Vipera (fegyver)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy vipera összezárt és kihúzott helyzetben

A vipera (a rendőri szakzsargon szerint teleszkópos bot, változtatható méretű rendőrbot, teleszkópos taktikai bot) acélból készült veszélyes kézifegyver, amellyel bénító ütést lehet mérni, de akár halálos sérülést is okozhat. Az acélbot végén egy pár centis acélgömb van, ami által az ütés ereje megsokszorozható, és így kis pontra koncentrálódik az ütés ereje, ezáltal súlyosabb sérülést okoz.

Jellemzése[szerkesztés]

Magyarországon vásárolható, de viselése szigorúan tilos, a közbiztonságot különösen veszélyeztető eszköznek minősül, és akinél ilyet találnak, az szabálysértés vétsége miatt pénzbírsággal sújtható. Gyakorlatlan használója nagyon súlyos sérülést okozhat vele.

A teleszkópot kicsapva a vipera erősen figyelemfelkeltő, hatásvadász, gyakran akár még szépnek is tekinthető, általában fekete vagy ezüstös színű fegyver.[forrás?]


Használatban[szerkesztés]

Egy svéd rendőrnő viperával

Simon Tibort, a Ferencvárosi TC egykori hátvédjét viperával gyilkolták meg 2002 áprilisában egy privát biztonsági szolgálat szolgálatban lévő emberei.

Magyarországon először a 2006-os őszi tüntetéseken találkozhattak vele szélesebb körben az emberek, amikor a magyar Rendőrség egységei tömegesen és szabályellenesen használták azt igen súlyos sérüléseket okozva. Mint egy 2010-es interjúból kiderült, bár viselése akkor szigorúan tilos volt, mégis elterjedt rendőri körökben.[1] Viperát viselő rendőröket sokszor azonosítottak,[2][3] de a rendőrség mindvégig tagadta, hogy ezt az eszközt viselték volna a rendfenntartók. Külön emlékezetes volt Gergényi Péter egykori budapesti rendőrfőkapitány sajtótájékoztatója, aki kereken letagadta a vipera használatát.[4]

Jogszabály-változások révén 2012 óta a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai, 2014 őszétől pedig az Országgyűlési Őrség tagjai is bevethetik.[5] Emellett a büntetés-végrehajtásnál rendszeresített.

Jogszabályok[szerkesztés]

„49. § (1) A rendőr a szolgálatban rendszeresített, vegyi vagy elektromos sokkoló eszközt, illetőleg rendőrbotot vagy kardlapot alkalmazhat” – idézte a rendőrségi törvényt 2006-ban az Index, hozzátéve, hogy a „rendőrbot” fogalma itt nincs pontosan definiálva, ugyanakkor a magyar rendőrségnél nincs rendszeresítve a golyósvégű, teleszkópos vipera.[6]

A Rendőrség Szolgálati Szabályzatáról szóló BM rendelet 42. §-a szerint:

(1) A rendőr vegyi eszközt, elektromos sokkoló eszközt, rendőrbotot, kardlapot, valamint más eszközt saját elhatározásából vagy szolgálati elöljárója parancsára használhat.

(2) A rendőrbottal egy tekintet alá esik minden más alkalmi eszköz, amelynek hatása – a rendőrbot hiánya esetén – a rendszeresített rendőrbotéval azonos.

– 30/2011. (IX. 22.) BM rendelet a rendőrség szolgálati szabályzatáról[7]

Ugyanakkor itt a következők is szerepelnek:

(6) A rendőrbot vagy a vele egy tekintet alá eső bármely más eszköz alkalmazásakor az ütés lehetőleg a támadó végtagot érje, kerülni kell, hogy az ütés súlyos sérülést okozzon.[8]

(7) Az (1) bekezdésben meghatározott kényszerítő eszközöket nem szabad a támadás, ellenszegülés megszűnése, megtörése után alkalmazni.

– 30/2011. (IX. 22.) BM rendelet a rendőrség szolgálati szabályzatáról[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Én nem lőttem fejre – Index, 2010. január 18.
  2. Rendőr viperával (Budapest, 2007) – YouTube videómegosztó, 2007. január 29.
  3. Viperás rendőr a hídon!, YouTube, 2007. október 30.
  4. Gergényi letagadja a vipera használatát, YouTube, 2006. október 26.
  5. Kövér házőrsége a rettegett viperát is bevetheti – Magyar Nemzet, 2017. május 25.
  6. Szabálytalanul intézkedtek a rendőrök október 23-án?Index, 2006. október 25.
  7. a b 30/2011. (IX. 22.) BM rendelet a rendőrség szolgálati szabályzatáról – Jogtár.hu
  8. Korábban még az szerepelt itt, hogy „(5) Az ütés lehetőleg a támadó végtagot érje, kerülni kell, hogy az ütés a fejre, derékra, gyomorra, hasra irányuljon.”

Külső hivatkozások[szerkesztés]