Vipera (fegyver)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk egy kézifegyverről szól. A vipera egyéb jelentéséhez nézze meg a Vipera (egyértelműsítő lap)ot
Egy vipera összezárt állapotban

A vipera - a rendőri szakzsargon szerint teleszkópos bot - acélból készült veszélyes kézifegyver, amellyel bénító ütést lehet mérni, de akár halálos sérülést is okozhat. Az acélbot végén egy pár centis acélgömb van, ami által az ütés ereje megsokszorozható, és így kis pontra koncentrálódik az ütés ereje, ezáltal súlyosabb sérülést okoz.

Jellemzése[szerkesztés]

Magyarországon vásárolható, de viselése szigorúan tilos, a közbiztonságot különösen veszélyeztető eszköznek minősül, és akinél ilyet találnak, az szabálysértés vétsége miatt pénzbírsággal sújtható. Gyakorlatlan használója nagyon súlyos sérülést okozhat vele.

A teleszkópot kicsapva a vipera erősen figyelemfelkeltő, hatásvadász, gyakran akár még szépnek is tekinthető, általában fekete vagy ezüstös színű fegyver. [forrás?]

Harcra kész (kicsapott) vipera

Használatban[szerkesztés]

A vipera a magyar rendőrségnél és a büntetés-végrehajtásnál rendszeresített, de csak a különleges egységek (például terrorelhárító egységek) használhatják, azok is csak „egyéb eszközök híján” (például más eszközeik használhatatlanná válása után) [forrás?].

Ennek ellenére a magyar rendőrség egységei tömegesen és szabályellenesen használták igen súlyos sérüléseket okozva a 2006-os őszi tüntetéseken, de mint egy 2010-es interjúból kiderült, bár viselése szigorúan tilos, mégis elterjedt rendőri körökben azóta is.[1] Viperát viselő rendőröket sokszor azonosítottak,[2][3] de a rendőrség mindvégig tagadta, hogy ezt az eszközt viselték volna a rendfenntartók. Külön emlékezetes volt Gergényi Péter egykori budapesti rendőrfőkapitány sajtótájékoztatója, aki kereken letagadta a vipera használatát.[4]

Simon Tibort, a Ferencvárosi TC egykori hátvédjét viperával gyilkolták meg 2002 áprilisában szolgálatban lévő biztonsági emberek.

Jogszabályok[szerkesztés]

"49. § (1) A rendőr a szolgálatban rendszeresített, vegyi vagy elektromos sokkoló eszközt, illetőleg rendőrbotot vagy kardlapot alkalmazhat" – idézi a rendőrségi törvényt az index.hu, hozzátéve, hogy a "rendőrbot" fogalma itt nincs pontosan definiálva, ugyanakkor a magyar rendőrségnél nincs rendszeresítve a golyósvégű, teleszkópos vipera.

A Rendőrség Szolgálati Szabályzatáról szóló BM rendelet 55. §-a szerint:

  • "(1) A rendőr vegyi eszközt, elektromos sokkoló eszközt, rendőrbotot, kardlapot, illetőleg más eszközt saját elhatározásából vagy elöljárója parancsára használhat.
  • (2) A rendőrbottal (gumibot, tonfa) egy tekintet alá esik minden más alkalmi eszköz, amelynek hatása a rendszeresített rendőrbotéval azonos." (Ugyanakkor itt a következők is szerepelnek:
  • "(5) Az ütés lehetőleg a támadó végtagot érje, kerülni kell, hogy az ütés a fejre, derékra, gyomorra, hasra irányuljon.
  • (6) Az (1) bekezdésben meghatározott kényszerítő eszközöket nem szabad a támadás, ellenszegülés megszűnése, megtörése után alkalmazni.") [1]

Források[szerkesztés]

  1. Én nem lőttem fejre, Index.hu, 2010. január 18.
  2. Rendőr viperával (Budapest, 2007), YouTube videómegosztó, 2007. január 29.
  3. Viperás rendőr a hídon!, YouTube, 2007. október 30.
  4. Gergényi letagadja a vipera használatát, YouTube, 2006. október 26.

Külső hivatkozások[szerkesztés]