Világgazdaság (közgazdaság)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A világgazdaság a gazdasági kapcsolatok olyan világméretű rendszere, amelyben a nemzetközi munkamegosztás alapján sokoldalúan kapcsolódnak össze egyfelől a nemzetgazdaságok makroszinten, másfelől az egyének és a transznacionális vállalatok- mikroszinten. A nemzetközi gazdasági kapcsolatok funkcionális területeinek egységes rendszerben való működése, amely a XX. századra alakult ki. Ez a sokoldalú kapcsolatrendszer interdependens (kölcsönös függőségi) kapcsolatokat teremt az országok között, és miközben azok történeti fejlődéséből született, egyre intenzívebb hatással van azok fejlődésére. A világgazdaság mozgástörvényei ezért nem azonosak a nemzetgazdaságokéval, viszont nagyban meghatározzák azok fejlődésének törvényszerűségeit.

Világgazdaság részei[szerkesztés]

A világgazdaság részének tekintjük a nemzetgazdaságok összességét vagyis a világ országainak összességét, valamint a nemzetgazdaságok külső kapcsolatait (más országgal való kapcsolat, hitel, kereskedelem) és a kapcsolatok révén kialakult kölcsönös függőséget is.

Világgazdaság alrendszerei[szerkesztés]

A világgazdaság alrendszerei tulajdonképpen a küldő gazdasági kapcsolatok legfontosabb területei. Az első ilyen terület a nemzetközi munkamegosztás, vagyis termékek és szolgáltatások kereskedelme és az ezek továbbításához szükséges közlekedési szolgáltatások. A világgazdaság alrendszerét képezi a munkaerő áramlása vagyis a migráció, a nemzetközi tudományos együttműködés (a tudományos eredmények átadása) és a nemzetközi pénz- (hitel) és tőkeáramlás is. A kölcsönös függőségi viszonyokat erős aszimmetria jellemzi.