemeltetési- vagy hibaelhárítási feladatokról.
  • A vírusgyanús állományok ellenőrzése.

Névvisszaélés[szerkesztés]

A VirusBuster Kft. Víruslaboratóriumában 2008 elején olyan számítógépes kártevőre bukkantak, mely a Kft. nevét felhasználva és azzal visszaélve próbált bizalmat kelteni a felhasználókban. A virusbuster.personal.v3.20.regfile.by.arcade.exe nevű károkozó elektronikus levelekhez csatolt állományként terjedt. Mivel az általánosan elterjedt Bagle féreg egy variánsáról volt szó, ezért maga a vírus a fejlesztőknek és a felhasználóknak sem okozott túl sok problémát.

A cég nevét már korábban is megpróbálták "kölcsön venni". 2006-ban bukkant fel a magát VirusBurst néven kémprogram eltávolítónak álcázó, de valójában rosszindulatú szoftver.

A VirusBurst esetében nem egyértelmű a szándékosság, hiszen csak hasonló hangzású névről van szó. Egy másik incidensben azonban már teljes a névazonosság, ugyanis a 2008 tavaszán feloszlott 29A név alatt működő vírusíró csoport egyik oszlopos tagja ugyancsak a VirusBuster fedőnevet használta.

További információk[szerkesztés]