Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Világiak, a Család és az Élet dikasztériuma szócikkből átirányítva)
Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma (Dicasterium pro Laicis, Familia et Vita)

Rangja:dikasztérium
Alapítója:Ferenc pápa
Alapítás dátuma:2016. augusztus 15.
Feladatköre:az élet és a világi hívek apostolkodása terén, a családok és küldetésük gondozása síkján az isteni szándék szerint illetve az emberi élet védelme és támogatása viszonylatában

Vezetője:Kevin Joseph Farrell bíboros, prefektus
A Wikimédia Commons tartalmaz Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma témájú médiaállományokat.

A Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma a Római Kúria egyik hivatala (dikasztériuma), melyet Ferenc pápa 2016. július 4-én hozott létre. Az új dikasztérium 2016. augusztus 15-én jött létre, azzal, hogy a pápa kinevezte vezetőjéül Kevin Joseph Farrell, addigi dallasi püspököt. Működését 2016. szeptember 1-jén kezdte meg. Ferenc pápa Sedula Mater (Gondos Anya) kezdetű motu propriójának rendelkezése szerint e nappal ebbe a szervbe olvad a Pápai Életvédő Akadémia, s a jogutódlással megszűnt Világiak Pápai Tanácsa,[1] illetve Család Pápai Tanácsa.[2][3][4][5]

A dikasztérium feladatköre[szerkesztés]

A Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma illetékes az élet és a világi hívek apostolkodása terén, a családok és küldetésük gondozása síkján az isteni szándék szerint illetve az emberi élet védelme és támogatása viszonylatában mindazon kérdésekben, amelyekben az Apostoli Szentszéknek hatásköre van. A dikasztérium célja, hogy mozdítsa elő és szervezzen nemzetközi találkozókat és egyéb kezdeményezéseket a világiak apostolkodása, a házassági intézmény, a család és az élet terén az egyházi környezetben, továbbá a világiak, a családi intézmény és az emberi élet emberi és társadalmi körülményeivel kapcsolatosan a társadalmi környezetben.

A dikasztériumot alapításakor három szekcióra osztották, mind a három tagozat élén egy-egy helyettes titkár állt:

  • világiak tagozata
  • család tagozat
  • élet tagozat

A 2018. május 13-án kiadott új statútumával a három különálló tagozatot megszüntették, azóta egységes szervezettel működik tovább. A dikasztérium feladat- és hatásköre érdemben nem változott.[6]

Vezetése[szerkesztés]

Fénykép Név, beosztás Országa Kinevezés dátuma
Kevin Joseph Farrell bíboros[7]
prefektus[8]
 Amerikai Egyesült Államok 2016. augusztus 15.
Alexandre Awi Mello Sch.I.
titkár
 Brazília 2017. május 31.
Gabriella Gambino
altitkár
Linda Ghisoni
altitkár
 Olaszország

 Olaszország
2017. november 7.

2017. november 7.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cheney, David M.: Laity (Pontifical Council) [Catholic-Hierarchy]. www.catholic-hierarchy.org. (Hozzáférés: 2016. augusztus 18.)
  2. Cheney, David M.: Family (Pontifical Council) [Catholic-Hierarchy]. www.catholic-hierarchy.org. (Hozzáférés: 2016. augusztus 18.)
  3. A pápa létrehozta a Világiak, Család és Élet Kongregációját. www.magyarkurir.hu. (Hozzáférés: 2016. augusztus 18.)
  4. Ferenc pápa a „Világiak, a család és az élet” új dikasztériumát állította fel. Vatikáni Rádió. (Hozzáférés: 2016. július 7.)
  5. Cheney, David M.: Laity, Family, and Life (Pontifical Council) [Catholic-Hierarchy]. www.catholic-hierarchy.org. (Hozzáférés: 2016. augusztus 18.)
  6. Közzétették a Világiak, család és élet dikasztériumának új statútumát”, vaticannews.va, 2018. május 8. (Hozzáférés: 2020. június 9.) 
  7. Annuncio di Concistoro il 19 novembre per la creazione di nuovi Cardinali. press.vatican.va. (Hozzáférés: 2016. október 10.)
  8. Cheney, David M.: Bishop Kevin Joseph Farrell [Catholic-Hierarchy]. www.catholic-hierarchy.org. (Hozzáférés: 2016. augusztus 18.)

Források[szerkesztés]