Vintage

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Vintage kifejezés egy modern kori stílusirányzatot jelöl, mely megfigyelhető az öltözködésben és a lakberendezésben is egyaránt.

Vintage szó jelentése[szerkesztés]

A vintage vagy vintázs szó elsősorban a borászatban és a fotográfia területén használatos szakkifejezés volt. A fotótörténelemben vitázs kópiának („vintage copy”/”vintage print”) nevezték az első kópiát. Szigorúan véve ez a meghatározás az eredeti negatívról készült másolat, mely a felvétellel nagyjából egy időben készült és a művész ellenjegyezte szignóval vagy pecséttel.[1]

A vintage szó a borászatban általában a magyar évjárat vagy a francia millésime angol megfelelője. Speciális termék a Vintage Port (évjáratos portói), ami egy-egy kiemelkedő évjáratú portói bort jelent, ahol a többi, házasított portóitól eltérően, a termelés éve is feltüntetésre kerül. Ezeket a borokat legalább 2-3 évig kell fahordóban érlelni, amit legalább 10 éves a palackos érlelés követ. Ezután a borok több évtizedig is a palackban maradhatnak, miközben számos fejlődési szakaszon mennek át, színük, illatuk és ízjegyeik folyamatosan változnak és így érik el - akár 50 év alatt - teljes érettségüket. [2]

Vintage stílus az öltözködésben[szerkesztés]

Az 1920 és 1975 közötti öltözködési stílusok és mindegyikét vintage-nek nevezhetjük. Nem összekeverendő a retró stílussal, mely körülbelül az 1975-1990-es évek öltözékeit jelenti.

A vintage időszak ennél régebbi, sokkal nemesebb, ritkább, épp ezért értékesebb ruhadarabok gyűjtőneve.

Főbb színei a púder és cukorka színek, valamint a fekete és fehér. Kedvelt anyagai a csipke, selyem , bársony, damaszt, szatén és a tüll. A II. világháború után megjelennek a műanyagok, vagyis a szintetikus szálak, először a nejlon harisnya kerül be a divatba, majd a '60-as évektől megkezdődik a műanyagok használata az öltözéktervezésben is.

Az textilek mintái eltérőek lehetnek, mivel az évek során rengeteg művészeti irányzat váltotta egymást.

Stílusirányzatok[szerkesztés]

  1. Avantgard [3]

Vintage enteriőr kialakítása[szerkesztés]

Mivel ez az irányzat konkrét életstílussá alakult át, így magában foglalja az élettér kialakítását is.

A stílus jellemzői a régi, akár funkcióját vesztett bútorok és használati tárgyak újra felhasználása. Akár funkcióját veszett darabok is lehetnek ezek, mivel nem cél a rendeltetésszerű használat, sőt elvárás is a kreatív megoldások használata.

Anyaghasználata változatos. A romantikus vintage a természetes anyagokat részesíti előnyben, míg modernebb változata már kombinálja a régit a kortárs elemekkel.

Az újonnan készült berendezési tárgyak régiesítése egy különleges ága a vintage lakberendezésnek. E során a bútorok textúráját változtatják meg, régiesítik azokat, általában mechanikus úton, koptatással, csiszolással.